IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топлата и суха зима заплашва розовите насаждения, предупреди розопроизводител

Законът за маслодайната роза ще извади на светло сектора, прогнозира Христо Николов, председател на Професионална асоциация на розопроизводителите в България

19:30 | 21.01.20 г. 4
Топлата и суха зима заплашва розовите насаждения, предупреди розопроизводител

"В последните години се създадоха много насаждения с неясен сортов състав. С влизането на закона в сила ще се проверят всички насаждения”, каза той и уточни, че по този начин няма да се допусне да бъде снижено качеството на маслодайния продукт.

Николов подчерта, че целта е да не се компрометира износът на розово масло и потвърди, че съответният производител ще бъде изваден от регистъра, ако се установят нарушения.

"Към днешна дата в България официално регистрираните насаждения са около 42 хиляди декара, от тях 38 хиляди се реколтират. Това са статистики на Министерството на земеделието. По наши наблюдения са над 50 хиляди декара", смята експертът.

Христо Николов обясни, че опитът показва, че между 3200 и 3500 килограма розов цвят са нужни за един килограм розово масло, а най-добрите преработватели могат да го направят и от 3 тона. “Това варира от технологията в съответната дестилерия, кампанията и метеорологичните условия”, уточни председателят на Професионалната асоциация на розопроизводителите в България.

За миналата година той каза, че тя не е била особено благоприятна.

"Навсякъде бяха отчетени спадове, на места с 30-35% от производителите. Качеството на цвета също не беше добро, напомни Николов и заяви, че картината се повтаря. – Имаме суха зима, сравнително топла. При средни температури 4-5 градуса и нагоре розата няма зимен сън. В момента насажденията трябва да са обезлистени и в покой, а сега не е така. Ако в следващите месец-два се появяват ниски температури и големи студове, има риск от измръзване."

Христо Николов прогнозира, че ако температурите се запазят като сега, е възможно да се появят и болести.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
IQ96
преди 4 години
Предупреждавам, че както е тръгнало скоро може и да умра!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 4 години
... или с общи приказки по теория!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Hahoto
преди 4 години
Лоша реколта, може да се компенсира от добра цена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
ing5rov
преди 4 години
преди 200 години дали е имало регистър ... тоя какви ги сънува , също като ония , дето прасенцето в задния двор на село е смъртна опасност ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още