IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дарин Маджаров: Уча.се подготвя свое частно училище

Образователната онлайн платформа вече предлага съдържание и на детските градини, разкри нейният създател

08:40 | 27.02.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Личен архив</em></p>

Снимка: Личен архив

Дарин Маджаров е създател на Уча.се - платформа с видео уроци по всеки предмет от 1 до 12 клас. Видео уроците следват официалната програма в българските училища и представят уроците на разбираем и интересен език. Дарин учи 5 години в Jacobs University в Бремен, Германия, където защитава бакалавърска и магистърска степен по електроника и компютърни науки. След това започва докторантура в KU Leuven, Белгия, в сферата на енергийните пазари и електрически коли. В крайна сметка прекъсва докторантурата си, за да се прибере в България и да сформира екип, с който да доразвие проекта Уча.се.

Здравейте! Да започнем с плановете на Уча.се за тази година. Какво подготвяте в краткосрочен план?

- Тази година планираме още много съдържание. Покрили сме 100% от съдържанието за училище, но сега подготвяме такова за детските градини. Правим и много други поредици с видеа за умения, които доразвиват човек отвъд учебната програма. Започваме с летни лагери, а скоро и частно училище. Правим мобилно приложение, което ще излезе до няколко месеца.

Какви са плановете за частното училище?

- Работим активно по него и съвсем скоро ще можем да кажем повече. Планираме го от доста време и в момента сме в процес на преговори. До месец-два ще се знае кога ще започнем със сигурност. Първото ще е в София. Най-вероятно ще направим поредица. 

Можете ли да разкриете какъв ще е размерът на инвестицията в това училище?

- Не мога да коментирам в момента.

Отвъд училището, какво ще представляват летните Ви лагери?

- Това ще са лагери, в които през лятото ще събираме 200 ученици, с които ще тренираме различни умения, така че да бъдат успешни през XXI век. Идеята е през преживявания да тренират неща като работа в екип, лидерство и други.

Какви видеа подготвяте за детските градини?

- Разбрахме, че от време на време учителките в детските градини пускат клипове от YouTube, а децата ги гледат. Казахме си, че искаме да пробваме да направим видео уроци. Тествахме ги в детски градини. Учениците и учителите много ги харесаха. Подготвихме за четвърта група и продължаваме за трета група и надолу. В детските градини, както в училище, децата имат програма, по която учат.

Имате ли вече сключени партньорства?

- Да, вече има детски градини, които ползват Уча.се от месец-два.

Имате проект с Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) за създаването на уроци по интелектуална собственост. Как се стигна до него?

- Саня Армутлиева ми се обади и предложи да се видим. Видяхме се и от БАМП ми разказаха, че искат да помогнат на учениците да имат още по-добри знания за музикалния бизнес, за това как да използват таланта си, за авторски права. Идеята ни се стори чудесна. Аз също обикалям много училища и виждам, че учениците са много талантливи. Те пеят, свирят, а не си дават сметка, че могат да създадат песни и да станат автори. С тази поредица им помагаме да научат как могат да го направят.

Кой е авторът на съдържанието, включено в клиповете в случая?

- Направихме го заедно. От БАМП ни подадоха основата. След това заедно направихме сценария. Ние анимирахме и всичко се одобряваше постоянно от двете страни.

Очевидно Уча.се вече излиза извън традиционната учебна програма. Това значи ли, че имате и други подобни партньорства?

- Да. Нямах търпение да стигнем дотук, защото, да, важно е да се знаят биология, химия и т.н., но е не по-малко важно да имат други умения, които да развиват, като предприемачество, бизнес и пари, авторско право. Имаме такива поредици. Имаме видеа за това как да се научат да свирят на китара. Имаме уроци по пеене и много други такива, които доразвиваме. Те много привличат учениците, защото в тази възраст децата имат много интереси. Не са просто деца, които ходят на училище. Те са толкова по-различни от нас. Имат толкова много интереси. С всички технологии виждат какво става по целия свят и се интересуват от много теми. Искат да станат успешни хора и да развиват много различни умения. Смятам, че ще им помогнем да получат основата.

Ще стигнете ли до университетите?

- Там нямаме амбиции, защото смятаме, че ако до 18-годишна възраст сме успели да запалим интереса на един човек, то след това той ще се справи. Обратното е по-трудно.

Последна актуализация: 09:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Един Българин
преди 4 години
В северните квартали почти няма нормални училища. Всичко се напълни с ***, които нямат желание за учене. Хайде едно и тук - хем е по-евтино хем няма задръствания като в южните. Има един празен голям тръгълен парцел до Сточна гара (бившия комбинат Родопа) идеален за целта (на 5 мин пеша от центъра е).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още