IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Северна Корея отново затоплят отношенията

Представители на Вашингтон са влезнали в контакт с Пхенян в опит да възстановят охладнелия диалог, посочва американският съветник по националната сигурност

09:30 | 13.01.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Американският съветник по националната сигурност Робърт Обраян заяви, че представители на Белия дом са осъществили контакт със Северна Корея в опит да възстановят охладнелите дипломатическите отношения. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на интервю с Обраян за онлайн изданието Axios.

По думите на съветника администрацията на президента Доналд Тръмп е потърсила Пхенян чрез „различни канали“. Според него има известен оптимизъм, че севернокорейският лидер Ким Чен Ун все още не е осъществил своя „коледен подарък“, който е обещал на САЩ. Според мнозина с това той е имал предвид нов ядрен опит.

Това обаче не означава, че страната няма да проведе нов тест в бъдеще, каза Обраян.

Въпреки думите му за Северна Корея обаче в същото интервю съветникът заяви, че в момента Китай представлява най-голямото геополитическо предизвикателство за Вашингтон.

По-рано през уикенда севернокорейската държавна новинарска агенция посочи, позовавайки се на представител от външното министерство, че не трябва да се разчита на личните отношения между Ким и Тръмп, както и че Пхенян не иска да размени ядрените си оръжия за отмяна на санкции.  В петък южнокорейският съветник по националната сигурност Цонг Юи Йонг заяви, че Тръмп е поискал от Сеул да изпрати поздрави на Ким Чен Ун за рождения му ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
Grosss
преди 4 години
САЩ с най-голям кеф биха потрошили С. Корея,но за съжаление те иматядрено оръжие както и ракети с които могат да достигнат всяка точка наДалечния Изток и преговорите са единствен вариянт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 4 години
САЩ и Северна Корея отново затоплят отношенията Глупости, САЩ искат преговори, корейците не, що янките са недоговороспособни. Само обещават 100 декара мъгла в Балкана.Реално - нищо.Тръмп няма да си пише актив преди изборите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още