IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган все пак поиска военна помощ от САЩ за Сирия

Промяната в позицията става факт, тъй като Турция се чувства застрашена от настъпването в Идлиб на подкрепаните от Русия сили на режима

13:14 | 22.02.20 г. 46
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

След години на провокации срещу своите партньори в НАТО турският президент Реджеп Ердоган в крайна сметка разбра, че се нуждае от тях.

Приближавайки се все повече до военен сблъсък с подкрепяните от Русия сирийски сили, Анкара се обърна към своите американски и европейски съюзници с молба за помощ. Обратът стана факт на фона на риска от нова бежанска вълна към Турция и възможното поражение на подкрепяните от Анкара сирийски бунтовници.

Ердоган отговори на заплаха, обръщайки се към Вашингтон с молба САЩ да предоставят две противоракетни батареи Patriot, които да бъдат разположени на сирийската граница, съобщава Bloomberg. Анкара се нуждае от техниката в случай на въздушни атаки с руско оръжие в подкрепа на офанзивата в провинция Идлиб – последният бунтовнически бастион в Сирия. Турция също така даде сигнал, че е готова да приеме сходна подкрепа и от своите европейски съюзници.

Молбата е промяна на 180 градуса за президента Ердоган след години на  нападки срещу американските си и европейски партньори. Това също така подчертава и колко много е заложено на карта за Турция, която разширява все повече участието си в сирийския конфликт на противоположната страна на Русия. И макара Анкара да е категорична, че няма да влиза в конфронтация с руските сили, то натискът върху Ердоган да отговори нараства с увеличението на пораженията, които страната му понася.

Последните смъртни случаи на турци тази седмица докараха у дома опасната и непридвидима природа на конфликта и трябва да послужат като предупредителен сигнал, смята Ирина Звягелская, близкоизточен експерт към държавно финансирания Институт за източни изследвания в Москва.

В петък Ердоган е провел телефонен разговор и с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон, наблягайки на необходимостта от „силна подкрепа“ за спиране на агресията на сирийския режим и неговите поддръжници в Идлиб, както и за прекратяване на създалата се хуманитарна криза. Обаждането става факт, след като Меркел и Макрон разговаряха с руския президент Владимир Путин в четвъртък.

Ердоган също разговаря с Путин късно в петък и го призова да обуздае сирийския режим в размирната провинция, заявиха в изявление от службата на турския държавен глава.

Турция и САЩ от години спорят заради системите Patriot. Администрацията на президента Тръмп отказва да продаде оборудването на Турция, освен ако Анкара първо не се откаже от покупката си на руските противоракетни системи С-400. Според Вашингтон руската техника е заплаха за военните способности на НАТО и най-вече за следващото поколение изтребители F-35.

Когато започнаха доставките на части за С-400 миналата година, Ердоган – който се радва на близки отношения с Путин, бе убеден, че САЩ не могат просто да заменят Турция с друг стратегически партньор. Сега обаче Турция е притисната от смъртта на повече от дузина свои войници, загинали по време на въздушни удари и артилерийски огън в Идлиб в рамките на само три седмици.

„Последните убийства на двама турски войници след руска въздушна атака в Идлиб в четвъртък представлява сериозен разрив в отношенията с Москва“, посочва Нихат Али Йозджан, стратег към Фондацията за изследвания на икономическите политики в Анкара. „По-нататъшна ескалация на напрежението с Русия може да накара Анкара да преосмисли съюзите си“, допълва още той.

Напрежението поставя отново под въпрос отбранителните, търговски и дори туристически отношения между Турция и Русия, което придава важност на отношенията с Анкара „не само за Сирия, но и в по-широк план за руската конфронтация със Запада и НАТО“, смята Йост Хилтерман, програмен директор за Близкия изток и Северна Африка в International Crisis Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

46
rate up comment 6 rate down comment 2
dikens15
преди 4 години
Нито едно вярно изречение, продължавай да опитваш!!! Харесва ми, че си заинтригуван от мен!!! Това ми е целта !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 9 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Ти си ми ясен, като прочетен вестник бе, пудел сибирски.Профилът даже не ти е сложен, а доста елементарен. Класически лузър на поне 50 години, изпълнен с комплекс и яд, но никога не потърсил вината за собстения си неуспех в себе си.Приятна вечер, Пуди. Свивай се на кравай и заспивай. Тая вечер може да сънуваш как Сталин те тупа по гърба и ти слага ордена с червената звезда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 4 rate down comment 6
dikens15
преди 4 години
Ако се опитваш да ми правиш профил си се объркал!!! Еле пЪ ти ........ хахахаха Но продължавай да опитваш( разбирай да ме забавляваш мили).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 6 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Сибирския пудел Дики го играе пътуващ богаташ, хехеее!Дики, тук и други копейници, преди тебе, са влизали в ролята на форумни милионери, опитай се да бъдеш поридист лаяч, не копирач.А аз през живота си не съм видял досега човек, който да е успял в бизнеса или в професията ( не държавен служител), който да е обиколил доста страни и който се радва на мизерията на ушaнките.Няма такъв. Намери си нов персонаж.:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 5 rate down comment 3
dikens15
преди 4 години
Хахаха сладкият ми ***. Получаваш доларче!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 4 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Дръж Дики, дръж...!:)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 6 rate down comment 6
dikens15
преди 4 години
Дали съм агресивен или не си е моя работа. Не казвай на другите какво да правят, къде да ходят, как да мислят- нали си демократ( от новите със старото мислене). Когато се казва, че някой има пропуски в нещо се посочва ясно и конкретно къде, не се пишат общи приказки. Опасното с Турция е,че като отцепи половин България такива като теб ще тичат през океана за помощ, но ще видят, че е Америка е твърде далеч и до колко може да се вярва на краварите.Пътувал съм и още ще пътувам , като за разлика от теб не съм ходил само по Балканите, а в почти всички развити държава в т.ч.и много екзотични такива. Другите ти драсканици въобще не са по темата( не че си писал въобще нещо смислено по нея) и не ми се пише кой как добре или зле живее. Зависи къде и в коя дупка си ходил между другото. Забелязвам, че много използваш понятията лош и добър, намали тия глупости все пак не си 3 клас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 4 rate down comment 2
dikens15
преди 4 години
Хсхаха, Ватенка( без рубашка) от рано си се подкарал в Неделя виждам. Продължавай да ни забавляваш. Благодаря за отделеното внимание, получаваш доларче!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 10 rate down comment 4
многодобре
преди 4 години
...здрасти! И ти си от котилото мишоци, които са тук само да се репчат на хора с различно от вашето, соросопробутващо, мнение. А в статията иде реч за действията на Ердоган, но ти и групичката твои пухести събратя се заканвате на всеки, но не и да подкрепите ердоганчо. Но не се пънете. До неотдавна, на него му беше достатъчно, за месец два да спрат да купуват произведената от народа му селскостопанска продукция и той бе принуден да обърне плочата. Така де, той друг избор няма, освен да се прибере кротко в границите на държавата та си и да кротува!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 10 rate down comment 9
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Лейдис енд джентълмен,Представям ви Пуделът Дики.(dikens15)Пуделът Дики е от породата Сибирска Въртиопашка.Не е много умен, даже хич, дори в сравнение и други сибирски породи, но за сметка на това е много упорит пудел, верен на стопанина си.Насъскан, джафка докато не припадне в собствените си екстременти.Евтин за издръжка, не яде много.Чудесен избор за апартаментен лаяч, страхлив е, не хапе, но джафка с висок интензитет.Пуделът Дики също е и копирач, гледа, копира и подлайва каквото е чул, с леки изменения. Не го подритвайте много, все пак никой не трябва да бъде строг с природно глупави животинки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още