IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергиен анализатор: „Северен поток 2“ ще засили руската експанзия в Европа

Със завършването на газопровода изолацията на Украйна в международен план ще се повиши, което ще изложи страната на по-силна руска агресия, смята Антон Шеховцов

13:06 | 02.03.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ако изграждането на газопровода „Северен поток 2“ приключи успешно, дъното на Балтийско море ще изгуби голяма част от своето значение за Европейския съюз (ЕС) и ще стане по-слабо защитено от руска агресия, заяви украинският преподавател  във Виенския университет Антон Шеховцов по време на панелна дискусия във Виена. . 

"Газопроводът ще има катастрофални последици за украинската газопреносна система, тъй като завършването на проекта ще доведе до ограничаване на системата, което ще доведе до загуба на хиляди работни места. Освен това, тъй като Украйна вече няма да бъде транзитна страна, тя ще стане по-изолирана в Европа, не толкова важна за ЕС и следователно по-малко защитена срещу руската агресия “, заяви Шеховцов, който е основател на CDI, цитиран от Ukrinform.

Според него транзитът на руски газ, заобикалящ Украйна, ще доведе до загуба на страната в размер на близо 3 млрд. евро годишно ( почти 10% от държавния бюджет) и ще усложни възможността за привличане на чуждестранни инвестиции, както и изпълнението на задълженията за обслужване на външния дълг.

Шеховцов смята, че за Украйна „Северен поток 2“ е „далеч по-опасен“ от предизвиканите от Кремъл газови кризи през 2006 и 2009 година поради отрицателното си въздействие върху сигурността и икономическата ситуация в страната.

Той припомни, че в периода, когато Украйна е управлявана от либералния президент Виктор Юшченко, Русия е използвала природния газ на два пъти като политическо оръжие срещу Киев. По заповед на руския президент Владимир Путин през 2006 г. Москва спира притока на газ през Украйна, поставяйки Киев пред труден избор – или да намали транзитния обем на газ към ЕС, или да позволи на украинските граждани и промишлеността да пострадат от сериозен недостиг на енергия. В крайна сметка Украйна прекъсна доставките на газ за Европа и това даде възможност на Москва да обвини Киев в подкопаване на енергийната сигурност на Европа.

През 2009 г. Кремъл повтори тази маневра и спря всички доставки към Европа за половин месец, представяйки Украйна като ненадежден партньор, припомни Шеховцов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 1
markov
преди 4 години
Чудя се защо се мъчите да ни убедите че Русия е длъжна да издържа Украйна ? Това тук е чисто пазарна логика. По-малко транзитни страни -> по-малки разходи за транзита -> по-конкурентна крайна цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 2
многодобре
преди 4 години
....от колко време Русия продава на Европа газ? Годините в които е започнал този бизнес прашасват назад във времето . За експанзия тогава не се е говорило. Та и сега няма нищо такова, но има елиминиране на посредници. На Европа и нейната икономика и е нужна евтина енергия, така както е било и преди години. Дали ще има още една тръба, между основните играчи на пазара няма да направи Путин цар на Европа а ще елиминира некоректните посредници. Кой иска да работи с "фурнаджийски лопати" ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 17
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Какъв си ***, дребна душице! Значи Украинците са мерзавци, сигурно щото нападнаха Расия, а?! Чуждопоклонна медуза!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 9
Императорът
преди 4 години
Укрите продължават да вярват, че Газпром им е длъжен !!!! СП2 ще бъде построен, мерзавци, а вие: при Любо Пенев за инструкции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още