IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК обмисля премахването на монетите от 1 и 2 цента?

Това би спестило производствените разходи и усилията, свързани с преброяването и транспортирането им

16:40 | 28.01.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Монети от 2 евроцента. <em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Монети от 2 евроцента. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Когато в сряда Европейската комисия под ръководството на Урсула фон дер Лайен представи работната си програма, една точка в нея се очаква да е особено експлозивна: премахването на монетите от един и два цента. В бъдеще се очаква сумите при пазаруване да се закръглят до пет цента.

За плана стана ясно от списъка с инициативи за намаляване на бюрокрацията, изготвен от ЕК, за който още в понеделник докладва в. Süddeutsche Zeitung.

В някои страни от ЕС потребителите вече са лишени от малките монети – във Финландия, Холандия, Белгия и Ирландия. Към тях през 2018 г. се присъедини и Италия. Подобен ход би спестил производствените разходи за монетите от един и два цента и усилията, свързани с преброяването и транспортирането им. Освен това годишни проучвания сред гражданите от еврозоната също са показали, че „днес няма мнозинство, което да поддържа тези две монети“, се казва в доклада на ЕК.

Политическият елит в Германия досега многократно защитаваше най-малките монети. Съпротивата срещу плановете на ЕС нараства и сега: евродепутатът от ХДС Маркус Фербер заяви пред Süddeutsche Zeitung, че с това се павира възможността за премахване на парите в брой и не бива да се допуска. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Blizzarder
преди 4 години
Как реши, че еврото се е обезценило "колосално"? Спрямо какво се е обезценило спорд теб?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 32
studioaa
преди 4 години
Логичен избор, след колосалната обезценка на еврото в последните 10-на години не е далеч моментът когато ще се обмисля и премахването на банкнотите от 10 и 20 евро също...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още