IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания отчете най-слаб ръст на БВП от 2012 г. насам

Политическата несигурност надвисна над британския бизнес и потребителите още когато страната трябваше да напусне Европейския съюз на 31- и октомври

13:19 | 13.01.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Британската икономика е нараснала с най-слабите си годишни темпове за последните седем години през ноември, след като през този месец секторът на промишлеността е регистрирал рязък спад, информира Ройтерс.

Политическата несигурност надвисна над британския бизнес и потребителите още когато страната трябваше да напусне Европейския съюз на 31-и октомври. Тогава парламентът наложи отлагане на датата за окончателното отделяне, а премиерът Борис Джонсън свика предсрочни избори.

Официалните данни от понеделник показват, че икономиката на Великобритания е нараснала само с 0,6% на годишна база през ноември. Така икономиката на страната отбелязва най-слабия си темп на нарастване от юни 2012 г. насам. В стравнение с това през октомври Великобритания регистрира ръст на БВП от 1.0%.

На месечна база през ноември БВП се е свил с 0,3%, което представлява най-големия спад за показателя от април насам, съобщиха от Националната статистическа служба.

"Като цяло икономиката нарасна леко през последните 3 месеца, като ръстът в строителството беше компенсиран от отслабването в сектора на услугите и поредното по-слабо представяне на промишлеността", каза Роб Кент-Смит от Националната статистическа служба.

Строителният сектор отрита значителен ръст на производителността от 1,9% на годишна база през ноември в сравнение със спадът от 2,2%, отчетен през октомври. Секторът на услугите отчита слаб ръст от 0,1%, докато секторът на промишлеността се свива значително с 1,7% на годишна база.

Отчетният период обхваща и предсрочните избори. Предизборните канпании на кандидатите тогава бяха концентрирани по-скоро около плановете за Brexit, а не толкова около бъдещото икономическо развитие на страната. Борис Джонсън спечели неочаквано голямо мнозинство на изборите на 12-и декември. Мигновено след това приучванията на бизнеса в частния сектор посочиха възстановяване на настроенията.

Новият парламент одобри плановете на Джонсън да изведе Великобритания от Европейския съюз на 31 януари. Тази дата ще постави началото на 11-месечен преходен период, през който премиерът трябва да договори дългосрочна търговска сделка с ЕС.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен нарече този график „невъзможен“ по време на срещата си с Джонсън миналата седмица. От своя страна британският премиер отхвърли възможността за удължаване на преходния период.

През ноември от Английската централна банка прогнозираха, че икономиката ще постигне много ограничен тримесечен растеж през четвъртото тримесечие, преди да се възстанови през 2020 г. Тази прогноза предполага напредък в преговорите по търговска сделка с ЕС и намаляване на търговското напрежение между САЩ и Китай.

През изминалата седмица управителят на централната банка Марк Карни, заяви, че ако прогнозите на институцията се окажат твърде оптимистични може да се наложи лихвите да бъдат намалени допълнително.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 4 години
да.. както и се очакваше, в статията няма НИТО едно твърдение, а само извадки от официалната им статистика с леки коментари покрай това !тоест ти не си чел статията след първото изречение, или не си съгласен със статистиката им :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 4 години
Абсолютно не съм съгласен с изложените твърдения---не съм чел статията още, но на базата на твоето мнение има вероятност да са 100% истина ! Сега ще е прочета и ще ти кажа :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
studioaa
преди 4 години
Абсолютно не съм съгласен с изложените твърдения за "политическата несигурност". Ако това беше вярно страните, които не напускат евросъюза като Германия щеше да се радват на растеж, а не да са в рецесия вече почти година и да имат 10% спад в износа на коли... Явно е, че се насочваме към края на кредитния цикъл и тогава просто растежът изчезва, защото кредитирането се е сринало...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още