IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийният преход заплашва богатството на Близкия изток за 2 трлн. долара

Липсата на достатъчно ефективни реформи може да свие значително приходите

10:47 | 13.02.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Глобалният стремеж за смекчаване въздействието на изменението на климата и засилването на производството на възобновяема енергия заплашва огромното богатство, което производителите на петрол от Персийския залив са натрупали от суровината през последните десетилетия, пише Цветана Параскова за Oilprice.

За по-малко от 15 години шестте страни от Съвета за сътрудничество в Персийския залив - Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ), успяха да натрупат общо 2 трлн. долара, които сега са заплашени от засилващата се международна ангажираност в борбата с изменението на климата.

Ако въпросните страни не ускорят значително фискалните реформи и не увеличат своите приходи извън петрола, те няма да бъдат готови да посрещнат бъдещето след наближаващия пик в търсенето на петрол.

Това предупреждение идва от Международния валутен фонд (МВФ), който посочва в доклад, че страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив спешно се нуждаят от по-задълбочени реформи в своите икономики. Те трябва и да преосмислят начина, по който използват приходите от петролния бизнес, за да могат да запазят своето финансово положение през следващите две десетилетия.

Заплахата за петролното богатство в Близкия изток

При сегашните темпове на фискални реформи шестте производителки на петрол от региона ще започнат да губят от сегашното си богатство на стойност 2 трлн. долара към 2034 г., каза МВФ.

Фундаменталната промяна на петролните пазари, с повишено внимание към политиките за климата и потенциалните данъци върху въглеродните емисии, представлява огромно предизвикателство пред страните от Близкия изток, които колективно стоят зад над една пета от глобалните доставки на петрол. 

Някои държави от региона вече започнаха да прилагат реформи, включително намаляване на субсидиите за гориво и вода.

Въпреки това настоящите реформи в Съвета за сътрудничество в Персийския залив няма да са достатъчни, казва МВФ. Икономическата диверсификация, с която трябва да се загърби петрола, няма да бъде достатъчна за спиране на ерозията на богатството на държавите от региона, Страните от обединението се нуждаят от значително увеличение на своите непетролни приходи, предупреждават от Фонда.

Дори по-високите приходи извън петрола може се окажат недостатъчни - правителствата вероятно ще бъдат принудени да увеличат публичните разходи.

Последна актуализация: 05:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още