IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа държи ключа към продължаването на ядрената сделка с Иран

С излизането на САЩ от споразумението търсенето на решение пада плещите на европейските сили

18:00 | 11.01.20 г. 13
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Настояването на Европа за запасване на ядрената сделка с Иран, след като Съединените щати се оттеглиха от споразумението, има неочаквана тежест.

Съпротивлявайки се на натиска на Тръмп и поддържайки седелката жива, сега европейските страни държат ключа към продължаването на оръжейното ембарго върху Иран, което изтича през октомври.

Заплахата от регионално мерене на сили и очакванията за резултата от президентските избори в САЩ обясняват защо Германия, Франция и Великобритания се опитват да спечелят време за иранската сделка, придържайки се към дипломатическия подход, докато се борят да повлияят на събитията.

В рамките на споразумението от 2015 г. Иран се съгласи със САЩ, Русия, Китай и трите европейски държави да включи процес по решаването на спорове. Този вариант може да бъде използван, за да се изпрати Иран обратно пред Съвета за сигурност на ООН. Това би означавало страната отново да се изправи срещу санкциите на Организацията на обединените нации, включително за вноса на оръжие. С излизането на САЩ от сделката намирането на причина за сезирането на Съвета за сигурност ще падне на плещите на Европа.

Ембаргото за оръжия попада в радара и на Съединените щати. През август държавният секретар Майк Помпейо написа туит по повода в коментар, който споменава и Касем Солеймани, иранският генерал, който беше убит миналата седица.

 

Русия твърди, че планира да продава нови модерни оръжия на Иран, след като забраната отпадне. Китайски компании биха могли да последват примера, което ще промени баланса на силите в региона и потенциално може да подкопае американското надмощие.

Твърди се, че външните министри на страните от Европейския съюз (ЕС) са били разединени по отношение на продължаващия ангажимент с Иран по време на срещата си в Брюксел в петък. Йосеп Борел, върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика, твърди, че блокът е ангажиран със спасяването на ядрената сделка от 2015 г.

Има логика зад позволяването на въпроса за сделката да се проточва, твърди Питър Дженкинс, бивш британски дипломат, който е преговарял при предишната европейска сделка с Иран, която се разпадна.

Когато споразумението се провали през 2005 г., Иран премина от притежаването на формална способност за обогатяване на уран и позволяването на натрапчиви проверки към увеличаване на ядрения капацитет. В крайна сметка страната натрупа достатъчно обогатен уран за повече от дузина оръжия преди споразумението през 2015 г. да ги елиминира.

“Ситуацията напомня 2005 г.”, коментира Дженкинс. “Това, което е останало от споразумението, е по-добро от никаква сделка, а възможността за подобрение може да се появи по-късно през 2020 г.”

Масата за преговори

Иран подчерта, че официално не е напуснал сделката. Страната все още позволява разширен международен мониторинг на ядрената програма и дава време на ЕС да ѝ помогне да се справи със санкциите, наложени от Доналд Тръмп. САЩ напуснаха едностранно споразумението през май 2018 г.

“Когато воюващите не са готови да се доближат до масата за преговори, можем да занесем масата за преговори при тях”, заяви министърът на външните работи на Австрия Александър Шаленберг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 3
Solar Power
преди 4 години
Не съм много съгласен. Аллах на тези им внушава глупости постоянно и въпрос на време е някой будала да обърка копчетата на атомната бомба !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 3
georgi_shum
преди 4 години
Той отдава е изпуснат :))) Върху главата си :) Няма спасение за него :)))Веднага след иранската ракетна атака писа, че била осъществена от система Град:))) Ама явно бързо го засякоха, че съвсем глупости е почнал да пише и изтри коментара :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
аз хвърлих око в уикито , отгоре-отгоре ... сигурно са повече от 17+7 ... има ни и нас , като потенциал :))) ...ха ха ... системата ми е цензурирала " ... *** и чaлмa ... " , като го чета дядя вова от няколко дена , обърнал е религиозната ориентация ... ако започне да цитира и абзаци от корана съвсем ще го изпуснем ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 2
data
преди 4 години
Клуба на така наречените "до-ядрени" държави преди години мисля беше 75 , сега вероятно е по голям . Под "до-ядрени" държави се разбира държави който разполагат с технологията да създадат подобен род боеприпаси но доброволно са се отказали от това . България е член на този клуб :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 6
zelka007
преди 4 години
дядя вова , то едно време и шоколада беше шоколад , и стълбите стълби ... а сега . вече освен рассийска пропаганда и пропаганда от ал-джазира и иран ли ще ни свеждаш на вниманието ... :))) ... да не си тръгнал да се радикализираш ? у вас до ушанката и *** ли си сложил вече ? ще те призная , ако започнеш да черпиш с борящник ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 9
zelka007
преди 4 години
5 хич не е прав и живее в измисленият свят на идеологическите хипотези . в света има 17 държави , които са разработвали ядрено , оръжие , някои с а притежавали такова и са се ОТКАЗАЛИ !!! мдааа таварищ , отказали са се иса подписали ДНЯО . има още 7 , кото са си прекратили ядрените програми . и във всяка от тях се живее в пъти по-добре от северна корея и иран .... в пъти . та тая дъвка с ядреното оръжие като възпираш елемент на една военна доктрина , я залепете зад ухото и измислете друга ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 8
ing5rov
преди 4 години
Лапников , ако не си забелязал , по-голямата част от пишещите тука не споделят твоите убеждения ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 15
Dr. Vatnikov
преди 4 години
*** под мен, даже и вие не си вярвате на глупостите и опорките. А ако си вярвате, толкова по зле за вас, това говори много за умствения ви багаж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 10
Dimat
преди 4 години
4 е напълно прав!Ядреното очъжие е единственият възпиращ фактор срещу световничт агресор ФАЩ!Цялата световна история от ВСВ до днес го е доказала абсолтно точно!Пресният пример е от преди година-две,когато Тръмп-чо ревеше и виеше срещу Северна Корея,даже прати една армада със заканата,че ще я унищожи,ако не му играе по свирката,но Ким не само не се уплашаи,но още по-интензивно вз да провежда ракетните(носители на ядрен заряд) опити!!!И тръмпчо си подви опашката и се изхлузи от проблема,до такава степен,че сега вече около Сев.Корея цари абсолютна тишина!Това обстоятелство и примерът на изминалите 70 години от ВСВ,недвусмислено доказват,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 7
Pyramid
преди 4 години
В момента, Европа и дисагите на каубоя не държи. Окончателно изтърваха козите. Веднъж стигнало се до тук, персите си дават сметка, че се разминаха на косъм. И знаят, че им трябва възможно най-надеждният Умиротворител, а това, е СЯО ( Стратегическо ядрено оръжие) Споменавах, някои все неразбрали: Янките ползват санкциите грешно. Вместо ... абе, някак, да демотивират санкционираните да правят ... каквото на янките не се харесва, те единствено затвърждават у тях резонния извод, че правилно са сторили и -ама за нищо на света! - не тря ва да им клякат. Само наш Боко неразбрал, естествено. Ама простено да му е, толкива, със само една книга и кАта ден, филии с мас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още