IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изживяна ли е илюзията за демократизацията на Близкия изток?

Трите ключови фактора в региона са Русия, САЩ и Китай, посочи политологът Мартин Табаков

08:40 | 10.01.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

"Случващото се в Ирак след убийството на иранския генерал Касем Солеймани ще доведе до още по-голяма ескалация", посочи той.

Според него тенденциите и настроенията са доминирани от висока степен на антиамериканизъм и това е „нещо, което задуши и промени дискурса на социално-икономическите протести, които наблюдаваме от месеци насам в Ирак и които са изключително резонни".

"Публичната среда в Иран се мобилизира и хомогенизира, а там трудно можеш да издигаш критични спрямо режима лозунги", коментира Табаков. "Протестиращите изразяват подкрепа към режима, а идеята на американската политика винаги е била да раздели хората от режима. В контекста на тази ситуация този няма как да се случи", допълни той.

Политологът уточни, че според него съвсем скоро в рамките на парламентарни избори в Иран атмосферата би опосредствала доброто представяне на хардлайнерите в Иран, и то за сметка на реформаторите, които по думите му са в кадрова идейна криза.

Европа

Табаков не вижда ролята на Европейския съюз като възможен медиатор между Иран и Вашингтон. "САЩ например казват, че политиката на ЕС спрямо Иран е прекалено мека. Според Иран пък ЕС остава заложник на американската политика, все още не може да се еманципира от САЩ и да създаде ефективен механизъм за заобикаляне на санкциите, които САЩ налагат на Техеран", подчерта политологът.

Турция

Турският президент Реджеп Ердоган оповести, че започва да разполага оръжие в Либия, за да пази правителството в Триполи от опитите на генерал Хафтар да превземе столицата. Защо?

"Турция е инвестирала доста в разширяване на влиянието си в Мароко, Тунис, Либия и Египет. Не се знае какъв ще бъде обемът от войници, които Турция ще изпрати в Либия. От една страна, Турция там ще води своята поредна порция война срещу Обединените арабски емирства, Египет и Франция, която най-експлицитно подкрепя Халифа Хафтар. Русия също е от тези държави. Има добър диалог между Тръмп и Хафтар, затова американската позиция е амбивалентна. А Турция се опитва да надскочи ресурсите, които има", смята Табаков.

Той отбеляза, че и през последната година също се е отчело доста силно руско присъствие в района на Близкия изток.

"Доналд Тръмп не иска да се занимава с този регион и желанието му е да дислоцира повече американски военнослужещи от там. Но в същото време това няма как да се случи, откакто настъпи обратът със Солеймани", поясни той.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 4 години
заглавието ми се струва подвеждащо ... ква илюзия? Целта не е била да се демократизират, ако искаха щеше да ги демократизират за едно поколение!То вече целта на Запад е да се махне демокрацията, те за близкия изток ми говорят :) шегоУбийци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
дядя Вова
преди 4 години
Докато има кой да купува дълговите книжа на САЩ,винаги региона ще се стреми към демокрация!От най-демократичният еталонен тип!Мисълта на всеки недемократ ще се претегля от 9 грамадо килограми. Бронз някакъв, фосфор, няма значка....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още