IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десетте най-високи сгради, които ще се появят през 2020 г.

Китай отново доминира в класацията на Съвета за високи сгради и градски хабитат

15:40 | 17.01.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

И тази година трескавото строителство на супер кули няма да спре, пише френският вестник Le Figaro.

828-те метра на кулата Бурж Халифа в Дубай са застрашени от Jeddah Tower в Саудитска Арабия, която трябва да достигне границата от 1000 метра. Макар че е малко вероятно емблематичната сграда на архитектурното студио Adrian Smith + Gordon Gill Architecture да бъде завършена тази година след множество забавяния, все още има надежда това да се случи.

Политическата и икономическа нестабилност, през която преминават много страни в света, пречи да се прогнозира кога ще бъдат завършени някои проекти. Въпреки това ето какво може да се очаква, според последните данни на Съвета за високи сгради и градски хабитат (CTBUH). Като повечето настоящи сгради кулите стават все по-зелени и все повече залагат на дървесината.

4 китайски небостъргача

В топ десет на очакваните най-високи сгради през 2020 г. влизат четири китайски кули. Wuhan Greenland Center трябва да достигне височина от 475 м. Строителството беше прекратено, но трябва да бъде възобновено тази година и дори според най-оптимистичните прогнози може да бъде завършено до края на 2020 г. Първоначалният проект на кулата трябваше да бъде преработен, за да отговаря на правилата на въздушния транспорт.

В град Дунгуан може да бъде завършен небостъргач с височина 432 м, а най-динамичният в икономическо отношение китайски град Шънджън трябва да се сдобие с два нови небостъргача - Shenzhen Center с височина от 375 м и Shimao Qianhai, чиято очаквана височина трябва да достигне 330 м. 

Photographer: Joshua Paul/Bloomberg

Още две азиатски кули влизат в топ десет на най-високите очаквани сгради през тази година. Кула 1 от проекта Thamrin Nine в центъра на Джакарта трябва да се превърне в първата супер кула в Индонезия. Проектът е на американската компания Kohn Pedersen Fox и сградата трябва да съчетава публични и частни пространства, хотел Waldorf Astoria и наблюдателна площадка на върха, който ще е на височина от 335 м.

Другият проект, Kempinski Hotel & Residence в Куала Лумпур, трябва да позволи свързването на всички жилищни кули-близнаци с хотел с височина от 308 м. Интериорният дизайн е дело на Филип Старк.

Нов рекордьор в Европа

При проектите извън Азия до Jeddah Tower се нарежда любопитната кула Diamant в Саудитска Арабия. Проектът с височина 432 м и 93 етажа трябва да се превърне във втората по височина сграда в страната. А Abou Dhabi Plaza, която трябва да достига височина от 382 м, е смесен проект, който ще се появи в столицата на Казахстан Нурсултан (новото име на Астана).

Единственият представител на Европа в топ 10 е Varso Tower с височина 310 м, които трябва да я превърнат в най-високата кула в Полша и на Стария континент. С тази височина небостъргачът ще изпревари The Shard в Лондон. Кулата с 53 етажа, проектирана от Foster+Partner, трябва да включва луксозни офиси, връзка с централната гара и наблюдателна площадка на върха.

Специално внимание заслужава и друг европейски проект - HoHo Vienne, с височина от 84 м, който трябва да се превърне в най-високата дървена сграда за годината. Тя изпреварва с малко рекорда от 2019 г., поставен от норвежка кула.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
За протокола: Лахта центр е 462 метра, ама Божидарка мисли, че Европа свършва на полската граница.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
дядя Вова
преди 4 години
Доба, то над 310 м. има вече облаци и нищо не се вижда.Още по-малко ще видят това:https://youtu.be/u3IGURPq4Xc5 мита за Сталин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
doba
преди 4 години
'Единственият представител на Европа в топ 10 е Varso Tower с височина 310 м, които трябва да я превърнат в най-високата кула в Полша и на Стария континент.'За протокола: Федеация в Москва е висока 370м.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още