IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев: Манипулатори опитват да изопачат историята за политическа употреба

Суверенитетът не е даденост, а изисква осъзнаване на националния интерес и воля да бъде отстояван, заяви държавният глава

12:24 | 03.03.20 г. 22
<p>
	Президентът Румен Радев.&nbsp;<em>Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС</em></p>

Президентът Румен Радев. Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

През годините много политици пренебрегваха и оспорваха Трети март. Правят го и днес. Много манипулатори се опитваха да изопачават историята за политическа употреба, каза президентът Румен Радев в словото си на връх Шипка по повод 142-та годишнина от Освобождението на България.

„Те нападаха истината с настървението, с което пълчищата на поробителя някога щурмуваха Шипка. Но и едните, и другите претърпяха поражение. Защото хиляди достойни българи като вас днес отстояваха историческата памет с разум и със сърцата си. Със смиреното си присъствие на този връх. Тези хора аз наричам „опълченците на историческата памет“ и това сте всички вие, скъпи сънародници. Към вас е моята благодарност“, допълни президентът.

„142 години българската държава устоя на историческите ветрове и съхрани своя суверенитет. Но той не е даденост. Суверенитетът изисква осъзнаване на националния интерес и воля да бъде отстояван. От нас зависи днес да го опазим, да го пазим и в бъдните години“, допълни Радев.

Редица държавни глави поздравиха българския президент за 3 март. Писма до българския държавен глава изпратиха президентите и държавните ръководители на Руската федерация, САЩ, Република Австрия, Унгария, Кралство Испания, Република Естония, Република Казахстан, Държавата Палестина и много други, съобщават от пресслужбата на Президентството. 

„Приемете най-топли поздравления по случай Националния празник – Деня на Освобождението на България от османското иго“, заявява в писмото си президентът на Руската федерация Владимир Путин. „Руско-турската война 1877-78 г. заема особено място в нашата обща история. Ние почитаме паметта за славните подвизи на руските войници и българските опълченци, сражавали се рамо до рамо за независимостта на вашата страна“, отбелязва в писмото си руският президент. „Убеден съм, че опирайки се на добрите традиции на братското приятелство, свързващи нашите народи, ще успеем и по-нататък да развиваме взаимоизгодно двустранно сътрудничество в различни сфери“, посочва още Путин. 

„От името на народа на Съединените щати топло поздравявам народа на България с Националния празник 3 март. Оценяваме приятелството си с България и сме удовлетворени от значителното укрепване на  стратегическото си партньорство в последната година“, отбелязва в писмото си президентът на САЩ Доналд Тръмп. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 6 rate down comment 3
Oбичам България
преди 4 години
Българите трябва да са вечно благодарни на руснаците за освобождението ни, но трябва да помнят и злините им срещу българския народ - те са безбройни. Едното не компенсира, нито изключва другото - чисто и просто руснаците си гледат интереса (нито трябва да ги съдим, нито да им се възхищаваме). Тъжното не е, че българи обичат руснаци или американци, а че не се гордеят с българите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 5
vzhekoff
преди 4 години
Петербург. Участва в кампанията за доставка на храна и фураж за действуващата руска армия." Това е, може още много да се пише и говори, но за съжаление цялата ни история е низ от подобни персонажи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 5
vzhekoff
преди 4 години
Да не пропуснем в списъка и Петко Каравелов - без съмнение най-читавият министър-председател, който сме имали, един от най-достойните строители на съвременна България. Кой го вкара в черната джамия ? Без съмнение, обаче Стамболов е основоположник на най-долното в българските политически нрави. И още нещо пропускаме в дългия му поборнически списък - участието му във войната - с какви подвизи е известен този апостол ? Цитирам "По време на Руско-турската война (1877 1878) е военен кореспондент на ежедневния вестник Ново време (Но
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 9
vzhekoff
преди 4 години
Да цитираш Стефан Стамболов по темата е рядка глупост. Къде беше той, докато Христо Ботев прекосяваше Дунава ? Кога е да си впише името до великия поет го има, а кога е да се води чета - няма го.Къде бе големият апостол по време на априлското въстание ? Кри се под полите на една търновска туркиня.Кой вкара в кауша най-големия войвода - Капитан Петко Войвода ?Дори Буров пише за Стамболов, че е натрупал състояние обирайки имотите на турците. И добавя, че Господ го наказва, оставяйки му нещастно поколение заради всички тези низости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 11 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Стефан СтамболовМнозина у нас живяха дoскоро време с твърдо убеждение, че наший народ трябваше да очаква добро от Русия; но от 6 септемврий миналата година всеки разбра, доколко тя е била искрено (разположена) в благопожеланията си спрямо нашата страна.От този знаменит ден 6 септемврий се забелязва постоянно, че политиката на руското правителство е устремена против нашата независимост и самостоятелност.Всеки здравомислещ человек разсъждава, че ако Русия е желаела една силна, съединена и независима България, тя трябваше освен да се възползва от извършеното на 6 септемврий и да поддържа Съединението. Нейните доброжелателства за наший народ щяха да се покажат пред целий свят, че са искрени, несвързани с никаква задня мисъл. Обаче Русия какво направи? Тя употреби всички средства само и само да попречи на народний идеал Съединението. Не искаме да упоменаваме тука за всички интриги и подлости, които се вършеха против интересите на нашето Отечество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 16 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Исторически факт е, че след Освобождението, Русия няма НИТО ЕДИН приятелски акт към България.Нито един.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Захарий СтояновКой въстана срещу нашето свещено дело съединението на Южна със Северна България? Кой караше турците да навлязат в България и да пуснат малко кръвчица на братушките? Кой отчисли българския княз от редовете на армията си, за да го опозори и омаскари, когато той се намираше на границата срещу неприятеля? Кой си дръпна от нашата войска офицерите, които хрантутехме като просяци с единствена адска цел да ни съсипе войската, когато тя се намираше в път за бойното поле? Кой насъска сърбите да ни нападнат откъм гърба, когато ние бяхме въз друга страна? Кой настояваше най-много да се пратят турските комисари в Южна България? Ами я кажете, кой ни открадна княза от Софийския палат в това време, когато на неговата глава не бяха изсъхнали още лавровите венци от Сливница? Кой даваше честно и благородно слово, че ако си отиде тоя княз, то и съединението ще бъде пълно, и правата на България ще да си останат непокътнати, и конституцията ще си бъде всила, с една реч, България ще да цъфти и вирее?Така ли излезе? Кой изпрати подир няколко дена подлия Генерал Каулбарс да развращава, подкупва, лъже, бунтува и беснее? Кой подучи пичовите и вагабонтите да вдигат бунтове в Бургас, Сливен, Силистра и Русе, да леят кръв и въвеждат анархия, щото по тоя начин да се отвори път за чужда окупация? Кой унизи и се подигра с България като й препоръчваше за княз един развратен черкезин Мингрели? Кой прибра под свое крило всичките чапкъни в България, а законните власти, в това число и В. Н. Събрание, за незаконни с единствена цел, да се продължи още в България безредицата, да се отчая и омаломощи българският народ и да каже: Дойдете и ни спасете Русия, нашата фатална освободителка, покровителка, славянската, братската, християнската и великата Русия, с която сме една вяра и една кръв!Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 9
vzhekoff
преди 4 години
Те не са били, но ти си :) Евтина при това.Мога да ти изкарам куп цитати на кой ли не за и против освобождението. Самият Вазов е писал според политическата ситуация и в двете посоки.Историческите факти, обаче, си остават. Освободили са ни руснаците.Отиди да преговориш биографията на хаджи Иванчо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Чети какво са казали хората бе, ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Публ. във в. Знаме, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още