IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще намери ли по-широко приложение карбонът

Материалът с широк потенциал, с висока добавена стойност и естетика, посочи Александър Попов, съосновател на “Карбон Тъч”

11:04 | 17.01.20 г. 11
Ще намери ли по-широко приложение карбонът

"Започнах трудовата си дейност в семейния бизнес, ориентиран към тунинг на автомобили. Там се сблъсках с карбона. През 2002-2003 г. за първи път се докоснах до него, видях потенциала му и реализирах първи стъпки в България за производство на такива детайли", разкри той.

Попов обясни свойствата и предназначението на карбона, пояснявайки, че в суров вид той е материал като плат, изграден от въглеродни влакна, които след това се тъкат.

"Във всяко едно от влакната има около 3 хиляди фини нишки, които са около стотина пъти по-тънки от човешки косъм. След това този плат се ламинира с епоксидни смоли и всъщност комбинацията от смолата и въглеродните влакна дава здрав и лек материал", разказа съоснователят на “Карбон Тъч”.

Според Попов основният му недостатък е, че се изработва ръчно и няма автоматизиран процес за производство.

Човешкият фактор играе сериозна роля и това е предизвикателството. По отношение на цената – преди десет години материалът беше скъп, но тъй като навлиза в различни сфери, се увеличи и производството, стойността в момента не е възпираща и карбонът е конкурентен на други материали", посочи експертът.

Сред приложенията на карбона са лайфстайл аксесоари и мебели. "Работим в посока изработка на чисто декоративни детайли, които да дадат завършен вид на дадено изделие. Основните клиенти са от казино индустрията, както и от бижутерийната", изтъкна съоснователят на "Карбон Тъч".

Попов съобщи, че в технологиите за направа на изделия от материала се използват всички познати технологии - мокро ламиниране, вакуумна инфузия, вакуумно формоване.

Какво още разказа Александър Попов ще разберете, след като видите целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

11
rate up comment 9 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 4 години
Забрави черния хайвер и яхтата. Хихихихи......и любимия си вибрррррррратор от графен............Хихихихи...........голодранец..........хихихихи.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 4 години
PS А на деменция не си прав да обиждаш. Възможно е това да ни чака и нас.Вас ви чакат съвсем други неща - далече от ски, тенис, лодки и прочее карбоноемки красти, които практикувам... така че - споко - пишете тука на воля да ви олеква... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 4 години
Те и самолети не се правят - правят се детайли за самолети, космически апарати, плавателни средства и автомобили. Всички върхови технологии при материалите, в т. ч. и въглеродните композити, първо отиват във военната аерокосмическа, морска и наземна индустрия, а едва след това в гражданската, като там първо отиват при скъпите елитни занимания, като спорт и хобита. Въглеродните композити първо нахлуха при състезателните автомобили, лодки, велосипеди, ски и щеки, тенисракети, въдици и пр...Технологията с употреба на графен (графин) при тенис ракетите е факт:https://link.springer.com/article/10.1007/s10853-015-9705-6При ракетите на Head началото бе през 2013 г. Ето хронология на влаганите технологии при един от многото модели ракети на компанията:https://***.merchantoftennis.com/blogs/racquets/a-brief-history-of-the-head-prestigeИ аз предлагам да не се изхвърляте, не ли да се напъвате, щот често се нааквате - ей така, от мерак да ме уапете по ... гъзо... и отпред... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 4 години
Аз щях да му обясня, че графена е толкова скъп, че е безумие да се прави ракета за тенис. Понеже е възможно да се прави покритие от него, а не съм сигурен че някой като изгъзица не е решил да го стори и да напише графен, се въздържах. Фактически графена е известен от 15-сетина години, а нобелова награда през 2010 година взеха двама руснаци, работещи в Европа за метод за неговото израстване. Най запомнящ момент от цялата история за мен обаче е този, когато руски журналисти посъветваха лауреатите да се върнат в Русия за да продължат работата си. Тогава едият(Новоселов) ги запита: " Вие луди ли сте? Неща които в Русия се случват за 10 години, във Великобритания стават за 6(шест) месеца."PS А на деменция не си прав да обиждаш. Възможно е това да ни чака и нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 6
khao
преди 4 години
не са 10, по скоро 8 от както спечелиха нобелова награда за него ... не се прави на остроумен, щото не си, като материал е нов и още потенциала му е голям и незивестен !По скоро си имал графитена, но деменцията ти го е превърнала на графенена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 4 години
да не се изхвърляме ... космически кораби не се правят от "карбон" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 4 години
Човека намерил начин да прави реклама на карбоновите си изделия, вие му обяснявате за графена. Вярно, не са ви уведомили че е платен репортаж, ама и вие съобразявайте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 4 години
А за новия графен, дет само бил чувал младежът - нов, нов, колко да е нов - Хед преди 10 години направиха и пуснаха ракетите си за тенис от графен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
Хаха... Къв махленски бре колега, И махленският електродърводелец бай Иван Теслата вече говори не за карбон, а за въглеродни композити... А екипът на Bloomberg TV Bulgaria са си довели страхотен гуру по имплементация на карбона - накити, аксесоари, джувки и мантрафулки... :lol: До там е стигнало момчето, до там и екипът на блумнезнамквоси. Откъде да знаят хорицата, че ората праат самолети космически кораби от същото и изобщо не го пипат с ръце... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 4 години
за момент си помислих че статията ще е за Графена, но неграмотно написана .... а то остана само неграмотно написана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още