IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нуждае ли се Европа от ядрената енергия за „зеления“ преход?

Основна причина за ниската популярност на този тип енергия е преобладаващото негативно обществено мнение, смята Джерард ван дер Стенховен

15:38 | 21.02.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ядрената енергия не трябва да се изключва като начин за постигане на климатичните цели, заяви директорът на холандския метеорологичен институт KNMI Джерард ван дер Стенховен в интервю за Financieele Dagblad, което ще бъде публикувано в събота (22 февруари), съобщава DutchNews.nl. 

Ван дер Стенховен посочи, че ако зависи от него, той ще държи ядрените централи работещи за по-дълго време. Предвижда се единствената атомна електроцентрала в Нидерландия, АЕЦ „Борселе“, да бъде затворена през 2033 г.

„Като се имат предвид основните проблеми, с които се сблъскваме, бих продължил да използвам атомните електроцентрали в Европа, като това включва и „Борселе“ в Холандия. Ядрената енергия представлява важна част от енергийното снабдяване “, сподели Ван дер Стенховен пред FD.

Дебатът относно използването на ядрената енергия продължава, като в същото време се появи новината, че Холандия наблюдава останалите страни в Европа по отношение на възобновяемата енергия, поставяйки под съмнение способността си да отговори на дългосрочните климатични цели, без да се прибягва до ядрената енергия.

Европейската „Зелена сделка“, която има за цел да постигне климатичен неутралитет в Европа до средата на века, обаче изключва ядрената енергия поради високите разходи, свързани с нея.

Според Ван дер Стенховен една от основните причини за загърбването на ядрената енергия е негативното обществено мнение.

Този тип енергия предлага най-добрия начин за постигане на целите, заложени в Парижкото споразумение, заяви още през 2018 г. един от лидерите на управляващата Народната партия за свобода и демокрация VVD Клаас Дийхоф, като добави, че тя е сравнително чиста и не произвежда въглеродни емисии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
beinsa
преди 4 години
Еколозите заслужават бесилка. Въглищата са по-безопасни от вредните за природата производства на ВЕИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 4 години
Ето ти в момента - 23.50 ч. - положението с производството на ток в България - мноо по на юг от Германия. Не са колкото в Германия, но инсталираните мощности от ВЕИ са над 2 ГВт. - виждаме какво дават. Ако бехме изцяло на тях, сега немаше да има интернет, за да ти набивам в куфалницата истината - такава, каквато е, а не каквато на някого му се иска... А ти изчекай - утре може да има и слънце и ветър и от двата ресурса общо да се появят некви 10-тина % от общата генерация и тогава можеш пак да подскачаш тука с твоите линкове. В момента цяла България свети и който иска и трябва - работи, щото (слава Богу), още не е станало вашето...АЕЦ - 2159 - 44.85%Кондензационни ТЕЦ - 1971 - 40.94%Топлофикационни ТЕЦ - 409 - 8.50%Заводски ТЕЦ- 125 - 2.60%ВЕЦ- 16 - 0.33%Малки ВЕЦ - 90 - 1.87%ВяЕЦ - 12 - 0.25%ФЕЦ - 0 - 0.00%Био ТЕЦ - 32 - 0.66%Товар на РБ4647Линка на ЕСО вече сички го знаете...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 4 години
Мноого сложен казус... като за специални, сложни хора като тебе, нали? Кво си се надул като въшка и го усукваш - тука не сме сичките фанати с капан на Витоша и се нещо поназнайваме - хем от години бачкане в реална икономика, а не в блещене у никнещи като гъби сайтове, дето секи сичко може да напише със спокойствието, че грам отговорност не носи за това... Кога бре, синко, на един пазар, една стока губи драстично от цената си? Да ти кажем, ако не знаеш - нема нищо сложно: когато интересът към нея намалява. Това може да се дължи основно на две причини: или вече на никой не му требва, или пазарът е заринат с нея. В твоя случай е второто - пазарът на електроенергия в Германия е заринат от ток, но в определени часове от денонощието. В други не само, че не е заринат, но има недостиг и Германия внася ток от Франция. Те това е истината за големото ВЕИ чудо у Немачко. Те затова и може да си подаряват ток от слънчаци и перки, ама ТЕЦ-овете им ше им пушлявят на главите ПОНЕ още 20 години. ПОНЕ, щот до тогава се надяват да измислят нещо, дето да прави ток постоянно и поне толкова евтино като ТЕЦ и АЕЦ, а не *** ми - дойди ми... Иначе, оти като им е толкова евтин и изобилен токът от ВЕИ не се напънат за 5-6 години да покрият сичко с перки и фотоволтаици, да спрат ТЕЦ овете и да покажат как се прай зелена енергетика на дело - мислиш, че не могат ли? Немат кинти или оборудване? Точно тези цени с ерат върху целата еуфория по зелената енергетика, ама вече не се знае дали могат да натиснат спирачките...? Само неграмотен интернет-безделник, комунист или *** *** може да ликува от колапс на цени на некъв пазар. Секи с поне две клетки у главата и два месеца стаж у некъв бизнес знае, че нема нищо хубаво, когато брутално падат или скачат цени... Аман от празноглаво плямпане тука...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 4 години
хммм ... интересна тема е тази със субсидиите ... защо ядрените централи искат договори за гарантирано изкупуване на ток по 30-40-50 години .... и защо като свърши този срок , пък искат още 20-30 години да се събират пари за ликвидирането на същите централи ... ?! щото високо радиоактивните отпадъци все още не се знае по света какво да се правят ... :))) , а се трупат ли трупат ... от козлодуй , например са по 70 тона на година ако не се лъжа :))) ...мдаааа ... интересен въпрос ...ревът тези дето още не са им изтекли договорите а искат да им намалят така наречените субсидии ... демек променят им договорите със задна дата дето се вика ... :))) ... ние тях не гледаме импе . ще ги нагласят ... да не ги мислим ... :)))отрицателните цени са интересен момент импе . мисля , че ти пусках едно линкче да четеш по въпроса ... и в ингилизко и в немско . явно не си чел . здраве да е ... :))) ... аз в няколко реда тук във форума не мога да ти го обясня ... :))) ... и желание нямам в момента ... :))) ... само ще ти драсна , че са били за по 1 час максимум , за конкретни вятърни паркове , в много специфичен момент ... факт ... много сложен казус , който не устройва никой по веригата на доставки ... но както казах , да си чел ... не ми се пише в момента ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Зелков - Токът от фотоволтаиците - 3.35 цента, от перките - с "отрицателна цена" (според вас ЕРП-тата ПЛАЩАТ на немецът да гори ток), същевременно Германия е с най-скъпия ток в Европа (ако не и на света), а тия с перките реват като магарета, че щели да им спрат субсидиите ??? Нещо не разбирам, Зелков... това и Кафка не би могъл да го измисли. Сюрреалистическо е един вид. В тая ситуация нормалните електроцентрали би трябвало да реват за държавни субсидии, с оправданието, че са структруроопределящи, студен резерв и т.н. - а ВЕИ-тата с безумно евтиния си ток ги изхвърлят от пазара... не е ли така? А на холандския чичо ще кажа, че ако хората останат на тъмно и студено, общественото мнение бързо ще се промени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
zelka007
преди 4 години
мдаааа ... интересен въпрос ... вероятно в някакъв минимален % ще се нуждае ... днес попаднах на тази новина . някой форумен ядрен експерт да я коментира ... :)))https://***.pv-magazine.de/2020/02/19/photovoltaik-ausschreibung-mit-neuem-rekord-beim-niedrigsten-gebotswert-von-355-cent-pro-kilowattstunde/цена за ток от фотоволтаици в немско 3,55 цента за киловат ... все пак германия е южна държава , доста по-южна от БГ и тези цени са напълно възможни , докато тук няма как да се постигнат с тези постоянни мъгли и това северно изложение ... та колко беше токът от АЕЦ беляНЕ ? прогнозният де , не този дето после по стара ядрена традиция ще бъде по-височък ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още