IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-важното от изминалата седмица

Великобритания напусна официално ЕС, а короновирусът се разпространява бързо из целия свят и помрачава настроенията на борсите

09:45 | 03.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg</em></p>

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

По традиция Investor.bg представя по-значимите политически и икономически събития от изминалата седмица, които имаха потенциала да задвижат пазарите в една или друга посока.

България

Докато в сряда парламентарното мнозинство на ГЕРБ и "Обединени патриоти" прие на първо четене законопроекта на Валери Симеонов за забрана на частните лотарии, главният прокурор Иван Гешев обяви, че бизнесменът Васил Божков е обвиняем по 7 точки, сред които за ръководене на организирана престъпна група, принуда, опит за подкуп на длъжностно лице и др. Божков бе обявен за издирване, а спецпрокуратурата и МВР проведоха акция в офисите и жилищата му. В края на седмицата стана ясно, че Божков е бил задържан в Дубай заедно с един от партньорите си.

Очаквано кабинетът оцеля при вота на недоверие, внесен от БСП заради проблемите в екополитиката - водната криза, мръсния въздух, незаконния внос и преработка на отпадъци. В подкрепа на вота, освен БСП, гласуваха само депутатите от ДПС, като събраха общо 102 гласа. Деветимата от "Воля" се въздържаха, а "независимите" депутати от "Атака" подкрепиха управляващите.

Министерството на финансите отлага с шест месеца спорната Наредба Н-18. Това стана ясно след среща на финансовия министър с хотелиери и ресторантьори. Така частта от наредбата, която въвежда нови правила към софтуерите за управление на продажбите (СУПТО), ще влезе в сила не в края на януари, а от 1 август. Удължаването на срока е с цел да има достатъчно време да се изчистят някои неясноти по прилагането на изискванията в наредбата, както и бизнесът да обучи служителите си за работа с новите софтуери. Промяната засяга стотици хиляди компании.

Депутатите разчистиха последната пречка по пътя на България към ERM II, след като спорната поправка в чл. 29 от Закона за БНБ мина на второ четене в парламентарната Комисия по бюджет и финанси. Важно уточнение е, че по-рано през деня Народното събрание прие решение, според което страната ни ще излезе от участие в механизма, ако бъде предложен курс на лева към еврото, различен от сегашния.

България успя да пласира десетгодишни ДЦК за 200 млн. лв. при рекордно ниска доходност от 0,13%. Постигнатите по-добри условия са очаквани, след като миналото лято беше повишен рейтингът на България, а и перспективата за влизането на страната във валутния механизъм ERM II и банковия съюз вече е доста по-ясна. Според данните на БНБ до аукциона са допуснати поръчки за 463,15 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие 2,32.

Столичният общински съвет одобри аварийното водоподаване към Перник с почти пълно мнозинство. Идеята на кризисния план е Перник да получи вода от яз. "Бели Искър" през водопроводната мрежа на София. С плана трябва да се запази настоящият режим, в който Перник има вода по седем часа на денонощие. Докладът за решението е доста неясен и в него липсва конкретика. Няма точни суми, няма оценка на въздействието или отговори на фундаментални въпроси.

СОС СОС

ЕК и еврозоната

Великобритания окончателно напусна ЕС в края на седмицата. Обединеното кралство затвори главата на близо половин вековна интеграция с европейските си съседи и поема нов и несигурен курс. Денят, който следва близо четири години на почти безпрецедентен политически хаос, предизвикан от референдума за Brexit през 2016 г., бележи преломна точки както за Великобритания, така и за ЕС.

Сега 27-членният блок губи втората си по големина икономика и основна военна сила. Великобритания напуска чадъра на гигантска търговска организация и ще започне процес за изграждане на ново място на световната сцена. "Най-важното нещо, което трябва да се каже тази вечер, е, че това не е край, а начало", заяви премиерът Борис Джонсън в телевизионно обръщение към нацията. „Това е моментът, когато тъмнината се пречупва, а завесата се вдига за нов акт“, посочи той в речта си.

На последната среща, ръководена от управителя на централната банка Марк Карни, АЦБ остави основния си лихвен процент непроменен на 0,75%. От деветте члена на отговорния орган само двама гласуваха за намаляване на ставката.

Председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел покани европейските лидери на специална среща на 20 февруари, за да разрешат спора относно средносрочната финансова рамка на ЕС от 2021 до 2027 г. Предисторията е, че Германия и други държави членки искат да дадат по-малко пари, отколкото настояват Парламентът на ЕС и Комисията.

Капитализацията на най-големите банки в еврозоната понастоящем е „задоволителна“, според банковия надзор на ЕЦБ. Само шест от общо 109 изследвани банки са имали стойности, които са под препоръчаните от надзорния орган. Съответните банки, които не бяха поименно посочени, сега трябва да представят план за това как ще затворят пропуските.

ЕК остави националните правителства да преценят дали и доколко да допуснат световния технологичен лидер в 5G оборудването Huawei или китайската ZTE до вече оформящия се пазар за такива услуги за милиарди евро в ЕС. Това е в отговор на настояването на САЩ за пълна забрана за китайски компании от партньорски държави. Във вторник Великобритания реши, че оборудване от Huawei може да продължава да бъде използвано в нейните 5G мрежи, но с рестрикции.

В последния си годишен икономически доклад федералното правителство на Германия очаква леко икономическо възстановяване. Очаква се брутният вътрешен продукт да нарасне с 1,1%. През 2019 г. германската икономика нарасна с 0,6%.

Берлинската камара на представителите прие таван на наемите. Със закона наемите в Берлин вече не трябва да се увеличават в следващите пет години; налице са и нови фиксирани тавани. Съществуващите наеми могат да бъдат намалени, ако надвишат горната граница, посочена в таблицата за наем, с повече от 20%. Фракциите на CDU и FDP обявиха, че ще заведат дело срещу мярката.

През ноември 2,43 милиона души са регистрирани като безработни в Германия. Коефициентът на безработица нараства с половин процент до 5,3% в сравнение с предходния месец.

Германия, Германия,
Германската инфлация се повиши до 1,7% през януари (декември: 1,5%).

Инфлация Инфлация

Според Европейската комисия все още има опасност Италия да се отклони значително от препоръките на ЕС за бюджета за тази година. Вицепрезидентът на Комисията Валдис Домбровскис призова коалицията на социалистите и движението „Пет звезди“ за намаляване на данъчното облагане на пазара на труда, борба с укриването на данъци и отстраняване на слабостите във финансовия сектор.

Според решение на Съда на ЕС Италия е нарушила законодателството на ЕС, тъй като обществените възлагащи органи систематично са плащали сметките си твърде късно. В бъдеще страната ще трябва да налага периодите на плащане от 30 или 60 дни, които се прилагат в ЕС. Делото е заведено от ЕК поради жалби от италиански компании и бизнес асоциации.

Доходността по 10-годишните гръцки държавни облигации спадна до ново рекордно ниско ниво. Рейтинговата агенция Fitch повиши преди това кредитния рейтинг на Гърция с едно ниво.

Гърция Гърция

Брутният вътрешен продукт на еврозоната нарасна с 1% през четвъртото тримесечие на 2019 г. в сравнение със същия период на предходната година, а в сравнение с предходното тримесечие ръстът достига 0,1%. Коефициентът на безработица е 7,4% през декември (ноември: 7,5%). Инфлацията се повишава до 1,4% през януари (декември: 1,3%).

Безработица Безработица
САЩ

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа преработеното Северноамериканско споразумение за свободна търговия (USMCA). Споразумението между САЩ, Мексико и Канада включва нови разпоредби за автомобилната индустрия, предоставя на американските фермери по-добър достъп до пазарите в съседни страни и включва регулации за защита на интелектуалната собственост и търговия с цифрови продукти.

Фед, Фед,

Федералният резерв на САЩ остави основния си лихвен процент непроменен. Т. нар. Fed Funds Rate остава в целевия диапазона от 1,5 до 1,75%. Лихвата за излишните резерви на банката, депозирани при Фед (IOER), беше леко повишена от 1,55% на 1,60%, за да се притиснат лихвите на междубанковия пазар повече към центъра на основния целеви лихвен процент.

Фед Фед

Брутният вътрешен продукт на САЩ нараства с 2,1% на годишна база през четвъртото тримесечие на 2019 г. Като цяло за 2019 г. има увеличение от 2,3%.

БВП БВП

Световната икономика

Според ОИСР до юли следва да бъдат разработени допълнителни подробности за реформата на глобалното корпоративно данъчно облагане. Самата реформа трябва да е готова до края на годината. ОИСР обяви това след двудневна работна среща, на която присъстваха представители от около 140 държави. Дали обаче реформата наистина ще бъде приета, в момента е по-малко ясно от всякога. Например, американският президент Тръмп заплаши с контрамерки, ако американските корпорации бъдат поставени под прекалено напрежение. В интервю за FAZ главният преговарящ на ОИСР Паскал Сен Аман предупреди, че ще има "глобална данъчна война", ако реформата не бъде завършена до края на годината.

Според материал на Ройтерс ОПЕК обмисля да намали добивите си, за да стабилизира цените на петрола, които напоследък паднаха значително. Актуалният спад на цените вероятно има много общо с коронавируса, който може да отслаби растежа и по този начин търсенето на петрол, поне временно, особено в Китай.

По света продължават тревогите около китайския коронавирус. Вече е факт първият смъртен случай извън Китай на заразен човек, а все повече държави затварят границите са за китайци и чужденци, пътували в Китай наскоро. Продължава и евакуацията на чуждестранни граждани от град Ухан, превърнал се в епицентър на епидемията. В неделя двете български студентки, поискали да напуснат Ухан, кацнаха във Франция, откъдето ще бъдат транспортирани до България и поставени под 14-дневна карантина.

Вижте повече във видеото! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още