IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплахите на Джонсън плашат инвеститорите в паунда

Британската валута се обезцени силно спрямо щатския долар в понеделник заради подновените опасения за твърд Brexit

15:07 | 03.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Обновените опасения за твърд Brexit причиниха най-големия срив на стерлинга от началото на годината. Британската валута се обезцени с 1,1 процента до 1,3058 долара в понеделник.

Разпродажбата беше предизвикана от станали известни части от реч на премиера Борис Джонсън, която трябва да изнесе в понеделник. В нея той подчертава, че Великобритания не възнамерява да се придържа към правилата на ЕС. Ако европейската общност не се съгласи на сделка за свободна търговия, основана на модела на споразумението с Канада, то Великобритания ще се насочи към по-неангажиращо обвързване, като това с Австралия.

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние отговори, че качеството на достъпа на Великобритания до вътрешния пазар зависи от обхвата на общите стандарти. Според него решението на Обединеното кралство е ключът към бъдещите отношения, а ЕС е загрижен, че страната ще привлече в бъдеще компании с по-ниски данъци и разхлабени разпоредби.

„Това не са много обнадеждаващи сигнали от двете страни, преди да започнат преговорите", казва Адам Коул, главен стратег по валутните инвестиции в RBC Capital Markets. „Позициониране в двете крайности", казва той, цитиран от Handelsblatt.

Анализаторът на Commerzbank Улрих Лойхтман предупреди, че преговорната позиция на Великобритания не е толкова силна, колкото би искало да вярва правителството в Лондон. Лойхтман се позовава на значението на страната като пазар на стоки от ЕС.

„Проблемът с вноса е, че трябва да се плати за него. Някога”, коментира той. Според него сегашната девалвация на паунда е оправдана. „Фактът, че сривът не е по-голям, се дължи на това, че едва ли някой приема сериозно заплахите на британския премиер, след като той обяви Brexit без сделка през 2019 г., но в крайна сметка се отказа от това", каза Лойхтман.

Великобритания официално напусна ЕС на 31 януари. Има преходен период до края на годината, преди който трябва да се сключи споразумение за свободна търговия. В противен случай икономиката и от двете страни на Ламанша е заплашена от въвеждането на мита.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още