IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искрен Иванов: Конфликтът в Близкия Изток ще придобие регионален характер

Според политолога България трябва да се солидализира със САЩ, тъй като е членка на НАТО

22:55 | 06.01.20 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Военният конфликт в Близкия Изток след убийството на командира на иранската Революционна гвардия Касем Солеймани ще се регионализира. Основните действащи актьори в него, освен Иран, ще са Израел и Саудитска Арабия. Това каза д-р Искрен Иванов, политолог, международен анализатор, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Според Иванов заканите на Иран могат да се материализират най-непосредствено в посока Израел, тъй като двете страни са стратегически опоненти. „Парадоксално в този конфликт Саудитска Арабия се оказа най-близкият съюзник на Израел“, коментира гостът, като изтъкна и заплахата за Рияд.

„Стратегическият съюз между САЩ и Израел трябва да е по-силен от всякога“, подчерта експертът.

По думите на политолога заплахите на Иран към САЩ са най-вече на идеологическо равнище.

„Иран няма военната мощ и военностратегическия потенциал да си отмъсти на САЩ. Ако Иран се надява на подкрепа от Русия или Китай, той няма да я получи“, посочи още Иванов.

По думите му отмъщението на Иран повдига нови терористични опасения, но Израел остава най-уязвимата страна от конфликта.

Гостът коментира и ситуацията в Ирак. Според него страната трябва да осъзнае необходимостта от американски войски в региона, защото в противен случай е вероятно да се възроди "Ислямска държава".

„Близкият изток, от гледна точка на сигурността, има нужда от рестарт, но това няма да се стане без сътрудничеството на САЩ и присъствието им в региона. Европа също трябва много внимателно да обмисли позицията си“, посочи Иванов.

Според него България трябва да се солидализира със САЩ като страна членка на НАТО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 2
Local_Person
преди 4 години
Съгласен съм, че страшен е Китай-Иран са банда Военни мафиоти (управляващите) на фона на Комунист. партия в Китай с нейното Огромно икономическо и Културно влияно Извън Китай. Все пак не разбирам какво искаш да кажеш на кратко? "Преуспяващо е онова общество в което основния закон е този , наложен от духовната власт.Не мисли, че ИРАН е единствената държава в която КОНСТИТУЦИЯТА е духовният закон наложен чрез ШИРИЯТА.Помисли си кои са останалите държави, които са негов образ и подобие и ще разбереш, че и те са преуспяващи" - Не харесвам Нито Исляма, нито Хр или Юдеизма..... но Ширията няма място в Европа и няма и да има. Сащ може да мачкат наред за икономически ползи на военната промишленост но поне там има някаква свобода - освобождението от глобалния "кабал" не е лесна задача.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 2
Local_Person
преди 4 години
Ако Иран е "преуспяващо общество"...,малко се загуби силата на тезата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 3
Local_Person
преди 4 години
Крайно време е НАТО/Сащ да свие перките на Иран и техните откачени лидери. Никаква сделка с Обама нямаше-Оби им даде пари кеш и никои не разбра за какво отидоха. Иран си бутат Ядрена програма от 15 години и ще залеят Европа с ракети ако постигнат целта си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 9
Вся власть Советам!
преди 4 години
Ти пък какво си пил та перестройки ти се привиждат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 1
дядя Вова
преди 4 години
"В САЩА в момента върви перестройка която е копи пейст на СЪВЕТСКАТА. "Не само:Le Figaro: през 2020 г. ЕС ще се наложи да избира между перестройка и гибел
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 5
крас
преди 4 години
ЗАБАВЕН СИ. ДОРИ НЕ ОСЪЗНАВАШ , ЧЕ ОТ ОПИСАНИЯТ ОТ ТЕБ СВЯТ ИДВА ЕДНА ВИСОКО ИНТЕЛИГЕНТНА ЖЕНА ПРЕУСПЯЛА В ЕДНО ОБЩЕСТВО, КОЕТО НЯКОИ СЕ ОПИТВАТ ДА УНИЩОЖАТ противопоставяйки го на една древна цивилизация каквато са ПЕРСИТЕ. ЗНАЕШ ЛИ КЪДЕ Е РОДЕНА ХЕРО МУСТАФА И ДАЛИ КРАКАТА И СА КОСМАТИ КАТО НА МАХРАМ БАЛКИС?Всъшност за такива като теб второто име нищо не говори.Вероятно не си българин и не се интересуваш от древната история на България, от това откъде и как сме дошли. БЪДИ ЖИВ И ЗДРАВ И ВСЕ ТАКА ЗАБАВЕН.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 23
korn
преди 4 години
Викаш,един прекрасен свят воден от ислямски аятолоси. Брадати некъпани мъже изповядващи мирната религия говорейски си с Алах. Жени загърнати в черни одежди виждащи им се само очите с небръснати крака и вежди,стоейки затворени в къщи и бълвайки нови алах акбаровци. Свят в който ако не вярваш в Алах влизаш у затвора и не излизаш. Мизерия, бедност и диващина. Не ни занимавай с виденията си ами бягай в Иран да изпадаш в амок с другите ислямисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 4
крас
преди 4 години
КОНФЛИКТА ВЕЧЕ Е ВОЙНА КОЯТО СЕ Е ПРЕНЕСЛА В САЩ . СИВИЯТ КАРДИНАЛ В БЕЛИЯ ДОМ е съветника на Тръмп по въпросите за близкия изток - Джарет Къшнар. Зетят на Тръмп - КЪШНАР е този който предприе тази БЕЗУМНА ОПЕРАЦИЯ по ликвидирането на ген Касем Сулеймани от която САЩ загубиха много. САЩ загубиха но Израел чиито интереси представлява ортодоксалният евреин Къшнар спечелиха. Няма как да не прави впечатление, че в резултат от това нападение САЩ възкресиха изпадналият в дълбока финансова криза ИРАН и събудиха чувството на омраза към Америка от целият ислямски свят. ЦЕЛТА НА ИЗРАЕЛ ИКЪШНАР Е ЯСНА - война между САЩ и ИРАН. КАК ЩЕ РЕАГИРАТ АМЕРИКАНСКИТЕ ВОЕННИ, И НАЙ ВЕЧЕ ТЕЗИ КОИТО ГЕНЕРАЛ СУЛЕЙМАНИ ПЛЕНИ В АЛЕПО , СЛЕД КОЕТО ГИ ОСВОБОДИ И ВЪРНА ОБРАТНО В РОДИНАТА ИМ. В САЩА в момента върви перестройка която е копи пейст на СЪВЕТСКАТА. НАДЯВАМ СЕ ТОВА КОЕТО СЕ СЛУЧИ СЪС СССР ДА НЕ СЕ СЛУЧИ СЪС САЩ. Историята винаги се повтаря , но всяко нейно повторение се превръща във ФАРС. В САЩ предстои истинска битка за власта, която ще бъде спечелана от хората желаещи мир и един по справедлив свят без КЪШНАРОВЦИ , НАТАНЯХОВЦИ И ПОДОБИЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 27
korn
преди 4 години
Кво си мислеш бе робе, че българите ще се уплашими и ще наведем глави пред ислямистите ли, както ти си се навел пред руския ботуш ли? Айде слагай чалмата и бягай да защитаваш чалмосаните си братя, че Дон Дони е приготвил 52 изненади за Алах Акбаровците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 7
дядя Вова
преди 4 години
Според политолога България трябва да се солидализира със САЩ, тъй като е членка на НАТОТая смрадливата теза - да изпратят автора и доброволец там, па не ми върши работа.Иран СЕГА има ракети, стигащи до Дунава и малко отвъд.Съвсем СКОРО Иран ще има ядрена бомба,и тогава ще има: лицачи от всички страни - обединявайте се -да си въртим ветропоказателите,че мър-мари-майкоуу...у!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още