IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ryanair повиши годишната си прогнозата за печалба след добър празничен сезон

Предварителните резервации за периода между януари и април са повече от очакваните

17:20 | 10.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: Pixabey</em></p>

Източник: Pixabey

Ryanair повиши прогнозата си за печалба за цялата година в петък след по-добри от очакваните реултати по празниците. Това доведе до скок в цената на акциите на превозвача, който се пренесе и при конкурентните авиокомпании. Според анализатори перспективата е добра за сектора, съобщава Ройтерс.


Най-големият нискотарифен оператор в Европа очаква печалба между 950 млн. и 1,05 млрд. евро (1,17 млрд. долара) за финансовата година до края на март в сравнение с прогнозата от ноември за печалба в диапазона между 800 млн. и 900 млн. евро.

Минути след 17 ч. българско време цената на акциите на Ryanair поскъпва с 5,61% по-висока, като акциите на други бюджетни превозвачи като Easyjet и Wizz Air също прибавиха към стойността си – съответно с с 3,65% и 6,45%. Ценните книжа на собственика на British Airways IAG също увеличиха цената си с 5,04% .

Предварителните резервации за периода между януари и април са повече от очакваните, само месец след като Ryanair трябваше да намали капацитета си за летния сезон в резултат на продължаващото закъснение на връщането на модела 737 MAX на Boeing в експлоатация.

Ирландският превозвач съобщи в петък, че се очаква да завърши близо до средната точка на новия си диапазон на печалба и 1,02 млрд. евро, отчетени през последната финансова година - най-слабата годишна печалба на авиокомпанията за четири години.

От Ryanair заявиха, че предварителните резервации за периода от януари до април са с 1% повече от тези през миналата година, което би означавало малко по-добри от очакваното средни цени за четвъртото тримесечие.

В резултат на това целогодишният брой пътници ще нарасне до 154 млн. от прогнозираните по-рано 153 млн., добавиха още от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още