IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джонсън уволни финансовия си министър Саджид Джавид*

В рамките на преструктурирането на кабинета си тръгват също министрите на икономиката, околната среда и този за Северна Ирландия

14:43 | 13.02.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бившият финансов министър на страната Саджид Джавид (на снимката). <em>Фотограф: Jason Alden/Bloomberg</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Бившият финансов министър на страната Саджид Джавид (на снимката). Фотограф: Jason Alden/Bloomberg

 

Британският финансов министър Саджид Джавид напуска кабинета, предава Bloomberg, като се позовава на трима души, запознати с темата.

 

По-рано премиерът на страната Борис Джонсън започна преструктурирането на кабинета си, уволнявайки редица министри, включително икономическия министър Андреа Лийдсъм - бивш конкурент за ръководното място на Консервативната партия, и министъра за Северна Ирландия Джулиян Смит. Според BBC обаче Джавид не се е съобразил с искането на Джонсън да уволни своите консултанти.

Финансовият министър подаде оставка, след като се е изправил лице в лице в спор с Джонсън на „Даунинг Стрийт“ 10. Премиерът е поискал Джавид да уволни всичките петима от най-старшите си консултанти, но министърът е отказал и е подал оставка. 

Джавид беше министър на финансите на Великобритания от юли 2019 г. Напускането му хвърля в хаос подготовката на Великобритания за живота извън Европейския съюз, само четири седмици преди да представи бюджета на страната на 11 март. Кабинетът на Джонсън определи заместника на Джавид - Риши Сунак. 

Джавид се намира в битка за власт със съветника на Джонсън Доминик Къмингс от месеци. През миналата година Джавид се сблъска с Джонсън и Къмингс заради уволнението на Соня Хан, негов медиен съветник. Къмингс я уволни на 29 август, след като я обвини, че лъже и че е в контакт с бивши колеги, близки до предшественика на Джавид, Филип Хамънд, който искаше да предотврати Brexit без сделка.

Един от петте сина на пакистански имигранти, Джавид е работил в бизнеса и финансите, преди да се присъедини към парламента през 2010 г. Той е работил за Chase Manhattan Bank и Deutsche Bank. Като основна фигура в партията на торите той заемаше различни постове в кабинета, включително такива с културен, бизнес и жилищен портфейл.

Джавид е заменен от Риши Сунак, понастоящем главен секретар в Министерството на финансите. На него се гледа като на изгряваща звезда в Консервативната партия, която е работила за Goldman Sachs и в хедж фондове преди старта на политическата си кариера.

След поредица от събития в четвъртък Сунак беше назначен за финансов министър по-малко от месец преди първия бюджет на новото правителство на Борис Джонсън. Бившият банкер на Goldman Sachs е на 39 години и на него се гледа като на изгряваща звезда в Консервативната партия, а уебсайтът ConservativeHome го назова по-рано през годината дори „следващият министър-председател“. През юли бе назначен за главен секретар в Министерството на финансите - втората по важност длъжност във финансовото ведомство.

Често от правителството го изпращат да да дава сутрешни телевизионни и радио интервюта - ясен знак, че от „Даунинг стрийт“ 10 гледат на него като на солиден изпълнител. По-специално той участва в дебатите за лидерството по време на предизборната кампания на Джонсън.

Сунак влезе в парламента през 2015 г., избран да представлява Ричмънд, Йоркшир, избирателен район, който преди това бе пратил в правителството Уилям Хейг, бивш външен министър. В кабинета на Тереза Мей той заямаше по-нископоставена длъжност от януари 2018 г. Сунак подкрепи Джонсън в миналогодишната лидерска кампания в съвместен анализ за Times. Това му спечели повишение в кабинета, когато Джонсън спечели лидерската битка. 

„Първоначалната реакция беше за по-слаб стерлинг, но сега виждаме рали до нов връх“, коментира ситуацията на валутния пазар пред Bloomberg Адам Сигрейв, ръководител на глобалната търговия в Saxo Capital Markets UK Ltd. „Вероятно така пазарът тълкува съобщението – че Джонсън иска съветници, които са по-склонни да подкрепят агресивните фискални стимули“.

Паундът се търгуваше на цена от 1,3040 долара преди 15 ч. българско време, което е с 0,6% по-високо ниво. Това насочва валутата към най-голямото ѝ рали този месец. Междувременно доходността по 10-годишните държавни облигации на Великобритания се повиши с четири базисни пункта до 0,65%. 

Министърът на околната среда Тереза Вилие и няколко други държавни служители също напускат. Главният правен съветник на британското правителство Джефри Кокс обяви оставката си чрез Twitter, след като Джонсън го помоли да я подаде.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 4 години
обаче знаеш ли кое ме притеснява най много.... че първия ми пост беше изтрит, без да има една нецензура дума
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 4 години
нали и аз казах точно това!!! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
фиг.1
преди 4 години
Дали главният прокурор е от изпълнителната власт не е толкова важно. Той не трябва да е от съдебната власт. Обвинителите и защитата са двете страни в делото. А съдът трябва да е независим и безпристрастен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 4 години
ай стига ве, не може да бъде ... главния им прокурор е част от изпълнителната власт.... тия енглизи кога ще ни настигнат, ей!!да го сложа пак, че *** го изстри погрешка :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
khao
преди 4 години
сменя пакистанеца ... с индиец!а докато бяха в ЕС фин. министър беше бял англичанин.... пак излъгаха стадото зада вземат власта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още