IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът: „Балкански поток“ не е продължение на „Турски поток“

Изграждаме собствена газопреносна система, каза Бойко Борисов на форум с посланика на САЩ Херо Мустафа

11:34 | 08.01.20 г. 3
<p>
	<em>Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Строежът на „Балкански поток“, както ние го наричаме, не е продължение на „Турски поток“. България изгражда своя собствена газопреносна система с най-мощните американски компресори. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на Първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ, който с посланика на САЩ Херо Мустафа откри форума.

Премиерът обясни, че газопреносната система е реверсивна, за да може да транспортира газ от всички посоки.

“Когато нямаш тръби и компресори, ти не можеш да си хъб. От президента Тръмп до държавния секретар и посланика всички знаят какво правим ние. Нищо не правим на тъмно, скрито и недоговорено, посочи Борисов, цитиран от Агенция „Фокус“ и обясни, че с 1 милиард е по-евтин проектът, който се изпълнява в момента и той дава възможност за транзитиране, транспортиране, а и самата България да използва най-евтин газ“. 

По думите на премиера след срещата му с Тръмп България продължава да се придържа изцяло към икономическите си интереси и страната ни се е върнала на газовата карта, вместо да е само ползвател на природния ресурс.

Ключовата дума е стратегически газов хъб – хъб или газоразпределител означава, че България се върна на газовата карта от целта преди години на старата администрация ние да станем само клиент. Да, ние бяхме лоялни, когато беше войната в Украйна, бяхме лоялни на ЕС и НАТО, но това не означава, че България трябва да излезе от стратегическото си място на газоразпределител“, категоричен е министър-председателят.

Днес на заседание на Министерския съвет ще бъде взето и решение България да закупи 20% от акциите на терминала за втечнен газ в Гърция, колкото има и държавната енергийна гръцка компания.

България и САЩ ще задълбочат сътрудничеството си, от което ще има полза българският народ. Това увери американският посланик Херо Мустафа при откриването на конференцията.

„Желаем силна и просперираща България, защото сме искрено загрижени“, каза Мустафа и допълни на чист български: „Тази невероятна страна, тези прекрасни българи, които срещам всеки ден, заслужават най-доброто за тях и за децата им. Това е същинският смисъл на тези разговори.“

Тя обясни, че помощник държавният секретар на САЩ Дейвид Хейл отсъства от срещата заради ангажимент във Вашингтон по проблемите в Ирак. Въпреки това сега в България е най-голямата американска делегация, която е идвала до момента.

“Година и половина са подготвяни днешните разговори”, даде да се разбере Бойко Борисов. Днес ще се проведат пет сесии и ще бъдат обявени споразумения в областта на енергетиката, сигурност, отбрана, ще бъде обсъдена отмяната на визовия режим, развитието на 5G мрежите, икономическото сътрудничество.

“Добросъседството и мирът са ни били пример. Само мирът може да реши проблемите в Близкия изток”, убеден е той.

Според премиера Иран, Ирак, Сирия са много близо до България, регионът е сложен , а “когато се изстрелват ракети, не е най-мирното време”.

Борисов отбеляза, че войските на НАТО стабилизират крехкото положение там, “но ще се съобразим с решението на иракския парламент по въпроса”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 4 години
ами това е животът в неговата реалност ... :))) ... поляците понакупиха оръжие и построиха lng терминал . в момента добиват от тяхна концесия газ и ще си го карат директно . дупчат втора и дупчат някъде из африка вече за нефт . преговарят за последно поколение реактори . не е на загуба да си в добри търговски отношения с ВПК на усато ... румънците и те по тази пътека , преговарят за модерни реактори , дупчат смело в техни води и добиват ... не сме в положение да дуем перки по балкански . и тука има газ в наши води . най-лесно е да се ударим в гърдите и да останем горди и бедни . другата опция е да се интегрираме в по-голямата игра , докъдето ни стигнат силите разбира се ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
data
преди 4 години
Нещата стават още по лесни като си напазариш и платиш авансово едни самолети :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
zelka007
преди 4 години
импе , четеш ли баце как се конструира газопреносна мрежа , а ? даваш на всички значими играчи в газовия бизнес по едно парченце и ти вървят нещата без санкции . а не като руссияните , напред с рогата и после що има санкции и неуредици и се гледа страшно от разни маси и бюра и се говорят празни приказки от дачите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още