IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Извънредният труд да се увеличи от 150 на 300 часа, искат работодатели

Има дефицит на работна ръка, твърдят от бизнеса, може да се стигне до 9-часов работен ден, смятат синдикатите

11:19 | 07.01.20 г. 10
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ръст на брутния вътрешен продукт не може да бъде постигнат чрез количествено увеличаване на работещите, а единствено чрез повече работа. Тази позиция застъпи Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България по повод промяната, която работодателите предлагат в Кодекса на труда. Те искат извънредният труд да се увеличи от 150 на 300 часа. Синдикатите се противопоставят на тази идея.

Припомняме, че работодатели, синдикати и правителството започнаха поредица от срещи за реформи в редица сфери в края на миналата година. Вече са обсъдени промените в областта на енергетиката и екологията. Страните ще обсъждат и законодателството в здравната и социалната сфера. Очакват се горещи дебати за правилата за болничните и полагането на извънреден труд. Документът с 40 точки, по които е постигнат консенсус между работодатели и синдикати, е представен на правителството и се чакат бележки по него от ресорните министри.

Синдикатите смятат, че трябва да се назначат повече работници, вместо да се полага извънреден труд и имат съмнения доколко работодателите ще са коректни. От средите на бизнеса твърдят, че в България няма достатъчно работна ръка. 

„В сегашната ситуация на пазара на труда има дефицит на работна ръка, има липса на квалифицирани специалисти, на високо квалифицирани специалисти. Напоследък и на ниско квалифицирани, въобще на всякаква работна ръка. В такъв случай, ако искаме да имаме ръста на брутния вътрешен продукт, това не може да бъде осъществено чрез количествено увеличаване на работещите, а единствено чрез повече работа“, каза Добрин Иванов.

„Разбираемо е искането на работодателите да се увеличи извънредният труд, като това да стане с колективен трудов договор“, коментира Валери Апостолов от КТ "Подкрепа". По думите му и в държавния, и в частния сектор се иска с по-малко на брой работници да се свърши много работа, защото ще се спести финансов ресурс, но се стига до злоупотреби с отчитането и заплащането на извънреден труд.

"Ако бъде увеличен извънредният работен труд от 150 на 300 часа годишно, това ще доведе до увеличаване на извънредният труд с един час и до 9-часов работен ден", посочи Апостолов.

Той отбеляза, че е лесно всеки работодател да си направи така наречения работодателски синдикат с няколко души работници и да прокарва искания и виждания каквито на него са му угодни, каза той.

Добрин Иванов от АИКБ уточни, че работният ден няма да стане 9 часа, а това ще се отнася само за предприятията, където има нужда, като например сферата на отбраната, аварийни ситуации и други.

Апостолов каза, че синдикатите са алармирали, че 50% от труда, който се полага, не се отчита и не се заплаща. Затова синдикатите са категорично против промяната, която бизнесът иска. Синдикалистът допълни, че в транспортния сектор например извънредният труд води до злополуки, а Европа се върви към обратното - 35-часова работна седмица. Той даде пример с Унгария, където в края на 2018 г. имаше масови протести, защото се поиска въвеждането на такъв закон, който бе наречен "робски закон".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 12 rate down comment 2
v_tin
преди 4 години
За какво да му дадат пътя- има си кодекс на труда има си установено работно време. Работно време 35 часа на седмица+ още 35 часа допълнително/ 150 /4/ - по колко часа ще стоиш в ъв фирмата. Ако е моя да стоя, ама ако не е?? Не ми е ясно как някой ще направи 150 часа нормално работно време+ 300 часа отгоре. Какво казва кодексът на труда- колко часа трябва да има между 2 работни смени за дадения човек
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 2
mrynmryn
преди 4 години
Там където съм работил аз, всички уволнени, са били заради нещо по-сериозно от сорта на "тоя клиент е много досаден, как да го излъжа сега" (оказа се, че е познат на баш шефа на фирмата и клиентът я е чул). Или просто много са си надценили възможностите и не се справят със задачите (обикновено още в първите 6 месеца). Но като цяло е рядкост някой да бъде махнат, след изтичане на пробния период. И мен зор да ме махнат поради две причини - аз подбирам, преди не толкова, но вече да. И не лъжа в СВ-то си, колкото - толкова, дори да имам странични умения, но не съм ги писал, това е защото не съм толкова уверен в тях. И не ходя в семейни фирми. Там всички на ръководни позиции са роднини, често по-*** от 80% от персонала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 12
Бидонойл
преди 4 години
Питах, защото никога досега не съм срещал уволнен работник. Всички са напуснали "по собсвено желание". Надявах се този път да ми е на късмет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 3
khao
преди 4 години
Пуснете един списък на фирмите---+1 ... и мен много ме интересува тоя списък! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 2
khao
преди 4 години
който иска квалифицирани работници/служители, нека знае че те знаят закона, знаят си правата ... и най-важното, знаят как е при конкуренцията !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 2
khao
преди 4 години
Да питам ли след колко време са ти дали пътя?--и по окй член от кодекса на труда ще му посочиш вратата ? Питам щото и на мен ми се е случвало да се разправям с некадърни меринджеи по тази тема ! Ама като им извадиш закона, спихват като бити пееераси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 5
miccaelis
преди 4 години
треторазрядната африканска колония съвсем ше опустее и ше остане само "бизнеса" (квото и да значи тая чуждица) с неговите празноглавци....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 2
mrynmryn
преди 4 години
Аз напуснах сам, а след мен напуснаха още 4-***. До сега не са ме уволнявали, та предполагам се справям добре, а дори не избирам професия в същата сфера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 20
Бидонойл
преди 4 години
Да питам ли след колко време са ти дали пътя?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 43 rate down comment 2
mrynmryn
преди 4 години
Пуснете един списък на фирмите, подкрепили така, да съм сигурен, че ще ги лиша от моето присъствие до живот. В една фирма, в която работих, всички стояха извънредно, аз си направих устата да питам - това ще ни се плаща ли, отговорът отсреща бе - не, това е по ваше желание, казах добре. Аз бях единственият, който си тръгваше точно в 5:00, ако ще бебета да горяха по коридорите, аз си тръгвах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още