IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атанас Тасев: Санкциите срещу „Турски поток“ няма да навредят на България

Българската енергийна дипломация става все по-професионална и проактивна, смята експертът

15:59 | 07.01.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Санкциите, които САЩ наложиха върху газопровода „Турски поток“, не би трябвало да се отразят на България, заяви пред БНР енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Според него присъединяването на страната ни към този проект е интересен случай, който ще остане в историята - „да успееш да примириш великите сили на енергийното поле“. 

„Българската енергийна дипломация става все по-професионална и проактивна. Ние дори изпреварихме откриването на двете тръби на "Турски поток", като заместихме част от капацитета на "Турски поток 1". Сега дори по втората тръба на газопровода получаваме газ, който отива и в Турция, захранва газотранспортната ни система и транзитната система за Гърция и Македония", коментира експертът само ден преди официалното откриване на „Турски поток“.

По думите на Тасев газопроводът приключва до българската газоизмерителна станция „Странджа 2“, като след това започва националната ни газопреносна система, която отговаря на правилата на Третия енергиен пакет и реално реализира идеята на бившия еврокомисар за енергетиката в кабинета „Барозу 2“ на Европейската комисия (ЕК) Гюнтер Йотингер да разполага с пълна междусистемна свързаност между страните, като по този начин България предоставя услуга на всеки, който желае да вкарва или да транзитира природен газ през българска територия.

„Това дава възможност на нашата газотранспортна система да бъде с пълен капацитет“, подчерта Тасев.

Според него не трябва да се притесняваме от името "Турски поток", дори не трябва да го наричаме "Балкански поток", защото газопроводът е част от нашата газотранспортна система.

Тасев уточни, че на българска територия няма руско участие в изграждането на газопровода.

"Строи се разширението на газотранспортната система в посока Зайчар изцяло за наша сметка", поясни той и добави, че газовият хъб "Балкан" е включен в списъка с проекти, които са от общ интерес за страните членки на ЕС".

Според енергийния експерт със спирането на транзита през Трансбалканския газопровод България получава още един интерконектор, който ѝ дава възможност да транзитира газ, в това число и втечнен, от южното направление към Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
ing5rov
преди 4 години
ъхъ , щото се отчетохме кеш ...засега ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
polki
преди 4 години
Добре казано, Танасе ....... да видим перчема дали ще се върже ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още