IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нено Димов остава в ареста

Днес бяха представени нови доказателства по обвинението

15:38 | 25.02.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

С два на един гласа състав на Апелативния специализиран съд отхвърли молбата на бившия екоминистър Нено Димов да излезе на свобода, съобщава БНР.

В малцинство остана съдия - докладчикът Даниела Росенова, според която няма доказателства, че извън ареста той ще извърши друго престъпление.

Обвинението към Димов е за умишлена безстопанственост, довела до водната криза в Перник. Според прокуратурата той съзнателно е допуснал предприятията в региона да получават вода за сметка на битовите абонати. Според съдиите действията на Нено Димов са уронили и доверието в начина на функциониране на изпълнителната власт.
Битовите абонати са плащали по 2 лева за кубик вода. Ако Нено Димов бе спрял подаването към промишлените предприятия, то в яз. „Студена” са щели да останат над 7 милиона кубика, изчисляват от обвинението. Количеството е напълно достатъчно да задоволи нуждите на региона. 

Апелативният съд не оспори сметките и твърденията на прокуратурата. Посочи, че като министър Нено Димов редовно и системно е уведомяван за намаляващата вода в язовир „Студена”, но не е реагирал адекватно.

Над 60 тома вече са доказателствата срещу бившия екоминистър, допълва Нова. Последните два от тях прокуратурата е внесла в сряда и съдържат разпити на множество чиновници от Министерството на околната среда и водите, включително и на заместник-министри.

„Съдът показа, че не е обективен и безпристрастен и навлезе в обвинителната функция, защото такова обвинение, че уронва престижа на правителството, няма. Това задържане е една абсолютна репресия в обслужване на обществени интереси, неясно какви, създава се впечатление наистина, че не се търси действителната причина за състоянието на водата, а се казва, щом хората страдат, ето ви един министър. Вие сами сте свидетели, че всеки ден се хвалим, че има един министър задържан и за да не престане тази хвалба, ще го държим. И съдът обслужва това поведение на прокуратурата", коментира окончателното съдебно решение адвокатът на Нено Димов Ина Лулчева, цитирана от БНР.

Решението на съда е окончателно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 4 години
По памет, Стомана е плащала по 0.13лв за кубик или тринадесет стотинки по-ясно написано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Mechkata
преди 4 години
"Битовите абонати са плащали по 2 лева за кубик вода."А производствените предприятия по колко плащат за кубик?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още