IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мицотакис: Споразумението между ЕС и Турция е мъртво по вина на Анкара

През последните 24 часа е имало над 1200 опита на мигранти за преминаване на гръцка територия, а 27 души са били арестувани

14:41 | 07.03.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Споразумението между Турция и Европейския съюз от 2016 г. за ограничаване на притока на нелегални мигранти към съюза през Гърция рухва заради тактиката на Анкара, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в интервю за CNN късно снощи.

„Нека бъдем честни, споразумението е мъртво. И то е мъртво, защото Турция реши да го наруши изцяло заради случилото се в Сирия“, каза Мицотакис, цитиран от гръцкия вестник „Катимерини“.

Той заяви, че Турция съзнателно е опитала да използва мигранти и бежанци като геополитически пешки, за да защити собствените си интереси и допълни, че хората, които преминават в Гърция, не са от Сирия, а живеят в Турция от дълго време и са били подпомогнати от турските власти.

„Те помагат систематично, както по суша, така и по море, на хората в усилията им да преминат в Гърция. Европа няма да бъде изнудвана заради този проблем от Турция“, каза гръцкият премиер.

Мицотакис призова турския президент Реджеп Ердоган „да спре да подстрекава фалшиви новини“, имайки предвид „напълно неверни твърдения за случващото се по границите“. „Не ние ескалираме този конфликт, но имаме пълното право… да защитим суверенните си граници. Успяваме да го правим и ще продължим да го правим в бъдеще“, категоричен е Мицотакис.

Днес сълзотворен газ и димни бомби бяха използвани по сухопътната гръцко-турска граница при нова ескалация на напрежението заради мигрантите, предава Ройтерс. Те идвали от турска територия и били изстреляни към гръцката полиция близо до пропускателния пункт Кастаниес. Гръцката полиция също използвала сълзотворен газ.

В същото време стотици хора можеха да бъдат видени от турската страна на високата ограда, някои от които я блъскаха.

Хиляди мигранти опитват да влязат в Гърция, откакто Турция съобщи на 28 февруари, че вече няма да ги държи на територията си, както се договори с ЕС през 2016 г. в замяна на помощ за милиарди евро.

Гръцки представители съобщават, че властите са осуетили хиляди опити на мигранти за преминаване на гръцка територия през последните осем дни. За 24 часа до събота сутринта е имало над 1200 опита за преминаване и 27 арестувани, съобщи източник на правителството. Повечето мигранти били от Афганистан и Пакистан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 0
0pk
преди 4 години
Да връща тогава парите от споразумението :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
korn
преди 4 години
Повече бежанци,повече нацизам в Европа. Последния път го отнесеха евреиите. Сега са наред Алах Акбаровците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още