IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премина ли през най-лошото световната икономика?

Започват да се забелязват знаци за глобално възстановяване в промишлеността

15:05 | 27.01.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Силата на световните акции и други рискови активи през последните месеци се дължи отчасти на оптимизма, че глобалното циклично възстановяване започва да се случва след силния спад в промишлеността през 2018 и 2019 г. Този оптимизъм на финансовите пазари контрастира с много по-песимистичния тон, който все още излъчват икономическите прогнози относно перспективите за глобалния растеж през 2020 г., пише Гавин Дейвис за Financial Times.

Януарската актуализация на изданието на МВФ Световни икономически перспективи, публикувано наскоро, остана доста песимистична. То определи последните признаци за стабилизиране на данните за глобалната активност като в най-добрия случай „несигурни“, като изтъкна, че евентуалното възстановяване през тази година ще бъде „вяло“. Всъщност прогнозата на МВФ за реалния растеж на брутния вътрешен продукт в развитите икономики през календарната 2020 г. беше понижена до само 1,6 на сто, малко под цифрата за 2019 г.

Вярно е, че отчетените данни от големите икономики остават в най-добрия случай смесени през последното тримесечие на 2019 г. Изпревариха ли пазарите фундамента?

Окуражаващата новина е, че рецесията в световния промишлен сектор може би приключва. Макар че промишлеността представлява само около една пета от глобалната икономика, трайното й значение за определяне на бизнес цикъла бе затвърдено през последните две години, тъй като няколко от големите сътресения, които засегнаха световната икономика, се фокусираха върху стоковия сектор.

Те включват отстъплението на капиталовите инвестиции, свързано с несигурността на търговската политика, големите намаления на запасите в развитите икономики през втората половина на 2019 г., спадът на IT производството в Азия, трудностите на германската автомобилна индустрия и понижението в разходите за инфраструктура, предизвикано от затягането на кредитната политика в Китай.

Комбинацията от всички тези елементи доведе до особено голям спад в промишлената продукция в сравнение с услугите и общия БВП през 2019 г. Всъщност през по-голямата част от миналата година ключовият въпрос беше дали рецесията в промишлеността в крайна сметка ще доведе до ерозия на пазара на труда и потребителското доверие, повличайки със себе си и сектора на услугите.

Понякога изглеждаше, че този лош изход се случва. Напоследък обаче има по-обнадеждаващи индикации от проучвания, че доверието на бизнеса в промишления сектор е започнало да се възстановява. Изглежда, това е предизвикано от смекчаване на няколко от негативните шокове, включително този в търговията, и от значително облекчаване на монетарните условия вследствие на голямата промяна в политиката на Федералния резерв и Европейската централна банка през 2019 г.

В резултат на това данните за глобалната икономическа активност определено се подобриха напоследък.

Индексите на мениджърите по доставките (PMI) на IHS Markit за януари продължават подобрението от миналия юли насам. Китайският PMI все още не е публикуван, но от Fulcrum изчисляват, че PMI в световен мащаб ще бъде с 0,7 пункта по-висок от данните за декември. PMI за глобалния сектор на услугите също изглежда вероятно ще се повиши с около 0,7 пункта на месечна база.

Текущата прогноза на Fulcrum за световната икономика показва, че растежът на реалната активност в глобален мащаб се движи с темп от 4,1%, с около 1,6 процентни пункта по-висок от преди три месеца. Подобрението в развитите икономики е 0,5 пункта през този период, докато развиващите се стопанства са скочили със забележителните 2,5 пункта.

Активността изглежда се оттласна от дъното в азиатските икономики, които са добри индикатори за глобалния цикъл. Това включва Китай, където по-силните доклади за активността през декември 2019 г. вдигнаха текущата прогноза до темп на растеж от 7,6 на сто. (Понастоящем предполагам, че няма да има значимо въздействие на коронавируса върху БВП.)

Бъдещите индикатори и текущите прогнози за Германия, друга циклично чувствителна икономика, показват рязко подобряване от есента насам.

Бизнес проучванията в промишления сектор, заедно с текущите прогнози за цялата икономика, често предоставят първите надеждни сигнали за повратна точка в глобалния бизнес цикъл. Изглежда, че световната икономика е преминала през най-лошото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 1
mrynmryn
преди 4 години
Нормално е след възход да следва спад, последната криза бе 2008, преди 12г, а обикновено кризите са на цикли между 15-20г., въпросът е кой колко я е забатачил, когато дойде такава. Може и да е още в края на месеца, когато англетата напуснат, може да е след още 5г., трудно е да докажеш, освен ако нямаш вътрешна информация за някоя голяма световна компания (едни бяха надушили тая от 2008, но компаниите за които работиха ги изгониха, че "мътили водата"), кой колко е лъгал за положението в което се намира фирмата/държавата/клиентите и тн..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
Mohave __
преди 4 години
Това не е песимизъм , а оптимизъм , че нещата може да се случват и по правилния начин .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 11
Бидонойл
преди 4 години
Откъде се извъдихте такива песимисти? Вярно казват, българите сме увредени хора. Затова и завинаги ще си останем бедни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Всъщност приземяването предстои. Всички централни банки печатат пари и криза ще има, само че инфлационна. А кой ще я плати - познайте ;) Няма да са правителствата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 2
Mohave __
преди 4 години
Най-голямата серия от кредитни цикли се насочва към края си - няма място за икономика .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 3
дядя Вова
преди 4 години
Започват да се забелязват знаци за глобално възстановяване в промишленосттаДиоптър да се види заминираната планина:https://usdebtclock.org/Te това като гръмне, ще се питате,а какво беше това световна икономика?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 3
Pyramid
преди 4 години
Не. Най-лошото предстои.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още