IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Димов: Ердоган ще поиска поне още 2 млрд. евро

Турският президент използва мигрантите, за да рекетира ЕС, коментира дипломатът

14:38 | 04.03.20 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em><span font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg</span></em></p>

Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Сложна и непредвидима остава обстановката по границите на България, Гърция и Турция, след като Реджеп Ердоган отвори вратата на хиляди мигранти след военни действия в Сирия. Европейската комисия ще подпомогне Гърция със 700 млн. евро заради бежанския натиск.

"Бежанците и по-скоро мигрантите, защото те повечето са мигранти, се използват от Ердоган първо като коз да рекетира Европейския съюз и включително България, Гърция и т.н. И сега в момента, дори още по-страшно - като оръжие. Поради простата причина, че в Сирия турското оръжие е недостатъчно - не може да се справи с Русия. А Русия никога няма да остави сама Сирия", каза бившият консул на България в Одрин Георги Димов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му дипломацията винаги има ходове, понеже обратното на дипломацията е много страшно. “Сега военното противопоставяне се извършва по съвсем нови механизми и по съвсем други способи”, отбеляза той.

Investor.bg припомня, че 34-ма турски войници бяха убити при атака в сирийската провинция Идлиб. Турция отговори със свалени самолети на правителството в Сирия, а Ердоган поиска от Путин Русия да спре да подкрепя Башар Асад. “Русия е готова да участва в разрешаването на ситуацията с мигрантите в Европа, но няма да прекратява борбата с терористите в Сирия”, отговори руският външен министър Сергей Лавров.

Георги Димов определи като сложни отношенията между Москва и Анкара в Сирия.

"А те са сложни, понеже техните изходни позиции и интереси са коренно противоположни. Турция иска да свали от власт сегашния президент Башар Асад и на негово място да "монтира" правителство на "Мюсюлманските братя"”, коментира бившият дипломат.

Според Георги Димов Турция иска също да прочисти границата си със Сирия от кюрди и други етнически сирийци, а на тяхно място да засели туркомани. Друга причина, поради която Турция иска да е в региона,  е подходящото трасе за енергийни източници.

"Русия е там по покана на сегашния президент Башар Асад. Понеже благодарение на него и благодарение на баща му - Хафез Асад, тогава имаше един 20-годишен договор. Москва осъществи отколешната си мечта, още от Руската империя, за излаз над топлите морета", обясни бившият консул на страната ни в Одрин.

Георги Димов е категоричен, че България "играе в европейския отбор" и няма друга перспектива.

Относно думите на Ердоган, че не иска 1 млрд. евро, според Димов турският президент се надява на повече.

"Първоначално споразумението, което беше между ЕС и Турция от 18 март 2016 г. срещу ангажиментите на Турция по отношение на бежанците, Брюксел се съгласи да отпусне 3 млрд. евро помощ на Турция, което е правилно. След това по време на нашето европредседателство във Варна имаше среща на високо равнище - там бяха договорени още 3 милиарда. Тези дни, на различни поводи, различни европейски лидери загатнаха, че може би ще има още 3 милиарда", обясни бившият дипломат, който смята, че Ердоган ще поиска поне още 2 млрд. евро.

Димов е на мнение, че в момента Европа се лута. Според него качеството на съвременните лидери не е на предишното ниво.

“Трябва да направим едно разграничение между бежанци и мигранти”, съветва бившият ни консул в Одрин.

По думите му начините на преминаване на държавната граница са два - законен и незаконен.

"Незаконният е престъпление ", убеден е той и поясни, че по руски данни има 130 хиляди мигранти, които Турция иска да вкара в Европа. – Ако те влязат законно, няма никакъв проблем. Ако притежават нужните качества да се интегрират, както Германия иска, също няма никакъв проблем."

Дипломатът посочи, че подслон в страната ни може да получи човек, който е бежанец и може да докаже, че бяга.

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 4 години
опорчик, дано скоро се изгаврят и с тебе !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 4 години
рекета сам по себе си , не е ли услуга ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
korn
преди 4 години
Само глупости е наредил тоз Димов. Либералата политика в ЕС свърши. Границите на съюза са затворени, охранявани и се среля на месо. Юнкер го няма, Урсула не е Меркел, и вчера ясно даде да се разбере че ЕС е готов война.Алах Акбаровците да му мислят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 6
michaelis23
преди 4 години
я дeeба и цuгaнин ми цензурирали кенндзефите, а треа ги застрелят и нема хоат никъде ... то и ние прайхме така навремето, аз лично съм служил там и знам как беше ама са меки китки, гейовщина паради, *** Отровни общества мммдам ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 6
michaelis23
преди 4 години
Гърчолята кат застрелят още некой друг *** на границата и ше се поразмине с 2 млрд. ми се струа ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
дядя Вова
преди 4 години
Гръцките медии разпространиха ужасяващи кадри с гавра срещу православния храм Св. Георги на остров Лесбос (Митилини), където след преминалата вълна нелегални мигранти от Турция през последните дни се вижда нагледно резултатът от нашествениците.https://***.lentata.com/image_cache/a/9/8/3/f/a983f7c06bea067be0e9c81c6c6309040bd9f037.jpeg?v5
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
IQ96
преди 4 години
Ами че да. Като има кой да му ги даде- що не?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
abdul
преди 4 години
Как така рекет?Това е пазар на услуга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още