IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Кои са шампионите по електронно управление в Европа?

Само 20% от българите са получавали информация от сайта на държавен орган през миналата година, което поставя страната ни на дъното в ЕС

19:20 | 07.03.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

През 2019 г. 44% от гражданите на страните членки на ЕС са получили информация от уеб сайтовете на държавни органи, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. Делът им е значително по-висок спрямо 2008 г., когато 33% от гражданите са се информирали по този начин.

Според Евростат електронното управление изискват преосмисляне на организациите и процесите и промяна на поведението, така че държавните услуги да се предоставят по-ефективно на гражданите чрез употребата на подходящи онлайн решения.

Граждани от всички възрасти използват сайтовете на държавните власти, за да получават информация. Най-голям обаче е делът им сред възрастовата група между 25 и 34 години. Следва групата на хората между 35 и 44 години с дял от 53%. Въпреки че по-възрастните хора по-рядко използват сайтовете на държавни органи, за да получават информация, почти едва четвърт (23 на сто) от гражданите на възраст между 65 и 74 години са използвали сайтове на държавни институции за тази цел през последните 12 месеца.

Развитието на електронното управление и наличността на онлайн информация за гражданите варират значително сред страните членки на ЕС, както и делът на гражданите, които използват интернет като цяло.

През 2019 г. голяма част от гражданите на скандинавските страни са използвали сайтове на държавни органи, за да получат информация – 89% от гражданите на Дания, 84% от гражданите на Финландия и 79% от гражданите на Швеция са правили това през последните 12 месеца. Евростат Евростат

Делът на хората, ползващи информация от сайтовете на държавни органи, е висок и в Холандия със 76% и Естония с 69%. За сметка на това само 9 на сто от гражданите на Румъния са получавали информация от държавни институции чрез сайта им. Практиката не е обичайна и в Италия (19%) и България (20%), показват данните на Евростат.

У нас 25% от гражданите са взаимодействали с държавните органи по интернет, 12 на сто са сваляли официални формуляри от уеб сайта на държавна институция, а 10% са изпращали попълнени формуляри по интернет. Българите на възраст между 25 и 34 години са били най-активни в получаването на информация от сайта на държавен орган, докато същото важи едва за 5 на сто от възрастните хора между 65 и 74 години.

Още графики вижте тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
Eon
преди 4 години
То и калинки не останаха, или се изнесоха на запад или се пенсионираха. Предпочитам дигитализацията в хиляди пъти пред това да отида да се редя на опашка и някаква леля на гишето да ми разправя врели некипели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
sirFaith
преди 4 години
държавата явно няма стимул за електронизация - много калинки ще останат без работа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
дядя Вова
преди 4 години
Когато си купиш винетка направо от държавата, да не хрантутиш посредници,после като изтече срока, държавата не ти праща мейл, да ти напомни за подновяване.Зер посредниците ще заслабнат, а дупките ще станат по евроатналнически!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още