IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докъде може да продължи напрежението в Близкия изток?

Има ли опасност за България?

13:01 | 09.01.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

Има няколко теми, които според мен са важни, но те не са свързани с това, че утре ще полетят ракети към България. Това заяви в ефира на Нова телевизия бившият външен министър Ивайло Калфин.

Според него през последните десетина години напрежението се увеличава, а през последната година вече започна да се изчиства противопоставянето между САЩ и Иран. Тук се поставя въпросът какво е участието на Европа и НАТО, подчерта Калфин, защото вчера Тръмп каза, че иска НАТО да се ангажира в Близкия изток повече. „Според мен все повече започва да стои актуално въпроса за разделението между европейската и американската част в НАТО”, заяви бившият външен министър.

От своя страна вицепрезидентът на Асоциацията на Атлантическия договор Елена Поптодорова, която също бе гост в студиото, че би било прекрасно ако може Европа да разработи самостоятелна не просто позиция, но и акция. „Реалността е много различна. Европа не може да осигури собствена си защита, включително от тази заплаха. Тя е реална и се случва през ден. Ту от Германия, ту от Франция пристигат съобщения за точно такива действия на или самотни, или организирани, но изнесени навън терористи”, каза тя. 

„Има много апокалиптични предупреждения в последните дни. Това не е добър знак, който трябва да се следи от взимащите решения. Винаги има рискове, винаги има заплахи. Така сме живели десетилетия. Въпросът е да бъдат оценени правилно и хладнокръвно. Преки заплахи, според мен, няма, но това не е само лично мнение, то стъпва и на експертни оценки. Рискът е до толкова, до колкото настъпва пренареждане на целия регион там. Друг един риск, който ми се иска да маркирам – рискът от т.нар. „домашен тероризъм”. Тероризъм, който се изнася извън пределите на държавите. Имаме такива примери и в Америка, и в Европа”, каза Поптодорова.

Конфликтът САЩ - Иран се е върнал от горещата към студената точка на напрежение. Това коментира в ефира на БНТ Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи по повод убийството на ген. Касем Солеймани и последвалите реакции от страна на Иран.

Ликвидирането на генерал Солеймани беше един много сериозен акт от САЩ, а отговорът на Иран беше нереципрочен. В момента деескалацията е в ход, така че България не е в пряка опасност, категоричен е той.

Според Мартин Табаков, международен анализатор, който също бе гост в студиото ударите са били покана за деескалация от страна на Иран, те бяха така замислени, че не дадат човешки жертви. Този знак беше много правилно разбран от президента Тръмп.

По думите му въвеждането на нови икономически санкции от страна на САЩ означава деескалация, тъй като няма да бъдат използвани силите по сигурността.

И двете страни не желаеха пълномащабни военни действия. Иранският отговор беше изцяло за вътрешна употреба, допълни Керемедчиев.

И двамата са категорични, че нито една от двете държави, няма да спечели от усложняване на ситуацията. Непреценаната като време акция на Вашингтон за ген. Солеймани обаче даде резултати, които не отговарят на самия им интерес, обясни Мартин Табаков.

Касем Солеймани стана жертва на собствената си медийна пропаганда. Това коментира в ефира на bTV арабистът проф. Владимир Чуков. По думите му иранският генерал си е помислил, че след като докара руския президент Владимир Путин в Сирия, ще може да се намеси в американската вътрешна политика. Солеймани беше конструкторът на войната в Сирия, категоричен е експертът. Той изтъкна, че след вчерашната пресконференция на американския държавен глава Доналд Тръмп е станало ясно, че няма да има повече военни удари в Близкия изток, но санкциите към Техеран ще продължат и ще бъдат затегнати.

Според Чуков настроенията в Иран са разнопосочни – от една страна духовният водач Аятолах Али Хаменей и неговите близки не искат промяна, докато президентът Хасан Рухани и външният министър Мохамед Зариф са готови да седнат на масата за преговори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
scott
преди 4 години
Вие не сте доБре!Порноотговорът на Иран направи смешна "войната" в близкия изток.Разбра се, че искат частична война между страните/елитите по светъ и ПЪЛНОМАЩАБНА война елита върсъс плебса. без милост и прекъсване. Елитите викат - ние нема да спичелиме нищо, ако вместо профиконфликт имаме ТСВ! Съюз, договорка с елита на врагъ и дави/души зомбираните с пропагандата ни поданици/граждани!Ура другари."Всеки има дял".ЕЛИТЧЕТААТ, ЕВРЕЙЧЕТАТА, да ви обясним: ваште подопечни вече ви тургат среден пръст. вчесто да бачкат на 5 места с псевдонадеждата, че един ден ше бъдат богати и влиятелни, че и да си платът втората ипотека, средната класа и унтерменшаните напрао го удариха през порсото. АК47 - калкулатор, скарване води до убийство, по-добре убий, отколкото да му обясняваш, такива неща, такова поведение. Рано или късно, ше има и пълномащабна война. Щот така ни кефи бе. А и заради порнографиата "иран отмъщава", след която напрао следва кастрациоин вместо забременеване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още