IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога ще се използват предимствата на регенеративното земеделие

Иновативният модел дава добри добиви и устойчивост, посочи Александър Китев, управител на “Агримат”

17:55 | 29.01.20 г. 1
Кога ще се използват предимствата на регенеративното земеделие

"Регенеративното земеделие е това, което е без обработки. Започнах да експериментирам на моите полета. Първите две години имаше резултат", разказа той и информира, че се занимава с регенеративно земеделие от 2006 г.

Китев е убеден в плюсовете на тази технология за стопанството, което я прилага. Той посочи, че това носи предимства за почвата, а в глобален мащаб -  изхранване на населението и преодоляване на глобалното затопляне.

“Това е технологията на природата. На нашата почва ѝ остава някъде 20% плодородие", смята експертът.

Управителят на "Агримат" потвърди, че единственият проблем за деградацията на почвата е нейната обработка.

Китев посочи пример по темата, който е коментирал лектор на конференция в Украйна: ако в един момент всички фермери спрат да обработват почвата и започнат да сеят в промеждутъците между основните култури като пшеница и междинни култури, за около 15 години проблемът с глобалното затопляне може да бъде до голяма степен решен.

Александър Китев потвърди, че с регенеративното земеделие се намаляват разходите и се използва много по-малко гориво. “Освен това на втората, третата година, в почвата започва да се задържа много повече влага”, потвърди друго предимство на иновативния модел експертът

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
KMETA
преди 4 години
NO-TILL , Започната от 1930 г. в USA .И хората си я развиват с техника и научни институти.А тука от чукундури да направиш умни хора не е кауза пердута а просто много трудна работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още