IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран и САЩ в капана на лъжите

Техеран криеше истинската причина за катастрофата на самолета, а Доналд Тръмп излъга за причините за нападението над Солеймани

16:20 | 13.01.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Иранци протестират пред&nbsp;Amir Kabir University в Техеран, показвайки скръбта си за жертвите от катастрофата на&nbsp;самолета Boeing 737-800 на Ukraine International Airlines. <em>Снимка: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Иранци протестират пред Amir Kabir University в Техеран, показвайки скръбта си за жертвите от катастрофата на самолета Boeing 737-800 на Ukraine International Airlines. Снимка: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

 

Иран и Съединените щати имат едно общо нещо в тези драматични часове: любовта към истината, или по-скоро любовта към лъжата, на техните правителства е за дискусия. 

В Техеран хиляди демонстранти са изложени на риск, след като революционната гвардия призна, че случайно е свалила украински самолет. 176 души загинаха; дни наред администрацията си представяше техническа повреда.

Ситуацията в страната е толкова непоносима, че например боецът по таекуондо Кимия Алисаде избяга. Единствената иранка, която някога е спечелила медал на Олимпиадата, е наречена "една от милионите угнетени жени".

В САЩ министърът на отбраната Марк Еспер отрече в интервю за CBS междувременно изявлението на Доналд Тръмп, че е трябвало да убие Касем Солеймани, защото иранският генерал е планирал да атакува четири американски посолства. Според Еспер нямало никакви конкретни доказателства за това.

Тръмп заяви пред Fox News в петък вечер, че посолството в Багдад, столицата на Ирак, е "вероятна" цел на атаките. Тогава републиканецът добави: „Мога да разкрия, че вярвам, че вероятно биха били четири посолства".

Тръмп оправда целенасоченото убийство на Солеймани на 3 януари в Багдад с непосредствена заплаха за американците, което би превърнало операцията в законна антитерористична операция от американска перспектива. Демократите в САЩ изразиха съмнения относно обосновката и разкритикуваха, че Конгресът не е бил консултиран предварително. Правителствен брифинг в Конгреса през миналата сряда също предизвика критики от страна на някои републиканци.

Еспер подчерта, че Тръмп е говорил просто за вероятност. Той споделял мнението на президента. „Моето очакване е, че те са се прицелвали към нашите посолства".

И така - добре дошли в Иран и САЩ – две страни, за които истината няма значение!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 2
lozkhris
преди 4 години
Разботата все повече започва да мирише на задкулисно съглашение. На Тръмп му трябваше такава слукча - започва предизборна битка в САЩ. На Иран му трябваше да се освободи от преминалия всякакви граници генерал, станал опасен за религиозната власт в страната, като при това сплоти населението около имама. Нереално бързото намаляване на напрежението след иранските бомбандировки потвърждава тези съмнения. Израел измънка някакви приказки за замазване на очите от кумова срама, ЕС побърза да се оттегли от сцената с 0 загуби и никакви отговорности, Русия запази гробовно мълчание...А петролът след като хвръкна до 69$ за 2 дни падна на 59$... И ако някой смята, че няма хора, които са направили МАСА ПАРИ от това...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
Вся власть Советам!
преди 4 години
Ето го видеото:https://***.bbc.co.uk/news/av/world-middle-east-51084619/iran-students-refuse-to-walk-over-us-and-israeli-flags
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
Вся власть Советам!
преди 4 години
Да, по една случайност нещата се стекоха добре за щатите. Убиха генерала, нямаше американски жертви при ответния удар, а със свалянето на самолета Иран си създаде голям проблем. В момента никой не коментира убийството на генерала, а самолета. Едва ли сте гледали видеото в което ирански студенти заобикалят американското и израелското знаме нарисувани на земята за да бъдат тъпкани. Доста сериозна проява на неподчинение за държава в която горенето на знамената си го нямат за нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 5
дядя Вова
преди 4 години
Империята не отвърна на удара!Ало, съюзниците. Щом те не отговарят на шамарите,дали ще се наврат между шамарите заради вас ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 8
mick
преди 4 години
То и при журналистите е така.В случая - САЩ преднамерено убиха генерала, а ИРАН се защитаваше и по погрешка свалиха самолета. А, че в началото отричаха.. ами, че то кой веднага си признава такава голяма трагична грешка?Защо изкарвате в момента САЩ и Иран еднакво виновни? Кой предизвика военния сблъсък?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още