IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания след Brexit ще бъде по-самотна

Контролът, който Обединеното кралство се твърди, че си е върнало, ще бъде илюзорен в свят на съперничещи си суперсили

16:33 | 30.01.20 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

„Най-после сме сами.” Баща ми ми каза, че e чул тези думи от възрастен джентълмен, седнал до него в лондонското метро през юни 1940 г. веднага след падането на Франция. Същото уединение окуражава Brexit. Тогава това беше илюзия - не Великобритания сама, а съюзът с по-големи сили спечели втората световна война. Илюзия е и сега. Обединеното кралство няма да бъде само, а ще бъде по-самотно, пише Мартин Уулф за Financial Times.

Не можем да знаем какво щеше да стане, ако референдумът през 2016 г. имаше обратния резултат. Това е пътят, който не бе избран. Но ние знаем някои последици и може поне да предположим други.

Brexit е решение за отделяне на Обединеното кралство от институциите, управляващи континента, от който то неизбежно е част. Един ефект е сигурен: британците ще загубят правото си да се движат и работят в целия ЕС, както и гражданите на ЕС да живеят и работят във Великобритания. Това е ограничаване на свободата. Това е резултат от настояването, че не трябва да имаме едновременно британска и европейска политическа идентичност. Това е победа на тесногръдието. 

Директното влияние на британския политически избор върху този на съседите също ще изчезне. Британските политици ще притискат носове о прозорците на ЕС, тъй като там ще се вземат решения, които ги засягат. Тези решения ще определят развитието на единния пазар и политиките на ЕС в областта на търговията и климата. Без Обединеното кралство ЕС все още ще има 450 млн. души и ще произвежда 18 на сто от световния БВП. Той ще остане и най-важният търговски партньор на Великобритания. Самоизключването на Обединеното кралство ще има значение.

Нещо повече, никога през живота ми британското правителство не е било така решено да нанесе икономически щети на собствения си народ, посочва Уулф. Собственият анализ на правителството, публикуван през ноември 2018 г., заключава, че при ограниченото споразумение за свободна търговия, към което правителството се стреми, брутният вътрешен продукт на човек във Великобритания вероятно ще бъде с около 5 на сто по-малък в дългосрочен план, отколкото би бил иначе. Премахването на нетната имиграция от Европейското икономическо пространство би увеличило загубата с 0,5 процентни пункта. Възможно е Обединеното кралство да загуби близо половината от потенциалното си увеличение на БВП на глава от населението през следващото десетилетие, с мрачни последици за приходите и разходите на правителството.

Това игнорира краткосрочната цена. Саджид Джавид, британският финансов министър, каза на бизнеса да се откаже от призивите за регулаторно сближаване с ЕС, като заяви, че имат три години да се подготвят. Това са глупости. Никой не знаеше (и дори сега не знае) какво споразумение, ако има такова, ще бъде постигнато. Комбинацията от несигурност относно резултата, с минимално време за корекция, е гротескно безотговорна.

Последна актуализация: 02:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
Whitestar
преди 4 години
Въпреки, че ще е извън Саюза, Кралството ще трябва да работи с всички, все пак то винаги ще е част от Европа. Въпреки това, Брексит е крачка в полза на тесногръдието и недалновидността! Лично, не мога да повярвам, че се случва нещо такова!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
korn
преди 4 години
Връщаме се в положението преди Втората Световна Война. Един изстрел е достатъчен да се запукаме всички, а юнаци готови да стрелят много. Преди е бил Хитлер, днес имаме Тръмп,Джонсън, Си Дзипи, Ким,Путин, Ердоган, Аятоласите, Израелците,и шефчетата Брюксел които искат една нова и мощна Европа. Ако стане въргала, поне ще се реши проблема с климата и Грета ще се кротне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 7
ing5rov
преди 4 години
прецакаха се съзнателно , налЕ ? : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 5
khao
преди 4 години
абе простреляха се в крака ... дано се им дойде акъла и да се върнат, но надали....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
Hahoto
преди 4 години
ако е самотно не е страшно, ако стане смотано, тогава лошо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 8
ing5rov
преди 4 години
те англичаните са майстори по референдумите ... и най вече по резултатите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 3
mrynmryn
преди 4 години
Само да не им стане по-самотно, ако на Шотландия пак им дойде да правят референдум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 17
ing5rov
преди 4 години
Не плачете англичаните , че си отиват ... да му мислим ние , дето няма мърдане за нас .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още