IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фон дер Лайен: Българският опит е от стратегическо значение за региона

Виждаме всички усилия, които продължавате да полагате за опазването на границата, каза и Шарл Мишел

20:58 | 03.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Българският опит е от стратегическо значение за региона. Това мнение изказа председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен по време на брифинг след срещата си с премиера на България Бойко Борисов и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

„За нас беше важно да се поучим от огромния опит, който премиерът Борисов им в региона и добросъседските отношения, които България има с останалите страни“, заяви Фон дер Лайен. По думите ѝ в лицето на премиера ни ЕС вижда не само приятел, но и истински европеец.

„Проведохме много интензивни разговори за стратегическия подход, който предприемаме по отношение на миграцията и как да работим с Турция в региона.

От своя страна председателят на Европейския съвет Шарл Мишел благодари за отличното сътрудничество, което българското правителство има с ЕС. „И днес се убедихме колко ангажирани сте в опазването на границата на България, което е важно не само за България, но и за бъдещето на ЕС. Виждаме всички усилия, които продължавате да полагате за опазването на границата. Може да разчитате на европейската солидарност“, категоричен беше Шарл Мишел.

По думите му държавите от ЕС трябва да действат заедно, за да бъде ЕС по-ефективен на международно равнище. „Срещата днес помогна по-добре да разберем общите предизвикателства, пред които сме изправени. Може да разчитате на нас“, каза в заключение председателят на Европейския съвет.

„Продължаваме с цялата си воля да се борим за добросъседство, разбирателство, мирно и приятелско решение на конфликтите, които има в нашия регион. Убедени сме, че само с такова разбирателство може да решим мигрантската криза, а и не само нея“, каза пък министър-председателят Бойко Борисов.

„Проявяваме воля, търпение и искаме да живеем в мир в региона“, изтъкна още Борисов. Министър-председателят беше категоричен, че България е за пример, след като по-рано днес заедно с лидерите на двете европейски институции направи оглед на част от южната ни граница.

„Благодаря, че на днешния тържествен за България ден най-висшите ръководители на ЕС дойдоха да споделят с българите този наш национален празник, закичиха ръцете си с мартеници“, каза още министър-председателят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
крас
преди 4 години
ЕВРОПЕЙСКО ЛИЦЕМЕРИЕ , КОЕТО НЯМА ДА БЪДЕ ОСРЕБРЕНО С НЯКАКВИ СРЕДСТВА СВЪРЗАНИ С ОПАЗВАНЕ НА ГРАНИЦАТА. ФОН ДЕР ЛАЙЕН Е ЗАБЕЛЯЗАЛА КАКВА "НЕПРЕОДОЛИМА" КИТАЙСКА СТЕНА Е ИЗГРАДИЛ СИМЕОНОВ , И ЗАТОВА НЯМА ЖЕЛАНИЕ ДА СЕ ХАРЧИ ЗА ОЩЕ ЕВРОПЕЙСКИ СРЕДСТВА. ПАРИТЕ ЗА БЕЖАНЦИТЕ ОТИДОХА В ГЪРЦИЯ , А НИЕ ГЛЕДАМЕ КАКТО КУЧЕТА ПРЕД КАСАПНИЦА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още