IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: България вече не изразява икономически дисбаланси

Подобрената от Брюксел оценка е добра новина за амбициите на страната да се присъедини към валутния механизъм ERM II

13:30 | 26.02.20 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Angelov Velko/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg

В България вече не се наблюдават икономическите дисбаланси, които бяха отчетени през миналата година. Така страната ни е сред 15-те държави в ЕС без макроикономически дисбаланси, което се случва за първи път.

Първоначално България беше в списъка с прекомерни дисбаланси, а преди две години влезе в списъка на страни с дисбаланси, а днес изцяло излезе от проблемните списъци. Държавата ни е единствената, която днес бе изкарана от този списък, се посочва в зимната оценка на Европейската комисия за икономиките и реформите в държавите от ЕС.

„Дисбалансите в България са коригирани. България е осъществила съществен напредък при укрепването на управлението на финансовия сектор, корпоративният дълг е спаднал , както и делът на необслужваните кредити. Това показва, че поетият траен ангажимент към определени политики и реформи носи добри резултати“, коментира изпълнителният заместник-председател на ЕК, отговарящ за икономиката в интерес на хората Валдис Домбровскис. 

Властите продължaват да се справят с установените макроикономически дисбаланси, по-специално чрез засилване на финансовия надзор и предприемане на стъпки за справяне с уязвимите места във финансовия сектор, пише в анализа. 

Подобрената от Брюксел оценка всъщност е добра новина за амбициите на България да се присъедини към валутния механизъм ERM II, тъй като държава с дисбаланси не може да кандидатства за еврозоната. Наличието на такива означава, че самата страна не отговаря на изискванията за устойчивост.  

Другият сериозен кандидат за влизане в ERM II - Хърватия, все още е в списъка на страните с макроикономически дисбаланси и ще трябва да положи допълнителни усилия за решаването на проблемите.

Подобряването на качеството на работа на институциите, борбата с корупцията и насърчаването на благоприятен бизнес климат са важни за бъдещия растеж. Твърдият ангажимент на България за влизане в ERM II дава допълнителен тласък на реформите, поясняват от ЕК. 

"Днес ЕК прие съобщение относно европейския семестър за 2020 г., в което се дава поредната положителна оценка за структурните реформи у нас, предотвратяването и коригирането на макроикономическите дисбаланси", обяви междувременно на брифинг в парламента депутатът от ГЕРБ Александър Иванов, цитиран от БТА. 

България беше сред сред страните с прекомерни макроикономически дисбаланси в продължение на няколко години и попадна в тази графа след фалита на КТБ. През 2018 г. и 2019 г. Брюксел остави България под наблюдение като държава с макроикономически дисбаланси. В настоящия доклад страната ни е посочена като единствената държава-членка на ЕС, която отчита достатъчно подобрение, за да получи по-добра оценка. В групата на страни с прекомерни дисбаланси остават Гърция, Италия и Кипър, а Германия, Ирландия, Испания, холандия, Франция, Хърватия, Португалия, Румъния и Швеция остават в групата с дисбаланси.

В документа днес се отбелязва още, че нашата страна показва чувствителен напредък в укрепването на корпоративното управление на държавните предприятия, приемането и прилагането на съответното законодателство, както и при гарантиране на стабилността на банковия сектор чрез засилване на надзора.



По-ограничен обаче е напредъкът при гарантирането на ефективния надзор и прокарването на рамка срещу прането на пари - това е оценката за страната по повод  изпълнението на специфичните препоръки на Европейската комисия от миналата година, отбелязани в зимния пакет на Европейския семестър.

По същия начин ЕК определя действията на страната ни за осъществяване на икономическа политика, която да е фокусирана върху инвестициите в областта на изследванията и иновациите. 

Перспективите за растеж на България остават благоприятни, но има възможност за по-нататъшно укрепване на цялостна устойчивост и конкурентоспособност на отворената икономика. Добри макроикономически политики подкрепят стабилния икономически растеж и исторически ниските нива на безработица. Въпреки това България бавно наваксва изоставането си спрямо останалите членове на ЕС и все още има едно от най-високите нива на бедност и неравенство в доходите. Нужни са широка основа от структурни реформи и допълнителни инвестиции за повишаване на производителността и постигане на устойчив и приобщаващ растеж, особено в условията на неблагоприятно развитие на населението, значителен недостиг на служители и нарастващи регионални различия, се казва още в документа на комисията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 4 години
верно се е пошегувала, родил съм се едно 1000 години по рано от времето ми ... все едно съм сред индианци и ***! ... чат пат некой умен, на моето ниво ! и тук е момента да благодаря на зелката, че не съм самотен в тоя форум....ти колко от линковете му отвори, тъъъпако ? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 7 rate down comment 4
Hahoto
преди 4 години
Абсолютно си прав! Като гледам с Кухия и другаря Ватников природата дълго и напоително се е шегувала! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 8 rate down comment 4
Hahoto
преди 4 години
Вземи преброй и ид.иотите в сайта и се добави няколко пъти с Кухия! Хумореско! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 4 години
изпусна жеката, излючително неук *** от максуда... ул.номер 2, третата кофа у лево! :) :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 9 rate down comment 2
dikens15
преди 4 години
Безпартиен съм, никога не съм гласувал, не виждам скоро и да гласувам. По скоро се дразня от мисленето на отделни индивиди, не де дразня по партиен признак. Благодаря за отделеното време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 1
Sandy
преди 4 години
Не ги взимай нещата навътре. По форумите какво ли не се пише - от майтапи до глупости. Майтап да става, то все сериозно не може. Толкова много народ обижда Бацето от Банкя и то денонощно по форумите, че ако го взимаше навътре досега да беше умрял или да беше избил половината поне българи. Някои неща просто ги взимайте на шега. Кво толкова има да делим заради едни политически разногласия и пристрастия? Достатъчно сме разделени като народ заради безскрупулната политическа мафия, която точно това цели, да ни раздели, за да ни смачкат по лесно. Всичките ни управници ядат от едно канче и дрискат в едно гърненце. Майната им ? И техният ред ще дойде, казана с катрана ври под краката им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 1
Sandy
преди 4 години
Пропусна и мен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 7
dikens15
преди 4 години
Даже и класация не може да направиш както трябва!!! Съжалявам, ако се преповтарям с жена ти !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 6
dikens15
преди 4 години
Лая малко миличък, но хапя много, моля те запомни го!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 9
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Да преброим копейниците в сайта!В Топ 3 по най-***:1. Ing5rov (пенсиониран старшина)2. Дядя Вова (просто глyпав)3. dikens15 ( Пуделът Дики)След това следват:4. Многодобре - (100 думи в речника)5. Michaelis23 - ( Tъп, но за сметка на това ***)6. Императора - (врагът на Тесла и зел.енергия)7. Hahoto - (невзрачен)8. Julian 12 - (лудия апокалиптик)9. Крас - (тоя е за Карлуково)10. Mavi Goz - ( главатаря на трупата, ако някой някъде бива подигран, идва на помощ. Обиграна копейка)Има май и още няколко, моля, предлагайте попълване на списъка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още