IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реформи с дългосрочен хоризонт искат учени

В много сфери започнахме да отстъпваме от това, което сме били, посочи акад. Стефан Воденичаров, бивш председател на БАН

12:06 | 23.01.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Представители на науката излизат с гневно обръщение да се вземат сериозни мерки за подобряване положението и състоянието на условията на живот в страната ни. Обръщението е на Сдружение "Инициатива Единение". Целта на призива към гражданите е да излязат от състоянието си на изчакване и от поведението си, че нищо не зависи от тях.

„Според нас проблемите се появяват от това, че нямаме дългосрочни национални цели и програми на развитие в области като здравеопазване и демография, коментира акад. Стефан Воденичаров, бивш председател на БАН, в предаването "Бизнес старт"по Bloomberg TV Bulgaria.

"Реформите ще бъдат болезнени за много български граждани. Това не може да се случи само чрез един човек или партия. Призивът ни е да съберем българските политици и експерти, за да създадат програма за всички области за срок от 25-30 г. Важно е да има и закон за публично-частното партньорство", посочи той.

"Инициатива Единение" работи от четири години. Създадохме съмишленици. Впечатлението ни е, че всеки български гражданин чувства нуждата от промяна, но се усеща безсилен", сподели академик Воденичаров.

"В много сфери започнахме да отстъпваме от това, което сме били. Имали сме добър стандарт и индустрия, но тръгнахме в посока на отчуждаване на хората един от друг. Изчезнаха класици от българската литература".

Гостът изтъкна, че има положителни примери, но все пак допълни, че нашата икономика не произвежда стоки с висока добавена стойност.

"Липсата на добре подготвени инженери е голям проблем на индустрията ни. Има недостиг и на учители. Проблемът с лекарите е налице, както и въпросът с домашното възпитание".

Повече от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
penman
преди 4 години
Склерозирали старчета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
BezEmotsia
преди 4 години
Поредното мрънкане с общи предложения, без ясни изпърнители. Човекът си няма представа от отговорности на политици, бизнес, наука и т.н. В главата му е каша от идеи от мегдано. Нека си гледа науката и да не философства па неясни нему теми. Прозират червените му *** на некомпетентността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още