IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев: В българското здравеопазване има дълбок структурен проблем

Президентът призова българските дружества в Албания да бъдат по-активни

15:55 | 06.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Съществува дълбок структурен проблем в българското здравеопазване, който изисква откровен и конструктивен диалог. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Дуръс, помолен да коментира ситуацията с протестиращите медицински сестри в сградата на Народното събрание на площад „Александър Батенберг“, съобщиха от пресслужбата на държавния глава

Радев е на посещение в албанския град, за да се запознае на място с щетите от тежко земетресение през месец ноември м.г., довело до човешки жертви, много пострадали и големи материални щети.
 
Запитан за действията на Националната служба за охрана, президентът заяви, че НСО трябва да действа съобразно своите инструкции за охрана на такива чувствителни обекти. Държавният глава подчерта, че протестът на медицинските сестри не е проблем на сигурността и не може да бъде решен от НСО, а от Министерството на здравеопазването и ресорната комисия в българския парламент. 

След среща с председателите на българските дружества в Албания Радев заяви, че изучаването на български език е най-важното условие за запазване на идентичността на българското малцинство в Албания.

България остава ангажирана с каузата на сънародниците ни в чужбина, подчерта Радев. Тирана официално призна българското малцинство преди две години, припомня БНР. Предстои приемането на подзаконови нормативни актове, свързани с уреждането на статута му. Особен критерий за българската подкрепа за евроинтеграцията на Тирана е отношението на официалните власти към малцинството ни.

"Поставих настойчиво въпроса за гарантиране на такива условия, които да позволят при преброяването на населението в Албания всеки албански гражданин с българско самосъзнание да има правото на свободно словоизявление. Да няма никакъв натиск от никъде", каза българският държавен глава.

Президентът призова българските дружества в Албания да бъдат по-активни.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
bonboniera29
преди 4 години
Всичките ни политици са ето такива: чул недочул "структурен проблем"...Здравеопазването има толкова много проблеми, цялото си е прооблем, а той "структурен"...1. кадрови пробелм2. техническо обороудване3. сградни проблеми4. транспортни проблеми5. проблеми с превенцията6. донорски проблеми7. корупционни пробелмиехейййй, генералче, заедно другото генералче, аре у лево и оставете на специалистите да работят, че всички ще си умрем по домовете - нещо недопустимо в 21 век!!!!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още