IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Tesla поскъпнаха със 112% от началото на 2020 г.

Пазарната ѝ капитализация е по-голяма от тази на General Motors Co., Fiat Chrysler Automobiles NV и Volkswagen AG, взети заедно

08:12 | 05.02.20 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка</em><em>: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Само за минути след отварянето на фондовата борса във вторник акциите на Tesla Inc. поскъпнаха със 17%. Което може да звучи изключително, ако не беше фактът, че предишния ден те добавиха 20% към стойността си, но също така поскъпнаха с 10% за един ден през миналата седмица и със 7% и 10% в седмицата преди това.

Към момента на затваряне на пазара във вторник книжата на концерна натрупаха 112% ръст за тази година, оставяйки Wall Street в страхопочитание и давайки на производителя на електрически превозни средства пазарна стойност, по-голяма от тази на General Motors Co., Fiat Chrysler Automobiles NV и Volkswagen AG, взети заедно. Не е изненадващо, че на Wall Street е налице много почуда и страхопочитание по отношение на ралито - нито една друга акция от Nasdaq 100 не е спечелила дори една четвърт от началото на 2020 г. Въпреки това има няколко конкретни обяснения за това, което се случва, анализира Bloomberg.

Теориите изобилстват, включително много от изпитаните и верни обяснения: Това е резултатът от факта, че изпълнителният директор Илон Мъск осигури рекордни приходи и печалба за четвъртото тримесечие – в рамките на шест периода; или това е т. нар. short squeeze, или се дължи на откриването на новата фабрика в Китай; или е изключителен случай на FOMO (Fear of missing out, един от най-странните, но същевременно с това – видими последици от влиянието на интернет – страх да не изпуснеш нещо), който обхваща инвеститорската общност. Или е комбинация от всичко по-горе.

Съществува още една школа, която вероятно също ще помогне да се обясни това изключително рали. Същността е, че дългогодишното предположение, че традиционните автомобилни производители ще настигнат Tesla на пазара на електромобили, е погрешно. Всъщност Мъск може би надгражда своята водеща роля, като гарантира, че компанията ще доминира на един от истинските пазари за растеж в света в продължение на дълги години напред.

„Налице е признание, че Tesla е в превъзходно положение по отношение на EV технологиите“, казва Питър Роулинсън, главен изпълнителен директор на Lucid Motors Inc., в интервю в понеделник на конференцията BloombergNEF в Сан Франциско. „Те са още по-напред от това, за което знаем, и мисля, че разликата се разширява, а не се затваря“.
Акциите на Tesla поскъпнаха с 24% до 968,99 долара във вторник, преди да се потопят внезапно в последните минути на търговия, което сви цената на акциите с над 100 долара и вкара ръста за деня в границата на 14%. В похвалата на Роулинсън отекват коментари, изказани наскоро от главния изпълнителен директор на Volkswagen, най-големият по продажби автомобилен производител в света. На 22 януари Tesla задмина германския производствен гигант по пазарна капитализация. А сега, две седмици по-късно, нейната стойност от 159,9 млрд. долара в края на понеделник вечерта надхвърли тази на VW с повече от 66 млрд долара.

Автомобилите „ще станат най-важното мобилно устройство“, каза Херберт Дийс от VW пред топ мениджърите на вътрешнофирмена среща през миналия месец. „Ако виждаме това, тогава разбираме и защо Tesla е толкова ценна от гледна точка на анализаторите“, е добавил той, оплаквайки се, че VW не се възприема като технологичен концерн.

Роулинсън, който беше главен инженер на Model S, преди да се присъедини към Lucid през 2013 г., не винаги е бил толкова позитивен, а дори стигаше дотам, че да говори негативно за продуктите на бившия си работодател.

„Аз твърдя, че Tesla не е наистина лукс“, каза той пред Bloomberg News през септември 2018 г., когато Lucid току-що си осигури инвестиция от 1 милиард долара, а Мъск беше наскоро отстранен от борда заради неуспеха си да направи Tesla частен концерн. Тогава Роулинсън каза, че Tesla са „премиум и високотехнологични, но не и луксозни коли“. В понеделник той повтори мнението си, че интериорът на автомобилите на Tesla не е луксозен.

Но след това по-рано интервю Мъск изгради водеща лидерска позиция на все още развиващия се американски пазар на електрически превозни средства, а Model 3 се издигна, за да се превърне в един от най-продаваните автомобили в Европа - електрически или конвенционален. Tesla се нуждаеше само от година, за да построи първия си завод в Китай за сглобяване и миналия месец започна доставките на местни седани. До март компанията планира да започне да предава Model Y на клиенти, месеци предсрочно.

„Смятаме, че те са доста далеч напред в областта на батериите и EV технологиите", казва в интервю Адам Джонас, анализатор от Morgan Stanley. „Tesla се отдалечи от това да бъде разглеждана като автомобилна акция, за да бъде разглеждана като технологична“, която се „споменава в същия контекст, като Amazon, Apple и Google“.

Редица глобални производители на автомобили - от VW до General Motors Co., изливат милиарди долари в проекти за електрически превозни средства, опитвайки се да уловят част от борсовия устрем на Tesla, като същевременно отговарят на по-строги стандарти за вредни емисии по целия свят. Но най-ниският диапазон на батериите на последните участници на този пазар, включително кросоувърът Е-tron на Audi и спортният автомобил Taycan на Porschе, показват колко далеч остават традиционните автомобилни производители, казва Роулинсън.

„Не съм критичен към германците - прекрасно е, че създават тези коли и влизат (на пазара, б. ред)“, казва той. „Но това просто показва, колко голяма остава тази технологична пропаст".

Дебютният модел на Lucid, изцяло електрическият седан Air, ще започне да се произвежда през декември, а компанията се надява да достави 15 000 бройки през първата година. Предварителните производствени версии обещават над 400 мили с едно зареждане, каза Роулинсън.

Мъск заяви по време на конферентния разговор при тримесечния отчет през миналата седмица, че кросоувърът Model Y ще има обхват от 315 мили, с което удобно би победи Audi e-tron и Porsche Taycan с техните малко над 200 мили, обявени пред американската агенция за опазване на околната среда.

Традиционните автомобилни производители са в неизгодно положение, когато става дума за изграждане на електрически превозни средства, тъй като трябва да продължат да харчат пари и ресурси за автомобили с двигатели с вътрешно горене, което влияе върху начина, по който мислят за дизайна на автомобилите и ефективността на акумулаторните батерии, казва Роулинсън.

Дори автопроизводителите като VW и GM, чиито джобове са достатъчно дълбоки, за да инвестират в специализирани EV платформи, изостават, защото не поставят достатъчно висок приоритет на разработването на EV технологията, казва той. Традиционните производители и дори някои EV стартъпи „казват, че електрическият агрегат вече е кодифициран, че не е диференциатор“.

Lucid скоро ще обяви договор с основен производител на батерии, но химията на батериите е само част от битката. Архитектурата на пакета, софтуера и управлението са само част от елементите, необходими за постигане на превъзходен пробег, каза Роулинсън. Компанията започва да търси финансиране за нов електрически всъдеход, базиран на същата платформа като Air.

Междувременно Джийн Мънстър, надежден бик на Tesla, казва, че макар да е преждевременно производителят на електрически автомобили да се оценява като Apple Inc., това сравнение ще придобие достоверност, докато Мъск продължава да увеличава приходите.

„Тезата за бизнес чудото на Tesla се корени в няколкото години, в които компанията работи ефективно без конкуренция“, пише в понеделник в бележка Мънстър, управляващ партньор на дружеството за рисков капитал Loup Ventures и дългогодишен анализатор на Apple. „Tesla има близо десетилетие преднина на този пазар, тъй като другите автомобилни производители са инвестирали недостатъчно в тази област“. Пред Bloomberg TV Bulgaria Мънстър заяви, че през тази година Tesla ще продаде 500 хил. автомобила. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 0
julian12
преди 4 години
Да не говорим, че сегашната автоиндустрия разчита много на бизнеса с резервни части и подмяна. Водородните коли ще са по-изгодни, според мен. И те са електрички. Освен това поддръжката е доста ниска. Двама мои колеги имат Тесла. Единият си поръча с пълни екстри. Двамата са доста доводлни от колата. Един съвет. С човек, който най-голямото му постижение е, че е миел чинии незнайно къде е по-добре да не спориш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 1
scott
преди 4 години
а, много скоро. когат ГЪЗАРИТЕ осъзнаят, че вместо продажба на старата тесла и купуване на нова с леко овътряне е НЕВЪЗМОЖНО. Целата афтоиндустрия се крепи на това, че има вторичен параз. Богаташа инвестира 100 хилки, покара, форца, рев и кеф и я пуска на простолюдието за 70. купува си новиа модели очаква същата технологиа. Та, очекваме първите тесли дет ше ги продават на вторичен пазар. Тогава ше се види, че МАСИТЕ не споделят конскиа ентусиазъм да си купат тесла за 30 хилки + смена на батери пак /примерно/. а ше си земат чисто нова, дизелова, тойота корола за без пари. щот е обявена за вредна и е оплюта. ама си им върши перфектна работа. ако не тойотата, то волфа. и *** за теслата. Е, тогава ГЪЗАРИТЕ ше се сепнат поради края на отиграната далавера с алуминиевите коли. и ше почнат ДА ПЛЮЯТ по мушеника мъск. Очаквай включване, скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 4 години
и кога ще дойде тоя момент ? я сега си представи че дойде момент в който се намери друг материал за батерии и те вече не са толкова мръсни!или викаш тия концепции не ги преподават в УНСС , хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 3
Спящият бик
преди 4 години
Не е въпросът дали се казва тесла или мотика. Ще дойде моментът, когато конспирацията "електрокар" ще лъсне в цялата си несъстоятелност. Когато осъзнаем всички, колко много са ни излъгали с лъскавото шоу, умишлено премълчавайки мръсната истина за неекологичното производство на батериите и още повече за наложителното им рециклиране. Защото не става дума нито за автомобили-компютри, нито за дизайнерски тенекета, а за МНОО-О-О-ГО батерии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 2
studioaa
преди 4 години
Ако имах акции на Tesla щеше вече да съм ги продал при 112% ръст. Такова нещо изобщо не може да се очаква от компания, която не е генерирала и 1$ печалба. Ако някой е пропуснал да го направи все още има време...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
Мрънкалов, направил пари, който е продал. Не съм отричал, че стават за спекулации. Който ги държи, нищо не е направил. Зелков, и златни да са, като инвестиция са нула, щом не печелят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
mtelman
преди 4 години
Върджин са публични от октомври.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 3
scott
преди 4 години
Технологиата на поскъпването на акциите на тесла беше друга.Тез, дето никога не губат пари, да се свети името им, Голдмън Сакс, НАПРАВИХА ПРОГНОЗА за 800 долоро на акция. След което от 452 скочи на 776 за ЧАСОВЕ!Какво се слечва? ЕНРОН в най-добриа вид. Шефчетата разпродават акциес, докато обявяват НОВИ ИЗГОДНИ ДОГОВОРИ ЗА КАНАЛИЗАЦИА В АРЖЕНТИНА, карат подчинени е секви скумрии да си купуват от акции, които ше станат 0 долъръ! Закво им е на сакса това? ми те надуха имотниа балон, предизвикаха финансовата криза, надуха койните, сега си играят с теслата. се требва да има един актив-мираж, за който ЗАГУБИЛИТЕ да си казват7 ех, ако бях фърлил пари там.......секи с ъкъл на несварена жаба знае, че това е изкуственосъздаден пласмасовонадут манекен-активът. И е в блесък, само докат кукловода иска това. После спихва за един миг.Ас, за последно, преди години продадох тесла на 371. и край. Ти, бълък, продавай теслите. ше са 450-500 макс другата сряда. Сакса ше коли ритуално агнецът и ше спичели планини от пари. Да си мислат, че прават нещо полезно за обществото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 4
Mirilai-lai
преди 4 години
на народа му трябват мечти, зрелища, парамиди и фараони, какво толкова....и това е преди да е излязла на печалба....смятай ако вземе да излезе на плюс и пусне нови модели огнеФъргачки.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 3
studioaa
преди 4 години
Биткойн балона ми харесва много повече ако трябва да съм честен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още