IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България емитира нов дълг за 200 млн. лева

Новата емисия ДКЦ ще е със срочност десет години и шест месеца с фиксиран лихвен процент с падеж 21 декември 2029 г.

14:13 | 17.02.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

На 24 февруари  Българска народна банка ще проведе аукцион за продажба на лихвоносни съкровищни облигации от емисия № BG 20 401 19 211 със срочност десет години и шест месеца (3836 дневни) от отворен тип с фиксиран лихвен процент с падеж 21 декември 2029 г.

Номиналната стойност, която предлага Министерството на финансите, е 200 млн. лева, при 0,50% годишен лихвен процент, съобщи пресцентърът на централната банка.

Датата на плащане е 26 февруари 2020 г. Броят на дните от датата на последното лихвено плащане (21 декември 2019 г.) до датата на отваряне/плащане (25 февруари 2020 г. вкл.), за които се изчислява натрупаната лихва, е 67.

Министерството на финансите поставя и допълнителни условия.

Първичните дилъри могат да участват в аукциона със състезателни поръчки както от свое име и за своя сметка, така и от свое име, но за сметка на свои клиенти, напомнят от БНБ. Те могат да участват и с несъстезателни поръчки от свое име, но за сметка на свои клиенти, които не са банки или инвестиционни посредници, включително и такива, установени в друга държава членка или в трета страна.

Максималното количество ДЦК, което един участник може да придобие със състезателни поръчки, е по реда на Наредба № 5 от 4 октомври 2007 г. Съотношението на ДЦК, предлагани със състезателни и несъстезателни поръчки, е 50 на сто към 50 на сто от общото предложено количество.

Участниците в аукциона трябва да имат предвид, че Министерство на финансите ще предлага за продажба допълнителни количества от емисия BG 20 401 19 211 от 21 юни 2019 г. на аукционен принцип. То си запазва правото да отхвърля всички, респективно да одобрява определени поръчки, както и да одобрява количество, различно от предварително обявеното.

Investor.bg припомня, че това е четвъртата емисия ДЦК от началото на 2020 г. В началото на годината бяха пласирани ДКЦ за 200 млн. лева. В края на януари беше поет нов 10,5-годишен държавен дълг за 200 млн. лв., а в началото на февруари се пласираха петгодишни ценни книжа за 200 млн. лева.

Ако поръчките в предстоящата през следващата седмица емисия бъдат одобрени, страната ни вече ще e емитирала нов дълг за 800 милиона лева само в рамките на два месеца от началото на годината. Според приетия закон за бюджета тази година правителството има право на вътрешен заем от 2,2 млрд. лева.

Припомняме също, че освен дълга през януари и февруари има струпване на падежи по държавни ценни книжа за над 700 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 35 rate down comment 1
al64ad
преди 4 години
Роллват стари борчове,поне според инвестора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 40 rate down comment 7
дядя Вова
преди 4 години
Трият ми Инвестора постове, в които разправям, че Боце се държи на заеми,но аджеба, направете статия: ЗАЩО ???мине не мине месец и под сурдинка -авеее, ваш'те внуци имат още за плащане!А ваш'те защо нямат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 42 rate down comment 4
khao
преди 4 години
неее, дай други опорки ... тия са злее :) ... виж моята е по добре ! парите са за обещетение по делото в което Божков ще осъди държавата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 41 rate down comment 3
4ervenasgan
преди 4 години
Нека взима сега свищовския, че април, като му дойде рожденния ден, може да се окаже, че не всичко е баш както го е мислел и да нема КОЙ да му даде и леФ повече ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 52 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 4 години
Баси...! Това май стана вече ежемесечна процедура... И що началото нещо ми съвпада с плащането на ефшестнайските ... ?Тука ми суфлират, че може да е във връзка с еврозоната - там май с мноо нисък дълг може да прайме лошо впечатлиние... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още