IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Тошев: Вероятността от промяна на валутния курс заради ERM II е минимална

Страховете обаче са обясними, казва кредитният консултант

14:19 | 03.02.20 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Притесненията и страховете на хората от промяна на валутния курс са обясними заради преживяното през 1997 година - хиперинфлацията и загубата на спестявания. Засега вероятността този курс да бъде променен, е минимална, но чисто технически я има. Това коментира в предаването "Преди всички" по БНР кредитният консултант Тихомир Тошев. 

„Технически може това да се случи – някоя от страните да поиска да влезем при друг курс, но от друга страна имаме заявка от страна на управляващите, че по-скоро ще се откажем от влизането и преминаването към еврото, отколкото да променят курса“, каза кредитният консултант.

Припомняме, че Европейската централна банка (ЕЦБ) заяви, че приветства поправката на Закона за Българска народна банка (БНР), които разчистиха последната пречка по пътя на България към ERM II.

Народното събрание прие решение, според което страната ни ще излезе от участие в механизма, ако бъде предложен различен курс на лева към еврото, различен от сегашния.

За Тошев не е нужно българите да изпадат в паника и да превалутират спестяванията си в евро.

В малка част от българите са големите спестявания – сумите, които са сериозни и може да се понесе сериозна загуба, ако има бъдеща промяна на този курс, коментира Тошев. Той посочи, че голяма част от спестяванията са малки депозити под 5 хиляди лева. На масовия българин спестяванията му са под 5 хиляди лева.

Тихомир Тошев припомни, че България е в механизъм на валутен борд вече повече от 20 години и сега, когато взимаме решение да направим следващата стъпка – да преминем към еврото, имаме твърдото убеждение на управляващите, на гуверньора на БНБ, че отказването от националната валута и преминаването към еврото ще стане при този курс, който е приет и работи вече повече от 20 години в страната.

Кредитният консултант се позова и на опита на Литва и Естония, които са направили същия преход от фиксиран курс към евро, при запазване на курса от валутния борд.

С драстичното падане на лихвите губим част от спестяванията си от това, че не ги управляваме достатъчно правилно, посочи още кредитният консултант на въпрос как най-умело да управляваме собствените си пари. Вариантите са много и различни. Проблемът е, че масовият българин остава скептичен към всякакви други варианти, посочи експертът.

Сигурността от гарантираните 100 000 евро за банковите влогове и дори минималната лихва по депозитите успокояват хората и те не поглеждат към инструменти като взаимните фондове, допълнителното пенсионно осигуряване и здравните застраховки с инвестиционен характер например, каза Тихомир Тошев и уточни, че все пак интересът към тези финансови инструменти расте и малко по малко повече хора се престрашават да опитат и тези допълнителни възможности, които биха могли да носят по-голяма доходност, за да съхранят парите си спрямо инфлацията.

Повечето от тези инвестиционни инструменти не работят в кратък срок и ако в следващите година-две парите ще ви трябват, по-добре не ги правете, съветва кредитният консултант.

„Парите, които ще ни трябват скоро, ще ни излезе някакъв наложителен разход в семейния бюджет, по-добре наистина да си останат в банковия депозит. Там са на разположение. Да, не носят доходност, да, инфлацията яде малко от тях, но когато ще ги похарчим след 3, 5 до 8 месеца – това е най-добрият вариант, защото достъпът до тях е много бърз“.

Тихомир Тошев отбеляза още, че през последните няколко години недвижимите имоти като инвестиционен инструмент са хит за българите с по-големи спестявания. Продължава да има интерес към този тип инвестиции и те ще продължат в следващите години.

Консултантът не очаква да имаме отрицателни лихви в България, те ще бъдат ниски, но положителни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 4 години
вода ше има за всички ...хм , май и туй не е сигурно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
zelka007
преди 4 години
банките обикновенно не работят като чейндж бюра , цакат те здраво , и едва ли държат наличност . трябва да я заявиш предварително и има разни такси , абе направено е да те откажат . този е бил некъв паникьосан и неосведомен ... :))) ... има си оборотни бюра в софия , дето и 5-6 пачки да носиш нямаш проблем за веднага за всяка от основните валути . виж за торбичка с пачки вече трябва да се уговорите предварително , че май и там затегнаха , до някаква сума можеше после само по сметки всичко ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
Solar Power
преди 4 години
Може и така да е .... но днес случайно бях в банка и човек пред мен искаше да си купи евро, но му казаха,че нямат. Имали някакво нареждане отгоре.... да не се продава евро или да се мотка нещо подобно подразбрах ... или просто,че нямат вече. Няма да се учудя ако просто е изкупено... става въпрос за най-голямата банка в БГ .... та паника има със сигурност и който има спестявания в лева ги е бутнал в евро вече... ще видим отговора на Амон Ра ... вероятно наредба 19 или друга подобна глупост ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още