IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата у нас са поскъпнали с 5,4% през третото тримесечие на 2019 г.

Цените се увеличават най-бързо в Пловдив, сочат данни на НСИ

17:20 | 16.01.20 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Цените на жилищата в България са нараснали с 5,4% на годишна основа през третото тримесечие на миналата година, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. Спрямо второто тримесечие отчетеното повишение е с 1,1%.

Между юли и септември ръстът на цените на жилищата в България леко се е ускорил спрямо второто тримесечие както на годишна, така и на тримесечна основа. Данните на Евростат сочат, че през второто тримесечие цените на жилищата в страната ни са нараснали с 5% на годишна основа и с 0,6% спрямо първото тримесечие. В началото на миналата година цените на жилищата у нас отбелязаха ръст от 7,3% на годишна основа и 2,6% спрямо четвъртото тримесечие на 2018 г.

Новите жилища са поскъпнали по-бързо от съществуващите жилищни имоти през третото тримесечие, показаха данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани в края на миналата година. При новите жилища цените са се ускорили с 5,8% на годишна основа, а съществуващите жилища са отбелязали ръст с 5,1%. Същата е тенденцията и на тримесечна основа с ръст на цените на новите и на съществуващите жилища със съответно 1,5% и 0,4%. 

Пловдив - шампион по поскъпване на жилищата у нас

Пловдив е бил градът с най-ускорен ръст на цените на жилищата у нас през третото тримесечие с общо повишение от 12,3%, като при новите жилища поскъпването е с цели 21,3%, а при съществуващите жилища – с 6,8%. В София цените на жилищата са нараснали с 6,8% през третото тримесечие, като съществуващите жилища са поскъпнали с 6%, а новите жилища – със 7,9%.

Във Варна жилищните имоти са поскъпнали с 6,5%, като цените на старите жилища са нараснали по-бързо от тези на новите, съответно 9,3% и 1,6%. Бургас единствен сред големите градове у нас отчита спад на цените на жилищата през третото тримесечие с 1,6% заради поевтиняването на новите жилища с 4,6 на сто. В същото време цените на старите жилища са нараснали леко с 1,4%.

В Русе и Стара Загора цените на жилищата са се повишили съответно с 4,8% и 5,4% на годишна основа през третото тримесечие.

В ЕС и еврозоната жилищата през третото тримесечие са поскъпнали с 4,1% спрямо същия период на предходната година. Спрямо второто тримесечие на 2019 г. цените на жилищата са се увеличили с 1,4% в еврозоната и с 1,5% в ЕС, сочат данните на Евростат.

Всички страни членки, за които са налични данни, регистрират годишен ръст на цените на жилищата през третото тримесечие. Най-голямо е повишението в Латвия (+13,5%), Слокавия (+11,5%), Люксембург (+11,3%) и Португалия (+10,3%).

Спрямо предходното тримесечие най-висок ръст е отчетен в Латвия (+3,9%) и Словения (+3,1%), а спад е регистриран в Кипър (-5,9%), Унгария (-1,5%), Дания (-0,6%), Италия (-0,3%) и Финландия (-0,1%).

Наемите растат по-бързо от цените на жилищата в ЕС

Отделно проучване на Евростат показва, че цените на жилищата и на наемите в ЕС са следвали различни траектории след финансовата криза. Докато наемите са растели стабилно през периода до третото тримесечие на 2019 г., цените на жилищата са проявявали значителни колебания.  Цени Цени

След първоначалния рязък спад след финансовата криза цените на жилищата са останали стабилни между 2009 и 2014 г., а от началото на 2015 г. регистрират бърз растеж, който изпреварва значително темпа на покачване на наемите.

Между 2007 г. и третото тримесечие на 2019 г. наемите на жилища в ЕС са нараснали с 21%, а цените на жилищата – с 19,1%, показват данните на Евростат.

През разглеждания период повишение на цените на жилищата е регистрирано в 22 страни членки на ЕС, а в шест цените са намалели. Най-висок ръст е отбелязан в Австрия (+85,5%), Люксембург (+80,6%) и Швеция (+80,3%). Най-голям спад е отчетен в Гърция (-40%), Румъния (-27,2%) и Ирландия (-16,7%).

При наемите ръст е регистриран във всички страни членки на ЕС с изключение на Гърция (-17,5%) и Кипър (-0,3%). Най-голям скок е отбелязан в Литва (+101,1%), Чехия (+78,6%) и Унгария (+67,8%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
Yanis83
преди 4 години
Сега видях коментара,с месец закъснение:)))). Занимавам се с земеделие преди да има субсидии. Ще се занимавам с тази дейност дори да ги спрат.Дори мисля,че това ще е за добре.Много са злоупотребите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
Ivel
преди 4 години
А може и двата негатива накуп да се случат, има данъци, няма евросубсидии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
Ivel
преди 4 години
Или ако понамалят евросубсидийте за обработка, почистване и не знам какво си още. Такава е тенденцията да бъдат намалени в рамките на следващите няколко години. На кой ли ще му трябва тази земя, сега до 50% от нея се обработва фиктивно само заради тези евросубсидии, на никой не му пука за крайния резултат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
Ivel
преди 4 години
Ми ако вкарат данъци за земеделската земя, както е тръгнало, какво правим? В Румъния има данъци за нея, да напомня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 1
Yanis83
преди 4 години
Само земеделска земя,понеже с това се занимавам,тя е изчерпаем актив,но тук в България е недооценена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 4 години
А ти към кои активи си се насочил, да обменим взаимнополезна информация? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Отново това е само моето мнение: физическо злато и сребро (особено стебро, което е много подценено в момента), земеделска земя, апартамент в голям град (на добра цена), актив за бизнеса ви, ако имате такъв (склад, машина или др.).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 0
Yanis83
преди 4 години
Съгласен съм с мнението ти,но според теб кой е най-сигурният актив (аз за себе си съм решил).Питам от чисто любопитство,защото за мен в момента има много "активи капани",към които умишлено биват насочени,да ги нарека......обикновенните хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Не е правилно да мислим за настоящата ситуация по същия начин, като за 2008ма или за Виденово време. В момента всички печатат пари. През виденово левът се срина спрямо останалите валути, а сега еврото (левът) ще се обезценява, но и другите валути ще се обезценяват. А дали във време на инфлация не е добре да се купуват реални активи, с оглед, че фиатните пари ще стават все по-евтини?! Вижте борсите, всичко поскъпва, ценни книжа, недвижими имоти всякакъв вид, злато и тн. Златото поскъпва по принцип само в ситуация на кризи, а сега е пик на борсата! За какво говори всичко това? ИНФЛАЦИЯ, обезстойностяване на фиатните пари. Вместо държане на книжни пари, сега е последния влак за купуване на някакви реални активи. Това е моето мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 0
Веск
преди 4 години
Не за три месеца. Това е примерно последно тримесечие на 2019та, спрямо последно тримесечие на 2018та. Сделките и не само имат сезонен характер и няма смисъл да ги мериш между сезони. Все едно да измериш ски туристите на Банско през декември спрямо юни. Или продажбите на сладолед и плажни чадъри. Нещо такова. Всичко е ниски лихви и натиск за потребление чрез изгодни заеми. Прави се с печатане на пари. От друга гледна точка това е да откраднем от бъдещето, нашето, а може би и на децата ни. Не, благодаря. Пък и както казах играхме го при Виденов. Държавата не спря тогава по никакъв начин, нито икономиката, живота си течеше, но някои още злобеят с едни 3-4 долара пенсии. Нека помним това. Тогава парите си ги печатахме лично ние. Сега ни ги печатат ФЕД и ЕЦБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още