IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lime спира работа на 12 места и съкращава 14% от работната си сила

Компанията се опитва да постигне рентабилност

12:20 | 10.01.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Компанията за отдаване под наем на електрически тротинетки Lime съкращава 14% от работната си сила, излизайки от над 10 локации в САЩ и чужбина, пише Wall Street Journal.

Lime, чието официално наименование е Neutron Holdings, ще спре да оперира на 12 пазара по света, разкри съоснователят и главен изпълнителен директор Брад Бао в публикация в блога на компанията.

В Съединените щати Lime няма да работи повече в Атланта, Финикс, Сан Диего и Сан Антонио, коментира Бао. В Европа това ще се случи в Линц, Австрия, а останалите локации са в Южна Америка и включват Богота, Буенос Айрес, Лима, Рио де Жанейро и други.

Решението ще засегне около 100 служители, обяви компанията.

Фирмите за наем на тротинетки набраха бързо популярност през последните години, но се сблъскват с огромна конкуренция, а бизнес моделът им засега не носи рентабилност. Конкурентите на Lime, включително Bird Rides и Lyft, също съкратиха служители и прекратиха операциите си на някои пазари през 2019 г.

Бао посочва, че промените са свързани с целта компанията да започне да генерира печалба.

“Уверени сме, че Lime ще бъде първата компания за следващо поколение мобилност, която ще постигне рентабилност”, твърди той.

Lime и Bird, които са базирани в Калифорния, се превърнаха в пионери в индустрията през 2017 г., когато потребителите започнаха да търсят по-евтини и лесни възможности за извършването на кратки пътувания в града. Компаниите бързо се сблъскаха с конкуренция от страна на Uber Technologies и Lyft, които пуснаха собствени услуги на пазара.

Lime и Bird набраха стотици милиони долари, насочвайки се към нови пазари, но операциите им бяха поставени под въпрос, когато става дума за рентабилността. Същевременно и двете се сблъскаха с вандализъм по отношение на скутерите, както и с критики от страна на регулаторите в Съединените щати.

Lime и преди е излизала от някои пазари. През 2018 г. тя прекрати операциите си в Сейнт Луис и съкрати служителите си там.

В блога Бао посочва, че макар по-голямата част от над 120-те пазара на Lime да са печеливши, компанията ще трябва да се раздели с градовете, където услугата набира популярност по-бавно.

“Надяваме се, че ще можем да върнем Lime обратно в тези общности, когато настъпи точното време”, пише още Бао.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 10
studioaa
преди 4 години
Прекрасна новина, дано разкрат всичките си грозни тротозаври от тротоарите в Европа, писна ми да се спъвам в този б*о*к*л*у*к. Бъдещето на транспорта в градовете са автомобилите, а не тротозаврите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 0
Бидонойл
преди 4 години
Съмнявам се изобщо да излязат на печалба. Услугата им е твърде скъпа, ползата от нея е спорна и освен това изисква огромна логистика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още