IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Размирният Хонконг няма друг избор освен да коригира фиксинга спрямо долара

Ликвидността пресъхва и лихвите могат да се възпламенят при най-малката провокация

22:30 | 17.02.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Регулаторите в Хонконг яздят късмета си. Те могат да бъдат благодарни на експанзионистичния Федерален резерв на САЩ, който намали лихвите три пъти миналата година. Това снижи натиска върху хонконгския долар (HKD) в момент на задълбочаваща се политическа криза в китайската територия. Тъй като паричните власти в Хонконг изчерпват опциите си, въпросът е колко дълго местната валута може да издържи, пише за Financial Times Том Родърик, портфолио мениджър в Trium Capital, Лондон.

През последните 37 години градът поддържа фиксиран курс, обвързващ хонконгската валута с щатския долар. Понастоящем зелените пари се търгуват в тесния диапазон от 7,75-7,85 хонконгски долара. Като се има предвид, че валутите са привързани, трябва да се очаква разликите в пазарните лихви да са минимални.

Именно спредът между пазарните лихви в САЩ и Хонконг стимулира трейдърите да държат едната валута за сметка на другата. Ако има търсене на хонконгския долар, валутата ще тества твърдата граница на своя търгуем диапазон. Ако това се случи, паричните власти в града се намесват и отпечатват толкова нови хонконгски долари, колкото смятат че е необходимо, за да потиснат лихвения процент.

От 2009 г. до 2017 г. силното търсене на хонконгски долари направи лихвените проценти постоянно ниски в сравнение със САЩ. През 2018 г. това се промени. Хонконгският долар проби търгуемия диапазон и в крайна сметка удари 7,85 за щатски долар през 2019 г. Това накара паричните власти да продават щатски долари, обирайки излишъка от HKD от пазара.

Това намали резервите в щатски долари, които в момента възлизат на около 440 млрд. долара. От друга страна, прекомерната ликвидност на хонконгския долар е само 7 млрд. щатски долара. По този начин интервенцията обърна лихвения спред от отстъпка от 80 базисни пункта спрямо американските ставки до премия от 20 базисни пункта. Засега това повишение беше достатъчно, за да компенсира инвеститорите за държане на хонконгски долари в границите на диапазона. Само че колко дълго може да продължи това?

Политическата криза изглежда нерешима. Това, което започна миналия май като сравнително мирен протест срещу драконовското законодателство за екстрадиция в континентален Китай, прерасна в хаотични безредици. Moody's наскоро понижи кредитния рейтинг на Хонконг, заявявайки, че отговорът на правителството на проблемите е „видимо бавен, колеблив и непълен“.

Сега политиците са изправени пред Гордиев възел. Поддържаното от Пекин правителство и протестиращите изглежда не желаят да правят компромиси. Малцина в Хонконг смятат, че някоя от страните ще отстъпи.

По този начин натискът върху валутата може да доведе до бързо нарастване на лихвите. И ако ставките се повишат до нетърпими нива, регулаторите са изправени пред три възможности, коя от коя по-неприятна.

Последна актуализация: 03:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
sahrenity
преди 4 години
[url=https://***.365chess.com/players/Ildar_Sharipov]Ildar Sharipov[/url]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още