IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Драганов: Седем са исканията на бизнеса, свързани с Наредба Н-18

Фирмите са единодушни, че е нужно отлагане на сроковете, заложени в документа, твърди директорът на Института за анализи и оценки в туризма

13:12 | 27.01.20 г. 2
Румен Драганов: Седем са исканията на бизнеса, свързани с Наредба Н-18

В над 30 града в страната собственици и служители на заведения и хотели ще работят с жълти жилетки в знак на протест срещу текстовете на Наредба Н-18.

Седем са исканията бизнеса, свързани с ключовия документ, регламентиращ използването на касови апарати и софтуери за управление на продажбите, но основното от тях, което обединява най-много бранша, е свързано с отлагане на сроковете, заложени в наредбата. Това обясни в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Той припомни, че според Български съюз по балнеология и СПА туризъм ключовата дума, описваща наредбата, е хаос.

"Министърът на финансите каза, че наредбата няма да бъде отложена. Потвърди го и директорът на Националната агенция по приходите (НАП) с основанието, че сроковете в наредбата вече са отлагани два пъти, а много от фирмите вече са осъществили значителни инвестиции, за да приведат в съответствие с новите изисквания софтуерните си продукти. Според данъчните всякакви страхове от това, че прилагането на наредбата ще увреди бизнеса са неоснователни, тъй като НАП ще разглеждат всеки частен случай", обясни Драганов. 

Той уточни, че компаниите са притеснени с промените на софтуера и евентуална неумишлена техническа неизправност.

Опасяват се и да не се стигне до разкриване на информация относно естеството на работа, например плагиатство на рецептурниците на ресторантьорите, разкри Драганов.

Припомняме, че на 29 януари в София и Варна ще се проведе национален протест под наслов „От бизнеса с любов“. Мероприятието е организирано от Комитет в защита на малкия и среден бизнес в България и е подкрепено от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и всички нейни 36 структури по градове, Българска Асоциация на Заведенията (БАЗ), Сдружение на Заведенията в България, (СЗБ) , Съюз на търговците на дребно на хранителни стоки в България и други представители на малкия и среден бизнес.

Покрай проблемите с Наредба Н-18 се прокрадват и други искания на хората от бранша, които е твърде малко вероятно да намерят подкрепа на управленско ниво.

Освен прецизиране на текстовете и отлагане на сроковете в подзаконовия нормативен акт, хотелиери и ресторантьори настояват и за намаление на ДДС. По-конкретно те настояват за сформиране на работна група за обсъждане възможностите за въвеждането на диференцирана ставка по ДДС за храните и сектора на обществено хранене и развлечение, категоризирани по Закона за туризма, на 9%, каквато според тях е практиката в страните членки на Европейския съюз.

Повече вижте във видеото, а целия разговор може да проследите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 31 rate down comment 0
Shadow1
преди 4 години
Не знам какво пишеш но много текст си изписал а нищо не си казал. Опитай се по кратко и конкретно да пишеш. Иначе тръбата е 16млрд. кубика на входа, 3 милиарда може да ползва България, 13 продължават нататък. А годишното потребление на страната ни не е никак голямо, може и 3 млиарда да е, така че обясни нормално какво пишеш или само си търкаш клавиатурата ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 2
Antikvar
преди 4 години
А има ли изобщо "Турски поток". Защо не прочетете статии за него от 2014-2015 и да видите какво казваха че ще се строи и какво откриха 2020? Сравнете маршрут и дебит. ..Потърсете материал, кога кога голямата тръба захранваща Европа се стопи до между държавен газопровод задоволяващ единствено нуждите на Турция? Вижте количествата газ която ще минава по прехваленото продължение "Балкански поток" и всичко ще се сведе до една обикновена междуколекторна връзка. Връзка построена с благословията на руския президент ?!?! и то след като 60г. незнайно защо нашата мрежа оставаше изолирана...какви ги говори този "политолог" и какви са тези дето се занимават с него?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още