IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джо Байдън "възкръсна" с убедителна победа в Южна Каролина

Убедителната победа дава шанс за бившия вицепрезидент да се завърне в надпреварата

13:23 | 01.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Sam Wolfe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Sam Wolfe/Bloomberg

Джо Байдън съживи буксуващата си кампания за Белия дом с убедителна победа на първичните избори на Демократическата партия в Южна Каролина в събота благодарение на силната подкрепа на чернокожите избиратели. След обявяването на резултатите бившият вицепрезидент заяви, че е умерената алтернатива на фаворита за номинация на демократите Бърни Сандърс, предава Ройтерс.

Решителната победа дава на Байдън силна инерция в надпреварата при демократите за опонент на президента Доналд Тръмп преди Супер вторника с първични избори в 14 щата за три дни, които ще разпределят една трета от националните делегати.

Това е и първата победа на първични избори за Байдън, който се бори за трети път за влизане в Белия дом.

Той веднага нападна независимия сенатор от Върмонт Бърни Сандърс, чиито призиви за политическа революция разтърсиха Демократическата партия. Представители на партията се опасяват, че той е твърде ляв, за да победи Тръмп през ноември.

„Демократите искат кандидат, който е демократ. Да постигне голяма победа или да загуби, това е изборът. Повечето американци не искат обещанието за революция. Те искат повече от обещания, искат резултати“, каза Байдън пред ликуващите си поддръжници в Колумбия, щата Южна Каролина.

Той побеждава Сандърс сред много демографски и идеологически групи, включително хора, които казват, че са „много либерални“, показват резултатите от екзит пола на Edison Research. Те сочат, че Байдън, който беше вицепрезидент по времето на Барак Обама, получава 61% от подкрепата на афро-американското население спрямо 17 на сто за Сандърс.

По време на Супер вторника Байдън и останалите претенденти за номинацията на Демократическата партия за първи път ще се сблъскат с конкуренцията на милиардера и бивш кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, който пропусна първичните избори в първите четири щата.

Най-малко пет щата – Алабама, Северна Каролина, Тенеси, Арканзас и Вирджиния, имат голямо чернокожо население, което може да помогне на Байдън да се завърне в надпреварата.

Доминацията на Байдън в Южна Каролина засили съмненията за жизнеността на повечето останали претенденти. Бившият кмет на Саут Бенд, щата Индиана, Пийт Бутиджъдж, както и сенаторите Елизабет Уорън и Ейми Клобучар, останаха далеч назад в щата и имат минимални шансове за завръщане.

При обработени 99% от бюлетините Байдън получава 49 на сто от гласовете, а Сандърс е далеч на второ място с 20%, показват официалните резултати в щата. Милиардерът-активист Том Стейер има 11%, а всички останали претенденти са получили едноцифрен процент на подкрепа.

Edison Research съобщава, че 530 хил. избиратели са пуснали бюлетина на първичните избори на Демократическата партия, което е доста над 371 хил. бюлетини през 2016 г. и приблизително същия брой през 2008 г.

Том Стейер, който инвестира значително в Южна Каролина, за да привлече афро-американските избиратели, се отказа от участие в надпреварата на демократите, след като стана ясно, че е останал далеч на трето място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още