IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва нов начин на управление на горите и водата, посочи еколог

България не е готова за климатичните промени, смята Георги Стефанов, експерт от WWF България

18:30 | 20.01.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ние попадаме в този географски пояс, в който сме силно заплашени от бедствия. Не бива да забравяме, че утре подобно нещо като в Австралия може да се случи и у нас. През 2018 г. Кресненското дефиле горя десет дни. Три години по-рано пожар изпепели билото на Западна Стара планина. И въпросът е, че България не е готова. Рискът е налице, всички сигнали са налични. Ние не правим почти нищо, нямаме техника, която да помага за справянето с един голям пожар. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Георги Стефанов, експерт по промени в климата във WWF България.

“Можем да разчитаме на съседни до нас държави”, посочи той. По думите му България е можела да купи техника, но парите са отишли за друго.

"И по-мащабни пожари е имало от тези в Австралия. Но проблемът е друг. През последната година ние видяхме мащабни пожари и в Сибир, и в амазонската гора. В Австралия пожарите са нещо типично и екосистемите са се адаптирали", смята Стефанов.

Той обясни, че покачващите се температури са вследствие на емисиите парникови газове от човешката дейност, които са в безпрецедентни количества и продължават да се увеличават.

"Екосистемите – горите и океаните, не успяват да абсорбират този въглероден диоксид. И това е апелът към всички държави – ние трябва да минимизираме своите емисии, каза експертът. – Кризата идва от това, че повече от три десетилетия лидерите не желаят да се обвържат с този проблем, не го припознават като свой и спекулират."

Според еколога големият проблем е, че в България климатът се оформя като двусезонен – от юли до януари няма валежи, а от януари до юли е цялото количество валежи на годишна база.

“Това налага нов начин на управление на  горите, на риска, на водата, посочи експертът и попита какво означава въглеродна неутралност.

Той е убеден, че не трябва да намалим всичките си емисии, а само тези, които природата не може да абсорбира.

Георги Стефанов пресметна, че годишното количество, което човечеството произвежда, е 40 гигатона , а това, което природата абсорбира, е между 7 и 11 гигатона.

Как протече кампанията за спасяване на коледните елхи? Защо все повече хора предпочитат елха в саксия?

Тези и други въпроси коментира Георги Стефанов от WWF България във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Schroeder
преди 4 години
Е точно ти от WWF няма никакъв начин да управляват адекватно нито горите, нито водите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още