IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговските сблъсъци между ЕС и Великобритания навлизат в същинската си част

Борис Джонсън каза, че няма да се съобразява с правилата на блока, а от Брюксел заплашиха с мита и квоти

17:34 | 03.02.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Европейският съюз и Великобритания влязоха в сблъсък още в понеделник по отношение на търговската сделка след Brexit, като премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън каза, че няма да се съобразява с правилата на блока. От своя страна пък властите в Брюксел заплашиха с мита и квоти, информира Ройтерс.

Властите във Великобритания искат да договорят търговска сделка до края на 2020 г., въпреки че според лидерите на ЕС колкото повече се отклонява Великобритания от правилата им, толкова по-малък ще бъде достъпът й до пазара на ЕС.

В своя реч само два дни след Brexit Джонсън обяви Великобритания за „свръхзарeденият“ супермен на свободната търговия и заяви, че няма нужда да приема правилата на ЕС.

„Не е необходимо споразумение за свободна търговия, което да включва приемането на правила на ЕС относно политиката на конкуренция, субсидиите, социалната защита, околната среда или нещо подобно, още повече, че ЕС трябва да бъде задължен да приеме правилата на Обединеното кралство“, заяви Джонсън.

Джонсън каза, че изборът за Великобритания е между сделка, каквато Канада има с ЕС, или много по-ограничено споразумение като това с Австралия.

Амбициозната сделка

„Европейският съюз иска амбициозна търговска сделка с нулеви мита и нулеви квоти с Великобритания, но това ще зависи от откритата и лоялна конкуренция между Обединеното кралство и 27-членния блок, който то напусна миналата седмица“, заяви преговарящият на ЕС за Brexit Мишел Барние.

Той заяви, че в дългосрочен план трябва да има равни условия за социални, държавни помощи и екологични стандарти.

„Не можете да ни обвините в липса на амбиция", каза той на пресконференция в Брюксел. „На първо място ще защитаваме интересите на съюза, неговите граждани и бизнеса му. Ще продължим да се подготвяме за ситуация, при която сделка не е постигната. Със сигурност не искаме това да се случи. Ще работим, за да избегнем това, но ако не успеем да постигнем споразумението до края на годината, ще има ескалация на напрежението на много фронтове“, добави Барние.

„Колкото повече ЕС и Великобритания имат общи стандарти, толкова по-високо е качеството на достъпа на Великобритания до единния европейски пазар“, каза той.

Барние заяви, че споразумението за свободна търговия трябва да включва сделка за риболова, която ще предостави на двете страни реципрочен достъп до водите. Самите условия по тази част на споразумението трябва да бъдат установени до 1-и юли 2020 г.

„Готови сме да предложим всичко това, въпреки че знаем, че в бъдеще ще имаме силна конкуренция в лицето на Великобритания“, каза той.

Ключова част от проекта за преговорите, представен днеси, е твърдението: „Предвиденото партньорство трябва да гарантира открита и лоялна конкуренция, включваща стабилни ангажименти за осигуряване на равнопоставени условия“.

Партньорството трябва да гарантира „общи високи стандарти“ в държавната помощ, конкуренцията, държавните предприятия, стандартите за труда и околната среда и „съответните данъчни въпроси“, се казва още текста.

Търговските преговори ще започнат през март. След като критикува подхода на предшественичката си Тереза ​​Мей в преговорите за развод с ЕС, Джонсън прояви много по-строг тон.

В момента голяма част от търговията между ЕС и Австралия протича по основните правила на Световната търговска организация, въпреки че има конкретни споразумения за определени стоки. Австралия обаче е в процес на преговори за търговска сделка с ЕС.

„Предприятията ще трябва да вземат същите стъпки, за да се подготвят за края на преходния период след Brexit, независимо дали Великобритания постигне търговската сделка в стил Канада, която търси, или по-ограничено споразумение“, заяви говорител на премиера Борис Джонсън в понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 0
Oбичам България
преди 4 години
Дядо Вова,Отворих клипът, но е на руски - коментарите с google translate са на някакви измъчени от бита си хора, които изглежда да търсят щастието в чуждното нещастие - може ли да обясниш с 2-3 думи защо трябва да плащаме нещо на руснаците?Мерси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 12
дядя Вова
преди 4 години
"Търговските сблъсъци между ЕС и Великобритания навлизат в същинската си част "--------------------A ние яко супата между САЩ и Русия,що за лизачеството си ще плащаме яки неустойки по газа!https://youtu.be/tO9-ULxLXxEЖ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още