IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия измести Южна Корея като най-иновативната държава в света

България изпада с едно място и се нарежда на 42-а позиция в Bloomberg Innovation Index

14:43 | 18.01.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Нощно небе в Берлин. Снимка: Getty</em></p>

Нощно небе в Берлин. Снимка: Getty

Германия зае първото място в класацията на Bloomberg за иновативни държави Bloomberg Innovation Index за 2020 г. Най-голямата европейска икономика измести от челната позиция Южна Корея, която бе фаворит шест поредни години.

В листата България изпада с една позиция до номер 42 спрямо представянето си за 2019 г. с резултат от 56,59 пункта при 88,21 за държавата на първо място. Най-много точки (50) страната ни получава в сегмента патентна дейност, а най-малко (33) в промишлена добавена стойност.

САЩ също се смъкват място по-надолу и се нареждат девети. Челната тройка, освен Германия и Южна Корея, допълва Сингапур, който се изкачи с три позиции.

Годишната класация Bloomberg Innovation Index, която се провежда за осма година, анализира държавите на базата на редица критерии, използвайки седем параметъра, след които разходи за изследователска и развойна дейност, промишлени способности и концентрация на високотехнологични публични компании.

В класацията Германия отбелязва най-добро представяне в три категории – промишлена добавена стойност, концентрация на високотехнологични компании и патентна дейност. Сеул на свой ред загуби короната отчасти заради отслабване при производителността.

„Промишленият сектор все още е силно конкурентен и е източник на иновации“, посочва Карстен Бржешки, икономист на ING Germany. „Представянето на Германия при подобни индикатори все още е силно и много по-добро, отколкото предполага скорошното икономическо отслабване“, допълва той.

Въпреки това Берлин не трябва да се радва особено на своята позиция, тъй като иновациите в сектора на услугите са много по-зле представени, а близо една трета от разходите за изследователска и развойна дейност са фокусирани в автомобилната индустрия. Това означава, че пречките и слабостите в сектора биха могли да натежат осезаемо върху иновационното представяне на страната, допълва Бржешки.

Статутът на Германия като промишлен гигант бе изграден върху автомобилната индустрия, но опасенията за замърсяването, търговските конфликти и забавянето на икономиката в световен план се отразиха върху търсенето.

Начело на големите победители тази година застава Словения, която се изкачва с 10 места до номер 21 благодарение на силно подобрение в сектора на патентната дейност. Чили също напредва със седем позиции до 51-о място, без да влошава представянето си в нито една категория.

На обратния полюс застава Нова Зеландия, която отписва пет позиции и застава на 29-о място заради трудности в промишления сектор.

Четири икономики влязоха в класацията за първи път тази година – Алжир, която дебютира на 49-о място, както и Египет, Казахстан и Макао.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
zelka007
преди 4 години
само да инсталираме суперкомпютъра в софия-тех-парк и започваме да копаме биткойни и етериум ... ще видят те кон боб яде ли относно иновативни решения ... ще ни свалят с едно място ... хе ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още