IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-богатите 2153 души в света имат повече пари от най-бедните 4,6 млрд. души

Неплатеният труд и грижите, които полагат жените, имат по-голям принос към световната икономика от технологичната индустрия, според доклада на Oxfam

12:14 | 20.01.20 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: Pixabey</em></p>

Източник: Pixabey

Най-богатите 2153 души в света през 2019 г. са контролирали повече парични средства от най-бедните 4,6 млрд. души, а неплатената или не достатъчно добре платената работа, извършвана от жени и момичета, има три пъти по-голям принос към световната икономика всяка година от технологичната индустрия, заяви в понеделник в свой доклад неправителствената организация Oxfam, цитирана от Ройтерс.

Жените по света работят общо 12,5 милиарда часа всеки ден без заплащане или признание, заяви базираната в Найроби благотворителна организация съобщи в доклад, публикуван преди годишния Световен икономически форум на политическите и бизнес лидери в Давос, Швейцария.

В доклада си „Time to Care“ Oxfam изчислява, че неплатеният труд и грижите, които полагат жените, добавят поне 10,8 трлн. долара към световната икономика - три пъти повече от технологичната индустрия.

„За нас е важно да подчертаем, че скритият двигател на икономиката, който виждаме, е неплатеният труд под формата на грижи, който извършват жените. И това трябва да се промени“, казва в интервю за Ройтерс Амитаб Бехар, изпълнителен директор на Oxfam India.

За да подчертае нивото на неравенство в световната икономика, Бехар цитира случая на жена от Индия, която се казва Бучу Деви. Тя е заета по 16 до 17 часа на ден - носи вода, след като върви пеша 3 км, готви, подготвя децата си за училище и работи на лошо платена позиция.

„И от друга страна виждате милиардерите, които се събират в Давос с личните си самолети, и техния супер богат начин на живот“, добавя той.

Според него тази жена не е единственият случай – това е история, която се повтаря ежедневно както в Индия, така и по целия свят. „Трябва да променим това и със сигурност да прекратим този бум на милиардерите“, заяви Бехар.

„За да поправят това, правителствата трябва да се уверят преди всичко, че богатите плащат данъците си, които след това трябва да се използват за заплащане на удобства като чиста вода, здравеопазване и по-качествени училища“, коментира още той.

Според него фактът, че в повече от 30 страни по света има протести, показва, че хората не са склонни да приемат това неравенство и да живеят при подобни условия. 

"Нашите разбити икономики пълнят джобовете на милиардери и големия бизнес за сметка на обикновените мъже и жени", каза главният изпълнителен директор на Oxfam India Амитаб Бехар. „Нищо чудно, че хората започват да се питат дали милиардерите изобщо трябва да съществуват". 

Тримата най-богати хора в света са натрупали общо 231 млрд. долара през последното десетилетие, според данни, събрани от Bloomberg. Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг - петият по богатство човек в света - е имал най-голям тласък в трупането на богатство през миналата година, с нетна печалба от около 6 милиарда долара. Изпълнителният директор на Amazon.com Inc Джеф Безос все още претендира за първото място с нетна стойност от 116 млрд. долара.

Общото богатство на първите 20 милиардера се е удвоило от 672 млрд. доалра до 1,397 трлн. долара от 2012 г. насам, според Bloomberg Wealth.

Човек, спестявал по 10 000 долара на ден от построяването на пирамидите в Египет досега, все още би имал само една пета от средното богатство от първите петима в света, каза Oxfam.

Критиците на Oxfam отхвърлят статистиката за неравенството като подвеждаща и предполагат, че от организацията драстично надценяват мащаба на проблема. Организацията многократно защитава анализа си и оспорва подобни обвинения.

Годишната статистика на благотворителната организация се опира на доклада на Global Sualth на Credit Suisse, за който самият Oxfam заяви, че страда от лошо качество на данните и дори може да подцени мащаба на различията в богатството.

Данните от базирания във Вашингтон кредитор показват, че крайната бедност е намаляла драстично през последните две десетилетия. Те показват, че броят на хората, живеещи с по-малко от 1,90 долара на ден, е намалял с 1,1 милиарда от 1990 г.

Световната банка обаче предупреждава, че тенденцията за намаляването на бедността се е забавила или дори е спряла в някои страни. 736 милиона души все още са живели в крайна бедност през 2015 г., повече от половината от които са в Субсахарска Африка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Ейй, ето, и от императора може да излезе смислено мнение! Браво, браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
Някой да му обясни на тоя с еврейското име, че не богатите са проблемът... проблемът са бедните и бедността. А бедността се бори с политики и най-вече от самите бедни с труд и образование и по-малко плодене... щото тия в субсахарска Африка все са бедни и все се размножават като мишки... и чакат някой друг да ги храни !!! Ако убием Уорън Бъфет и му вземем парите и им ги дадем, те ще ги изплюскат за месец и ще ревнат за още... кой ще е следващият? Сам Бъфет е почнал като вестникарче... и е дал милиарди за очовечаването на тия същите, ама без видим ефект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 4
khao
преди 4 години
еййй, супер доволен съм че всеки мой коментар ти бъркааа надълбоко в гъзза, хаахахада дразня неуките форумни *** е първа радост за мен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 5
julian12
преди 4 години
Ти ли ще промениш системва ве кух мангалийй!? Ти дето чакаш някой по-добър работодател да ти хвърли някоя угризка или да ти даде да измиеш две чинии за залък хляб. Нещастик....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Ох, на мама комунистина! А така, ша бесиш богатите, нали?! Като ти сам си некадърник, дай и другите да не могат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 12
4i40
преди 4 години
Живея в очакване поне 2000, от тези дето притежават повече от 4 000 000 000 човека да бъдат обесени с главите надолу.....пп Оставам 400-500 богаташи, за да има някакво равновесие в природата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 11
ing5rov
преди 4 години
комисията Калашников единствено може да вземе отношение ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 1
Mechkata
преди 4 години
Човека каза, че системата му харесва, ти го караш да напряга мозък!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 4 години
еми да седнем и да измислим, кво ще кажеш, а? :) и не е нужно да ползваш префарцунени думи зада ме наречеш комунист :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 6
Mechkata
преди 4 години
Фактите са такива, че масово хората протестират срещу режима на управление почти във всяка една държава или над 50% от обществото е изпаднало в режим на апатия към случващото се. Системата сама по себе си не е лоша, хората са...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още