IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще замести ли платината част от индустриалното значение на паладия

Най-големите автомобилни производители няма да се откажат от дизеловите автомобили и това вдига цените на благородните метали, прогнозира геологът проф. Рангел Гюров

12:36 | 21.01.20 г.
Ще замести ли платината част от индустриалното значение на паладия

"Платината може да замести част от индустриалното значение на паладия. Тя ще намери своето място, само че по-бавно", смята ученият.

Проф. Гюров коментира какви са причините за ралито при благородните метали.

"Част от най-големите и авторитетни производители на автомобили – включително BMW, Ford и Hyundai – вече заявиха, че няма да се откажат от дизеловите автомобили. Това веднага промени търсенето на родия и паладия и доведе до увеличението на цените им", отбеляза геологът.

Рангел Гюров обясни, че приложението на родия е много голямо в електрониката, както и във военната промишленост.

"Родият има висока точка на топене, което го прави изключително устойчив на окисление... Той е идеален за всякакви покрития, най-вече в електрониката и военната промишленост", посочи професорът.

Геологът се спря и на проблемите в Южна Африка – основен производител на паладий в световен мащаб. Сред тях той изреди прекъсванията на електроснабдяването и съмненията към част от фирмите там в опити за създаване на монопол.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още