IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple налага по-строги рестрикции на приложенията, свързани с коронавируса

Компанията приема само приложения, създадени от здравни организации и правителства

12:20 | 06.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Wei Leng Tay/Bloomberg</em></p>

Снимка: Wei Leng Tay/Bloomberg

Apple премахва приложенията, свързани с епидемията на COVID-19, които не са дело на познати институции, като правителства или болници, твърдят разработчици, цитирани от CNBC.

Четирима независими разработчици посочват, че Apple е отказала да допусне техните приложения, които позволяват на хората да виждат статистика за това кои страни имат потвърдени случаи на коронавируса. Някои от тези приложения използват публични данни от достоверни източници като Световната здравна организация. Част от разработчиците са пожелали да останат анонимни, за да избегнат бъдещи усложнения в работата си с Apple.

Един от тях твърди, че служител на Apple му е обяснил по телефона, че всичко, свързано с коронавируса, може да бъде пуснато от официална здравна организация или правителство. Друг разработчик е получил писмен отговор, че „приложения за текуща медицинска информация трябва да бъдат подадени от разпознаваеми институции“, показва скрийншот, разгледан от CNBC.

Apple оценява по-специално този тип приложения, за да предотврати разпространението на дезинформация. Компанията разглежда по-специално откъде идват здравните данни и дали разработчиците представляват организации, на които потребителите могат да се доверят, като правителства и здравни организации, твърди източник, запознат с въпроса.

Всичко това се случва в момент, в който големите технологични компании се борят с дезинформацията в своите платформи, свързана с епидемията.

Миналия месец Amazon предупреди търговците, че ще премахва обяви за продукти, които твърдят, че могат да предпазват или лекуват коронавируса.

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг пък написа, че е „фокусиран върху уверяването, че всеки има достъп до достоверна информация“ за епидемията и компанията му премахва съдържанието, свързано с конспиративни теории.

Google от своя страна показва информация от Световната здравна организация отгоре в резултатите от търсенията за коронавируса в специален модул. Освен това забрани рекламите за продукти срещу COVID-19.

Още технологични новини вижте във видео материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още