IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Константинов: Може да има проблем с поръчката на машините за електронното гласуване

Много от елементите се правят в Китай, където сега има затворени фабрики заради разпространението на коронавируса, твърди анализатора проф. Михаил Константинов

15:15 | 13.02.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

За евентуален проблем с  поръчката на машините за  електронно гласуване на предстоящия парламентарен вот догодина загатна в ефира на БНТ проф. Михаил Константинов, председател на Съвета на директорите на „Информационно обслужване“.

Като причина той посочи, че много от елементите се правят в Китай, където сега има затворени фабрики заради разпространението на коронавируса. 

Припомняме, че вчера министър-председателят Бойко Борисов възложи на вицепремиера Томислав Дончев закупуване на машини за предстоящия парламентарен вот догодина. Според Константинов обаче е необходимо да бъдат изяснени някои важни въпроси преди да бъде въведено гласуването с машини.

„Ако ще има само машини, няма да минем само с 15 хил., както се планира. В България секциите са 12 хил.. С една машина могат да гласуват 180, максимум 200 души. Има секции, в които гласуват 600-700-800 души. Е, как тези машини ще ги оправят? На хората ще им трябват три дена да гласуват, т.е. трябва много внимателно да се прецени колко машини да се закупят. И тук идваме до следващия проблем - съвсем наскоро излязоха данни за компютърната грамотност на нашето население и се оказа, че над 30% от българите не са докосвали компютър“, отбеляза Константинов.

Той призова да се проучи защо няма машинно гласуване в Европа, а където е имало – е било премахнато.  Експертът е категоричен, че за да се въведе изцяло машинно гласуване, трябва да се преосмисли и промени Изборният кодекс основно, както и да и се обърна внимание на проблема с недействителните гласове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Спящият бик
преди 4 години
А! Да не би далавера на абонирания професор-преброител да е заплашена!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още